Новак А.В. Умови вирощування та продуктивність ріпаку ярого після різних попередників у правобережному Лісостепу України




  • скачать файл:
Название:
Новак А.В. Умови вирощування та продуктивність ріпаку ярого після різних попередників у правобережному Лісостепу України
Альтернативное Название: Новак А.В. Условия выращивания и производительность рапса ярового после различных предшественников в правобережной Лесостепи Украины
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

УМОВИ ВИРОЩУВАННЯ ТА ПРОДУКТИВНІСТЬ посівів РІПАКУ ЯРОГО ПІСЛЯ РІЗНИХ ПОПЕРЕДНИКІВ (огляд літератури)


 


У розділі наведено історію поширення та господарське використання ріпаку ярого, його біологічні особливості та роль у сівозміні. Розглянуто результати досліджень вітчизняних і зарубіжних авторів щодо ефективності вирощування  ріпаку ярого після різних попередників. У ході аналізу наукової літератури встановлено, що розміщення ріпаку ярого в сівозміні залежить від грунтово–кліматичних умов, спеціалізації господарств, сортових особливостей та технологій вирощування.


 


Умови і методика проведення досліджень


 


Експериментальна частина роботи виконана протягом 2000–2002 рр. на дослідному полі Уманського державного аграрного університету, розташованому в Маньківському природно-господарському районі Середньодніпровсько-Бузького округу Лісостепової правобережної провінції України.


Ґрунтовий покрив дослідного поля – чорнозем опідзолений малогумусний важкосуглинковий на лесі, в орному шарі якого міститься: гумусу – 3,3%, рухомих форм фосфору і обмінного калію за Чиріковим – 80–112 мг/кг, азоту лужногідролізованих сполук за Корнфілдом – 80–108 мг/кг ґрунту. Ступінь насичення ґрунту основами знаходиться в межах 81–97%, реакція ґрунтового розчину слабокисла (рНсол 6,0), гідролітична кислотність – 1,8–2,0 смоль/кг ґрунту,


Роки проведення досліджень  були досить контрастними і значно різнились за основними показниками погоди як у порівнянні із середньобагаторічними, так і окремо між собою. Характерними для всіх років були значні перепади в температурі, відносній вологості повітря і кількості та розподілі опадів.


В тимчасових дослідах кафедри загального землеробства протягом 2000–2002 років вивчались такі попередники ріпаку ярого: ячмінь ярий (контроль),  пшениця озима,  горох, кукурудза на зерно, цукрові буряки,  соняшник, ріпак ярий .


Розміщення варіантів у досліді послідовне. Повторність триразова. Посівна площа ділянки в залежності від попередників коливалась від 146 до 194м2, облікова – 100 м2 .


Добрива під ріпак ярий сорту Клітинний 1 вносили з розрахунку N60 Р60 К60.


Вплив попередників на агрофізичні та агрохімічні показники родючості чорнозему опідзоленого, його біологічну активність і продуктивність ріпаку ярого вивчались в такі строки і за такими методами:


– щільність ґрунту в шарі 0–30 см на початку вегетації, у фазі квітування та в кінці вегетації – за методом Качинського;


– агрегатний склад ґрунту в шарі 0–30 см у фазі квітування – початку бутонізації ріпаку ярого – за методом  Саввінова;


– водостійкість ґрунтових агрегатів в шарі 0–30 см  у фазі квітування – початку бутонізації ріпаку ярого – за методом  Андріанова;


– запаси доступної вологи в шарі 0–160 см у кінці вегетації останнього з попередників, на час настання фізичної спілості ґрунту,  в фазі квітування та перед збиранням ріпаку ярого – термостатно-ваговим методом;


– інтенсивність виділення СО2 з ґрунту на час сівби, у фазі квітування – початку бутонізації та перед збиранням ріпаку ярого – за методом Штатнова;


– ступінь розкладу лляної тканини – методом аплікацій зі строком експозиції два місяці  від початку вегетації ріпаку ярого.


Поживний режим в шарі ґрунту 0–30 см визначався на час збирання останнього з попередників, навесні до сівби, у фазі квітування та після збирання ріпаку ярого за такими показниками: вміст нітратного азоту за допомогою іоноселективного електроду; вміст рухомих форм фосфору та обмінного калію за методом Чирікова.


Засміченість ґрунту насінням бур’янів визначали в період фізичної спілості ґрунту навесні шляхом відбору зразків ґрунту з шару 0–20 см з наступним відмиванням водою на ситах.


Забур’яненість посівів ріпаку ярого на початку вегетації, у фазу бутонізації – квітування та в кінці вегетації визначали кількісно-ваговим методом, а впродовж 2000–2001 рр. це питання вивчалось і на гербіцидному фоні з використанням бутізану в дозі 2,4л/га і лонтрелу в дозі 0,4л/га. Окремо в дрібноділянковому досліді в 2001–2002рр. вивчалась шкодочинність бур’янів за різної тривалості їх спільної вегетації з культурою ріпаку ярого. 


Облік кореневих і надземних решток попередників проводили за методикою  Станкова. У відібраних рослинних зразках визначали вміст азоту, фосфору та калію.


Алелопатичний зв’язок між водними витяжками з рослинних решток попередників та енергією проростання насіння і початковим ростом рослин ріпаку ярого виявляли за методом Гродзінського.


Густоту рослин ріпаку ярого після різних попередників визначали у фазі повних сходів та перед збиранням врожаю на площадках розміром 1м2 .


Динаміка наростання надземної маси за фазами розвитку рослин визначалась шляхом відбору та зважування 50 типових рослин в трьох повтореннях кожного варіанту з наступним перерахунком на площу в 1 м2 .


Облік урожаю  проводили методом суцільного поділянкового збирання.


Вміст олії визначали рефрактометричним методом.


Економічну ефективність вирощування ріпаку ярого після різних попередників розраховували згідно технологічних карт та відповідних методик і рекомендацій.


Результати досліджень підлягали математично–статистичній обробці дисперсійним методом.


 


 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)