Абу Обайд Адіб Вплив раціонального насінництва на урожай і якість картоплі




  • скачать файл:
Название:
Абу Обайд Адіб Вплив раціонального насінництва на урожай і якість картоплі
Альтернативное Название: Абу Обайд Адиб Влияние рационального семеноводства на урожай и качество картофеля
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Засоби підвищення врожаю ТА якості насіннєвої картоплі (літературний огляд)


У розділі зосереджена увага на трьох питаннях:


1) вплив просторового розміщення кущів на врожай, і вихід насіннєвих бульб в урожаї картоплі;


2) залежність врожаю картоплі від величини насіннєвих бульб;


3) формування насаджень насіннєвої картоплі оптимальної повноцінності.


 


МАТЕРІАЛ, МІСЦЕ, УМОВИ І МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕНЬ


Експериментальний матеріал, який використовувався в роботі, був отриманий у виробничих умовах, на дослідних ділянках господарства “Косівщинське” Сумського району Сумської області, на базі якого організовано філію кафедри селекції і насінництва Сумського ДАУ. Дослідні ділянки закладались на полях спеціальної сівозміни, які розташовані в межах центральної садиби і призначені для вирощування картоплі. Попередниками картоплі протягом усіх років досліджень були озимі зернові культури.


В якості матеріалу досліджень були використані 23 сорти та один гібрид. Основними були сорти нідерландської селекції: Алкмарія, Пріор, Романо, Кондор


Посадковий матеріал спочатку був оздоровлений від вірусної інфекції в лабораторії оздоровлення картоплі Сумського ДАУ і розмножений.


Ґрунти у сівозміні – чорноземи типові потужні малогумусні середньо-суглинкові. Агрохімічні показники: висока ступінь забезпеченості фосфором – 15,3 мг/100г ґрунту; обмінним калієм – 17,0 мг/100г ґрунту; вміст гумусу 4,3%; реакція ґрунтового розчину слабокисла – рН-6,8.


Погодні умови у роки досліджень були контрастними – від сприятливих (1996-1997рр.)до несприятливих (1998-1999рр.).


Методи досліджень: використано методику закладання польових і лабораторних досліджень, розроблену Інститутом картоплярства УААН і викладену в “Методичних рекомендаціях для проведення досліджень у картоплярстві” (1982р.).


На ділянки, де вирощувалась картопля, вносилось 70т/га гною і по 50кг/га NPK і мінеральних добрив.


Динаміка росту і розвитку картоплі вивчалась шляхом проведення викопувань кущів на 75, 85, 95, 105 і 115 день після садіння. Кінцеве збирання врожаю з дослідних ділянок проводилось на 120-125 день після садіння. Експериментальний матеріал статистично опрацьовувався: методом визначення параметрів відмінностей; методом дисперсійного аналізу (визначення типів взаємозв'язку факторів і явищ; - методом кореляційного і регресивного аналізу. Для цього було використано пакет прикладних програм Statgraphics і Microsoft Excel.


 


Особливості вирощування картоплі в Йорданії


 


Йорданія знаходиться на Ближньому Сході, в західній частині Азії, на Аравійському півострові. Королівство межує з Іраком, Саудівською Аравією, Ізраїлем і автономними палестинскими територіями на західному березі ріки Йордан. Країна займає територію 98 тис. кв. км. Майже вся поверхня Йорданії - високогірне плато. Найвища точка - гора Джебель-Рам (1645 м). У Йорданії є пустелі, напівпустелі і степові зони.


По розміщенню промислових посівів картоплі вся територія Йорданії ділиться умовно на дві зони.


Перша зона - райони, які розміщуються нижче рівня моря. Тут посіви картоплі мають площу 2162,6 га, в тому числі під зимовими посівами - 485,6 га і під літніми - 1677 га (1996 р.). і вирощують її на зрошуванні з використанням води річки Йордан, а також з глибинних свердловин. Зона придатна для вирощування двох-трьох урожаїв за рік.


Друга зона - райони, які розміщені вище рівня моря до 1500 м. Площі посівів картоплі тут досягають 1532,7 га, з яких 783 га під зимовими посівами і 249,7 га під літніми.


Річні дощові осадки в країні становлять 600 млн. м3. Відомо, що картопля дуже добре реагує на зрошування не тільки в зонах недостатнього зволоження. У такому випадку зрошування є одним з чинників підвищення врожайності.


З усієї потреби води 70-80% використовується при вирощуванні картоплі в районах, розміщених нижче за рівень моря. Особливо потрібно відмітити постійне збільшення об'єму використаної води в цих районах. Так, якщо в 1985 році витрати її становили 409 м3, то вже через 5, (в 1990 р), вони були на рівні 553 млн. м3. Планом розвитку зрошуваного картоплярства на 2000 рік передбачається підвищити цей показник до 687 млн. м3.


Такі витрати води виправдовуються досить високою і стабільною врожайністю по роках. Одним з чинників, які забезпечують врожайність, є високопродуктивні голландські сорти, такі як Аякс, Драга, Ліссета, Марфона, Спунта, Фрізіа, Діамант, Нікола, Кеннебек.


Свого насінництва в Йорданії немає. Картоплярство повністю працює на імпортному голландському насінні, яке поступає у вигляді елітної категорії.


В зв'язку з постійним розширенням посівної площі росте і імпорт. Наприклад, в 1997 році в порівнянні з 1992 роком імпорт збільшився в 6 разів і становив 10,7 тис. тонн проти 1,8 тис. тонн.


Росте показник, споживання картоплі на душу населення: 1992 р. - 18,2 кг, а в 1997 р. вже 21,4 кг (рис 1). Для порівняння, споживання картоплі в світі становить 51,1 кг/рік, тобто в 2 рази більше, ніж в середньому по Йорданії.


Рис.1 Використання картоплі, 1992-1997 рр.


 


Одним із складових ефективності виробництва є рівень витрат. На вирощування товарної продукції на 1 га посіву витрачається в середньому 6500 американських доларів (табл. 1).


При цьому витрати на літнє виробництво картоплі на 532 долари дорожче. 33-36 % коштів витрачається на насіння, так як вони імпортні. Велику питому вагу займають витрати на ручний збір і захисну плівку - по 14-16%, на тару - 10-13%, пестициди - 8-9%. Менше коштів витрачається на технологічні процеси (до 2%) і зрошування (до 1%).


Таблиця 1


Витрати на вирощування картоплі в Йорданії (доларів/га)


Показники     Строки вирощування         


            літній  зимовий        


насіння           2275,0 2275,0


добрива (мінеральні, органічні)     869,8   707,9  


Пестициди    563,0   563,0  


зрошення       70,0     50,0    


Захисна плівка          980,0   980,0  


Технологічні процеси          117,4   117,4  


Ручний збір бульб    985,6   985,6  


Тара    910,0   560,0  


Всього            6770,8 6238,9


 


Одним із шляхів підвищення ефективності виробництва є розвиток свого національного насінництва. Насамперед, потрібно імпортувати не насіннєві бульби, а пробіркову культуру, яку розмножувати до необхідних об'ємів. Країна має всі можливості займатися селекцією картоплі, створюючи сорти, оптимально придатні для вирощування в конкретних умовах. Можливо, це будуть більш високопродуктивні сорти, ніж імпортні, які вирощуються зараз. Це дає можливість підвищити врожайність культури і не розширювати її посівні площі. це єдиний шлях підвищення економіки галузі картоплярства в Йорданії.


 


БІОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ РОСТУ І НАКОПИЧЕННЯ ВРОЖАЮ КАРТОПЛІ В УМОВАХ РІЗНОЇ ГУСТОТИ НАСАДЖЕНЬ


Залежність продуктивності рослин картоплі від різних факторів вивчалась у динаміці встановленням кореляційного зв'язку між продуктивністю куща і його параметрами (табл.2).


 


Аналіз показників таблиці 1 показав, що кожен сорт має свій характер динаміки накопичення врожаю бульб. Так, сорти, для яких характерне утворення великої кількості бульб (Алкмарія), мали високу реакцію на ширину міжрядь посадок; сорти з середнім і невеликим утворенням кількості бульб мали відповідно середню (Спунта) і низьку (Романо, Кондор) реакцію. Кореляційна залежність між продуктивністю куща і показниками його параметрів за звичайними схемами посадки (70х25)-вища, за широкорядними (140х25) – нижча. Максимальних показників кореляційна залежність досягла через 10 днів після цвітіння, а до закінчення періоду максимального бульбоутворення поступово зменшувалась.

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)