Дубовик В.І. Вплив репродукування оздоровленої еліти на продуктивність насіннєвої картоплі




  • скачать файл:
Название:
Дубовик В.І. Вплив репродукування оздоровленої еліти на продуктивність насіннєвої картоплі
Альтернативное Название: Дубовик В.И. Влияние репродуцирования оздоровленной элиты на производительность семенного картофеля
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ВИРОЩУВАННЯ НАСІННОЇ КАРТОПЛІ          (літературний огляд)


У розділі подається огляд наукових праць з питань причин зниження продуктивності картоплі в виробництві, методи і способи оздоровлення картоплі, мінливість продуктивної і насіннєвої якості оздоровленого матеріалу під час його репродукування.


Зроблено висновки необхідності цілеспрямованої роботи в насінництві по зменшенню негативного впливу різних факторів при розмноженні еліти картоплі, одержаної з оздоровленого вихідного матеріалу.


 


УМОВИ, МАТЕРІАЛ І МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕНЬ


Усі подані в дисертації матеріали були одержані на Сумській державній сільськогосподарській дослідній станції упродовж 1996-1999 років.


Територія землекористування дослідної станції знаходиться в Північно-східному Лісостепу України. Грунти на яких закладалися досліди - чорноземи глибокі малогумусні середньосуглинкові слабовилугувані. Вміст гумусу  в орному шарі за Тюриним – 4,2%, рухомого фосфору і обмінного калію за Чириковим – відповідно 10,1 і 7,1 мг на 100 г грунту, рНсольове – 6,7, гідролітична кислотність за Каппеном-Гільковицем – 1,1 мг-екв. на 100 г грунту, сума поглинених основ за Каппеном – 36,0 мг-екв на 100 г грунту, ступінь насиченості основами 97%.


Погодні умови за 1996-1997 роки досліджень були відносно сприятливими. В 1998-1999 роках нестача опадів посилювалася ще й високими температурами повітря і грунту. Гідротермічний коефіцієнт за період вегетації картоплі в 1996 році становив 1,14, 1997 – 1,20, 1998 – 0,79, 1999 – 0,69.


Попередниками картоплі у всі роки досліджень була озима пшениця. Добрива: 30 т/га гною + N60P60K90. Технологія  вирощування загальноприйнята для вирощування насіннєвої картоплі в Північно-східному Лісостепу України.


Для досліду використовували еліту, одержану методом клонового добору по п’яти річній схемі і репродуковану по трьох річній схемі, де вихідним матеріалом були меристемні мікробульби (7-18 мм) і мінібульби (0,2-2,5 г) та двохмісячна розсада від рослин in vitro, одержаних методом меристемнотканинної культури. Оздоровлення картоплі від вірусів і введення її в культуру in vitro проводились в Інституті картоплярства УААН. До лабораторії біотехнології картоплі Сумської державної  сільськогосподарської  дослідної станції надходили безвірусні рослини in


vitro для подальшого розмноження і одержання від них мікро- і мінібульб.


Експериментальну роботу проведено постановкою досліду за схемою: вихідний матеріал – клони (контроль), мікробульби, мінібульби, розсада; еліта, репродукції: перша, друга, третя.


Вивчали сорти картоплі – Пролісок (ранньостиглий), Невська (середньоранній), Луговська (середньостиглий). Облікова площа ділянки 200 м2 з площею живлення 70х25-30 см. Повторність варіантів досліду чотириразова. Дослід проводили методом накладання.


Виявлення вірусів проводили на візуально здорових рослинах методом краплинної серодіагностики. Для цього використовували антивірусні сиворотки, виготовлені в Інституті сільськогосподарської мікробіології УААН.


Статистичний обробіток даних досліджень проводили методами дисперсійного, кореляційного і регресивного аналізів з використанням табличного процесору MS Excel.


 


ЕФЕКТИВНІСТЬ РЕПРОДУКУВАННЯ ОЗДОРОВЛЕНОЇ ЕЛІТИ КАРТОПЛІ


В процесі вирощування картоплі від еліти до нижчих репродукцій настає погіршення її насінних якостей, а отже, й зниження врожаїв. На сьогоднішній день визначено рівень втрат продуктивності різних сортів картоплі залежно від грунтово-кліматичних умов України: в Північному (Шевель М.Є., 1971), Центральному (Молоцький М.Я., 1999; Верменко Ю.Я., Рязанцев В.Б., 1998) та Західному регіонах (Андрушко О.М., 2000). В даному розділі викладено результати досліджень з динаміки урожайних та насіннєвих якостей оздоровленої картоплі залежно від репродукції в Північному сході Лісостепу України.


Вплив репродукування на ріст і розвиток рослин. Фенологічним спостереженням не встановлені істотні відхилення в проходженні фаз росту і розвитку рослин між контролем та варіантами досліду по всіх сортах (Fф=1,78<F05=2,12). Але вегетаційний період третього року репродукування характеризувався запізненням настання фаз на два-чотири дні порівняно з елітою (Fф=5,78>F05=2,18). Несприятливі погодні умови 1998 і 1999 років також обумовлювали подовження вегетаційного періоду у сорту Пролісок більше як на десять, у сорту Луговська на вісім і у сорту Невська на шість днів.


Результати досліджень параметрів надземної частини куща картоплі показали незалежність їх від методів і видів оздоровлення (табл. 1).


Негативний вплив тривалості репродукування почав відзначаться істотним зменшенням площі листової поверхні куща сорту Луговська (на 5,99 тис. м2/га при НІР05 3,78) в процесі першого року, а у сортів Пролісок (на 7,30 тис. м2/га, НІР05 3,97) і Невська (на 13,4 тис. м2/га, НІР05 5,12) – в другому році. Третій рік репродукування характеризувався зменшенням параметрів всіх показників надземної частини куща картоплі крім висоти рослин і кількості стебел у сорту Пролісок в контролі і у варіантах 14-16;  при цьому площа листової  поверхні  посіву в порівнянні з елітою складала у сорту Невська 37%, сорту Луговська – 45% і у сорту Пролісок – 55%.


Аналіз сукупного впливу факторів на розмір листового апарату показав, що величина цього показника на 49,8% (Fф=73,1) залежить від репродукції, на 8,52% (Fф=12,5>F05=2,79) – від погодних умов вирощування і в менший мірі – 1,22% (Fф=1,73<F05=3,18) від сорту.


 


Залежність урожайності і насіннєвої якості різних сортів картоплі від тривалості репродукування. Загальновідомо, що продуктивність залежить як від надземної так і підземної частини куща.

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)