Чешневська Л.В. Використання генофонду гречки як вихідного матеріалу при створенні сортів для літніх посівів



Название:
Чешневська Л.В. Використання генофонду гречки як вихідного матеріалу при створенні сортів для літніх посівів
Альтернативное Название: Чешневська Л.В. Использование генофонда гречки в качестве исходного материала при создании сортов для летних посевов
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ГРЕЧКА В ЛІТНІХ ПОСІВАХ


(огляд літератури)


Розглянуто та проаналізовано результати досліджень з питань поширення та використання гречки як проміжної культури в різних країнах світу, історію розвитку та методи селекції гречки для пізніх посівів. Обґрунтовано актуальність підбору вихідного матеріалу для створення сортів гречки спеціального призначення.


 


УМОВИ, МАТЕРІАЛ І МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕНЬ


Дослідження проведені у 1996 - 1998 рр. на базі Науково-дослідного інституту круп’яних культур Подільської державної аграрно-технічної академії. Досліди закладали в селекційній сівозміні дослідного поля, розміщеного в південній лісостеповій частині Хмельницької області, ґрунтово-кліматичні умови якої відповідають біологічним вимогам культури гречка.


Роки досліджень значно відрізнялись за погодними умовами, що дозволило об’єктивно оцінити вихідний селекційний матеріал.


Матеріалом для досліджень служили зразки світового генофонду гречки Науково-дослідного інституту круп’яних культур, підібрані за біологічними і господарськими властивостями.


Переважна більшість селекційних номерів створена методом  індукованого  мутагенезу, де широко використовувались різні дози радіаційних  гама-випромінювань,  лазерного опромінення, різні концентрації хімічних мутагенів, а також  сумісна  дія радіаційного і хімічного факторів. Значну частину вихідного матеріалу становили номери, створені методом простої та складної гібридизації. 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины