Чечітко І.П. Використання генофонду картоплі для створення вихідного селекційного матеріалу стійкого проти сухої фузаріозної гнилі



Название:
Чечітко І.П. Використання генофонду картоплі для створення вихідного селекційного матеріалу стійкого проти сухої фузаріозної гнилі
Альтернативное Название: Чечетка И.П. Использование генофонда картофеля для создания исходного селекционного материала устойчивого против сухой фузариозной гнили
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

РОЗДІЛ 1. ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ


            На основі узагальнень результатів досліджень багатьох вчених викладені біологічні особливості, видовий склад, поширення і шкодочинність збудників сухої фузаріозної гнилі. Описані дані досліджень по оцінці бульб сортів картоплі за резистентністю проти сухої фузаріозної гнилі. Проведений аналіз можливості виділення, створення джерел ознаки, залучення їх в процес створення вихідного передселекційного і вихідного селекційного матеріалу. Наведена характеристика останнього.


 


РОЗДІЛ 2. УМОВИ, МАТЕРІАЛ ТА МЕТОДИКА ВИКОНАННЯ ДОСЛІДЖЕНЬ


            Дослідження за темою дисертаційної роботи виконані в Інституті картоплярства УААН протягом 1995-1999 рр.


            Грунти дослідного поля, де закладали досліди, дерново-середньопідзолисті супіщано-пилові типові для зони Центрального Полісся України. Комплекс умов регіону сприятливий  для вирощування різних за скоростиглістю сортів картоплі.


            Роки виконання досліджень значно різнились за метеорологічними умовами як між собою, так і по відношенню до середньої багаторічної. Достатньою для картоплі кількістю опадів характеризувались 1997, 1998 і в певній мірі 1996 роки. Значний дефіцит їх спостерігався  в 1995 і особливо 1999 р. Під час випадання дощів відбувалось зниження температури повітря.


            Вихідним матеріалом в дослідженнях були дикі, культурні види картоплі віднесені до 16 серій згідно систематики С.М.Букасова (1978 р.).


            Для беккросування використовували відносно стійкі проти сухої фузаріозної гнилі або з комплексом агрономічних властивостей сорти картоплі, вихідний передселекційний і вихідний селекційний матеріал одержаний в лабораторії вихідного матеріалу в попередні роки.


            Методи виконання досліджень загальноприйняті. Оцінку стійкості бульб диких, культурних видів, сортів, первинних, вторинних міжвидових гібридів, беккросів проти сухої фузаріозної гнилі проводили за методикою розробленою і пізніше вдосконаленою в Інституті картоплярства (Коваль Н.Д. 1983, Подгаєцький А.А., Гриценко К.П. 1995).


            Результати досліджень оброблялись з використанням статистичних методів (Рокицький П.Ф. 1973,  Доспєхов Б.А. 1985).


 


РОЗДІЛ 3. ВИЗНАЧЕННЯ ВИДІВ З ВИСОКИМ ФЕНОТИПОВИМ    ВИРАЖЕННЯМ СТІЙКОСТІ ПРОТИ СУХОЇ ФУЗАРІОЗНОЇ ГНИЛІ, ВИДІЛЕННЯ І СТВОРЕННЯ ДЖЕРЕЛ ОЗНАКИ


            Визначення видів картоплі перспективних для пошуку джерел стійкості проти сухої фузаріозної гнилі. З використанням штучного зараження оцінено за стійкістю проти сухої фузаріозної гнилі 2938 сіянців 152 зразків 56 видів.


            Багато видів характеризувалися відносно високою середньою стійкістю проти патогена – більше 5 балів (табл. 1).     До   таких з них    відносяться:     S. bukasovii, S. catarthrum, S. chacoense, S. coriaceifoliolatum,      S. demissum,  S. polytrichom,   S. simplicifolium,    S. sparsipillum,    S. ve ei,     S. verrucosum.


Крім високого середнього балу стійкості проти сухої фузаріозної гнилі важливою умовою для віднесення видів до перспективних з метою пошуку джерел властивості є частка матеріалу з відносно високою (7 балів), високою (8) і особливо крайньою високою стійкістю (9 балів). Цей показник свідчить про збалансованість геному окремих генотипів за ознакою. Одержані дані свідчать, що не у всіх видів із значною середньою стійкістю вищеплюється значна кількість форм з дуже високою стійкістю.


            Залежно від біологічних особливостей диких видів встановлений певний ступінь поліморфізму у прояві ознаки (табл. 2). У видів: S. chacoense, S. ve ei, S. pinnatisectum, S. stoloniferum  варіація середньої стійкості зразків відповідно була: 4,2-7,0, 3,0-6,3,  2,0-8,2,  1,5-5,6 бала. Викладене обумовлює відбір не лише перспективних за стійкістю видів але і їх зразків.


Гомозиготизація цінних алелів контролю стійкості проти сухої фузаріозної гнилі. Встановлена різна реакція видів, зразків на гомозиготизацію.   За  середнім   балом   стійкості   нащадки   зразків   УК21-1,


 


УК21-11 виду S. chacoense майже в усих випадках поступаються за проявом ознаки вихідній формі.  Аналогічне  відноситься до зразків виду S. verrucosum.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины