ШЛЯХИ СКОРОЧЕННЯ НЕПРОДУКТИВНОГО ВІДТОКУ ФІНАНСОВОГО КАПІТАЛУ З ЕКОНОМІКИ РЕГІОНУ




  • скачать файл:
Название:
ШЛЯХИ СКОРОЧЕННЯ НЕПРОДУКТИВНОГО ВІДТОКУ ФІНАНСОВОГО КАПІТАЛУ З ЕКОНОМІКИ РЕГІОНУ
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. В період як стагнації, так і пожвавлення економіки потреба в нових обсягах фінансування для подальшого розвитку країни та її регіонів проявляється особливо гостро. А пошук джерел інвестиційних ресурсів набуває особливої актуальності. Особливості розвитку економіки країни та регіонів обумовили її значну залежність від інвестицій.

Головною проблемою при залученні фінансових ресурсів, як відзначено низкою авторів,  є несприятливий діловий клімат та нерозвиненість інститутів інвестувань. Відсутність в достатній кількості інвестиційних ресурсів підсилюється значним непродуктивним відтоком фінансового капіталу з економіки країни в цілому та її регіонів. Втілюючи в життя принципи раціональної поведінки господарюючих суб’єктів, підприємці забезпечують надійніші та більш вигідні умови зберігання заробленим в національній економіці капіталам і вивозять інвестиційні ресурси за кордон як легальними, так й іншими шляхами. В умовах економічної та політичної нестабільності, без належної підтримки інвесторів відтік коштів за кордон знекровлює економічну систему країни, позбавляє її ресурсів для розвитку. Покращення умов ведення бізнесу – це ключовий момент у вирішенні проблеми непродуктивного відтоку фінансового капіталу. Тому пошук і розробка дієвих методів управління інвестиційним кліматом, а значить і рухом фінансових капіталів в економіці регіону є одним з першочергових і нагальних завдань економічних досліджень.

Проблема неефективного відтоку фінансового капіталу за кордон розглядається в роботах багатьох вітчизняних та іноземних економістів (Барановський О., Буркинський Б.В., Варналій З.С., Геєць В.М., Грузнов І.І., Коровкін В.П., Котлубай О.М., Красавіна Л., Лопашенко Н.А., Москальов Б., Мочерний С.В., Соскін О.І., Чумаченко М.Г., Гарбер П., Грос Д., Дорнбуш Р., Дулі М., Кіндлебергер Ч., Клайн У., Клетцер К., Кругман Р., Лунгани П., Мауро П., Рейзин А., Садка Е., Флад Р., та інші). Однак вивчення непродуктивного відтоку фінансового капіталу на сьогоднішній день проводиться без чіткої сталої термінології, відсутня загальноприйнята методика розрахунку і оцінки масштабів даного явища, немає концептуального підходу з формування стратегії впливу на рух фінансового капіталу в регіоні, спрямованого на стримування надмірного неефективного відтоку інвестиційних ресурсів за кордон, відсутня програма, спрямована на обмеження непродуктивного відтоку інвестиційних ресурсів з економіки держави та регіонів зокрема. Це і визначило актуальність обраної теми.  

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Результати дослідження безпосередньо пов’язані з бюджетною темою відділу ринкових механізмів і структур Інституту проблем ринку та економіко-екологічних досліджень Національної академії наук України: «Регулювання конкурентоспроможності регіональної економіки», яка розроблялась з 01.2004р. по 04.2006р., номер державної реєстрації 0104U000579.

Визначені і запропоновані автором в даній дисертаційній роботі методи управління непродуктивним відтоком фінансового капіталу на регіональному рівні можуть бути покладені в основу подальших програм розвитку регіонів України.

Мета і завдання дослідження. Головною метою дисертаційного дослідження є визначення дієвого і придатного до практичного застосування механізму управління рухом фінансових капіталів на регіональному рівні для стримування неефективного відтоку інвестиційних ресурсів за межі країни. Досягнення мети дисертаційної роботи вбачається нам можливим шляхом виконання окремих завдань при теоретичному та практичному вивченні досліджуваного питання. В даному дисертаційному дослідженні були поставлені та вирішені завдання: систематизувати та усталити бачення проблем інвестиційної активності та непродуктивного відтоку капіталу з економіки регіону; дати оцінку стану інвестиційного середовища в Одеській області та Україні; здійснити аналіз масштабів, динаміки та структури руху інвестиційних ресурсів на регіональному рівні та всієї країни; визначити основні рушійні сили неефективного вивезення фінансових ресурсів за кордон та практично довести їх вплив на стан предмету дослідження; розробити дієві заходи щодо впливу на інвестиційний клімат та на непродуктивний відтік фінансового капіталу з регіону; оцінити можливий економічний ефект від застосування пропонованого механізму управління рухом інвестиційних ресурсів в Одеському регіоні.

Об’єкт дослідження – процеси руху фінансових інвестиційних ресурсів в економіці регіону.

Предмет дослідження – концептуальні підходи до формування стратегії управління фінансовими інвестиційними процесами в частині непродуктивного відтоку фінансового капіталу з економіки регіону.

Методи дослідження.  Методичну та теоретичну основу дисертаційної роботи складають сучасні теорії управління інвестиційними фінансовими потоками на регіональному рівні, праці вітчизняних та зарубіжних учених, що досліджували проблеми непродуктивного відтоку фінансового капіталу з економіки регіону.

В дисертаційній роботі використано низку загальнонаукових і спеціальних економічних методів досліджень:

- методи наукової абстракції, аналізу, синтезу (абстрагуюючись від різноманітності видів вивезення інвестиційних ресурсів, ми зосередили увагу на предметі дослідження - непродуктивному відтоку фінансового капіталу і розкрили економічну сутність та механізми даного явища);

- статистичні методи та методи економічного аналізу (порівняння, групування, прийом середніх та відносних величин, ланцюгові підстановки, абсолютні та відносні різниці, індексний метод) були використані для вивчення динаміки та структури непродуктивного відтоку фінансового інвестиційного капіталу на прикладі Одеського регіону;

- економетричні методи (багатофакторна лінійна двокрокова регресія) використані для дослідження тісноти взаємозв'язку величини непродуктивного відтоку фінансового капіталу з показниками загальної стабільності, ризику ведення бізнесу, економічного зростання та показниками стану інвестиційного середовища регіону для визначення найсуттєвіших рушійних сил процесу відтоку інвестиційних ресурсів;

- метод програмно-цільового підходу використано при розробці програмного механізму управління непродуктивним відтоком капіталу з економіки Одеського регіону.

Інформаційною базою дослідження є Закони України, Постанови Кабінету Міністрів України, інші нормативні документи центральних і місцевих органів влади, аналітичні звіти, огляди і статистичні матеріали з питань інвестицій та руху фінансового капіталу, монографічна та періодична наукова література.

Наукова новизна одержаних результатів.

Вперше:

- запропоновано та обґрунтовано визначення сутності "непродуктивного відтоку фінансового капіталу" як процесу втрати інвестиційного ресурсу регіону;

- запропоновано методичний підхід до обчислення обсягів непродуктивного відтоку фінансового капіталу з економіки регіону;

- розроблено концептуальний підхід до формування стратегії регулювання непродуктивним відтоком інвестиційних ресурсів регіону на основі цілеспрямованого вибору управлінських заходів, що впливають на рушійні сили цього процесу (загальну нестабільність, високий ризик ведення бізнесу в регіоні та тінізації економіки, нерозвиненість інвестиційної інфраструктури).

Удосконалено:

- термінологічну базу з вивчення процесу та оцінки стану відтоку інвестиційних ресурсів;

- існуючі методологічні підходи до обчислення показника відтоку фінансового капіталу, відокремивши легальні та нелегальні шляхи вивезення та додавши обсяги "неефективного" імпорту товарів, робіт, послуг, простроченої дебіторської заборгованості нерезидентів та обсяги валютизації національної економіки;

- дослідження функціональної залежності  процесу відтоку капіталу від показників стабільності, ризику ведення бізнесу, тінізації економіки, динаміки регіонального ВВП і рівня інфляції;

Дістало подальший розвиток:

- теоретичні дослідження існуючих причин та наслідків відтоку капіталу як з економіки країни, так і окремих регіонів;

- концептуальні підходи до формування сприятливого інвестиційного середовища і впливу на рух капіталів в економіці регіону;

- методичні основи формування програмних заходів з активізації інвестиційного процесу на регіональному рівні шляхом управління відтоком інвестиційних ресурсів за кордон.

Практичне значення одержаних результатів. Сутність концептуального підходу до формування стратегії управління непродуктивним відтоком фінансового капіталу з регіону шляхом поліпшення інвестиційного середовища була викладена в доповідній записці до Державної податкової адміністрації в Одеській області "Управління непродуктивним відтоком капіталу з економіки Одеського регіону" (акт № 6140/10/17-0313 від 28.02.2008р.).

Пропонована нами методика розрахунку непродуктивного відтоку капіталу з економіки регіону була схвалена Управлінням державного комітету статистики м. Одеси (акт № 28 від 27.02.2008р.).

Класифікація різних форм відтоку фінансового капіталу та заходи щодо уникнення ненавмисної втрати інвестиційних ресурсів при роботі з іноземними контрагентами були визнані практично корисними і застосовуються в діяльності ТОВ "Євроазіатська акредитаційна асоціація" (акт № 5 від 05.02.2008р.).

Особистий внесок здобувача. Усі наукові результати, викладені в дисертації, отримані автором особисто. З наукових праць у дисертації використані лише ті ідеї та положення, які є результатом особистої роботи здобувача.

Апробація результатів роботи. Основні положення та результати дисертаційного дослідження обговорювались на засіданнях відділу ринкових механізмів та структур Інституту проблем ринку та економіко-екологічних досліджень Національної академії наук України,  доповідались на ІІ Міжнародній науково-практичній конференції „Теорія і практика економіки та підприємництва” (м. Алушта, 2005р.), на ІV Всеукраїнській науково-практичній конференції молодих учених „Сучасні проблеми соціально-економічного розвитку України” (м. Дніпропетровськ, 2006р.), на ІІ Міжнародній науково-практичній конференції „Дні науки – 2006” (м. Дніпропетровськ, 2006р.), на Звітній науково-практичній конференції аспірантів та молодих учених ІПРЕЕД НАН України та вищих навчальних закладів м. Одеси (м. Одеса, 2006р.), на Підсумковій науково-практичній конференції професорсько-викладацького складу Одеського державного економічного університету, академічних та вищих навчальних закладів України (м. Одеса, 2007р.). Також результати дисертаційного дослідження були апробовані на П’ятій міжнародній науково-практичній конференції „Економічний, соціальний та екологічний простір Українського Причорномор’я в умовах глобалізації” (м. Феодосія, 2007р.).

Публікації. Результати дисертаційної роботи дослідження опубліковано у 7 статтях у збірниках наукових праць на 3,7 друк. арк. та 4-х – у тезах доповідей на конференціях. 

Структура і обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел зі 187 найменувань та додатків. Загальний обсяг дисертації становить 200  сторінок комп’ютерного тексту, 53 рисунки, 23 таблиці, 8 додатків на 20 сторінках. 

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)