Голюк Ю.В. Мінливість і взаємозв\'язок кількісних ознак різноволокнистих сортів конопель




  • скачать файл:
Название:
Голюк Ю.В. Мінливість і взаємозв\'язок кількісних ознак різноволокнистих сортів конопель
Альтернативное Название: Голюк Ю.В. Изменчивость и взаимосвязь количественных признаков ризноволокнистих сортов конопли
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Актуальність теми. Тема мінливості та взаємозв’язку кількісних ознак конопель у цілому не нова, але окремі питання її або зовсім не вивчались, або заслуговують на подальше поглиблене дослідження. Зокрема, актуальним є проведення порівняльних досліджень основних складових продуктивності - розміру стебла та вмісту волокна в ньому, виявлення факторів мінливості співвідношення первинних і вторинних волокон у стеблі, пошуки нових методів підвищення продуктивності конопель за волокном у тісному взаємозв’язку з поліпшенням якісного складу волокнистої маси тощо.


Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертаційної роботи включена до завдання 02 науково - технічної програми “Луб’яні культури”, № державної реєстрації 196 UС 11481 “ Удосконалити методи селекції конопель і на цій основі створити високоволокнисті сорти з поліпшеними господарськими ознаками і відсутністю наркотичних властивостей, забезпечити виробництво насіння зареєстрованих сортів” на 1995 -2000 рр.


Мета і задачі дослідження. Мета досліджень - виявити такі закономірності мінливості та взаємозв’язку кількісних ознак конопель, які можна було б використати в селекції конопель.


Основні задачі досліджень:


- провести порівняльне вивчення кількісних ознак низьковолокнистих і високоволокнистих сортів конопель, рослин загущеного та розрідженого посіву;


- виявити відмінності між основними ознаками продуктивності рослин конопель - довжиною стебла, діаметром стебла та вмістом волокна в стеблі - по їх впливу на формування кількості волокна та співвідношення первинних і вторинних волокон;


- виявити нові можливості селекційного підвищення продуктивності стебла конопель за волокном та поліпшення якісного складу його.


Наукова новизна одержаних результатів полягає в установленні значно вищих показників приросту маси волокна з рослини при збільшенні довжини, або діаметра стебла порівняно з підвищенням вмісту волокна в стеблі; установленні позитивного впливу ознаки кількості листків у стеблових вузлах технічної довжини стебла рослин конопель на підвищення продуктивності стебла за волокном ; виявленні нових закономірностей щодо мінливості та залежності кількісних ознак рослин конопель загущеного й розрідженого посіву, низьковолокнистих і високоволокнистих сортів; всебічному дослідженні частки первинного волокна як важливої селекційної ознаки.


 


 


 


Практичне значення одержаних результатів:


- розроблені методичні рекомендації по добору елітних рослин конопель за технічною довжиною стебла з метою підвищення продуктивності їх за волокном;


- розроблені методичні рекомендації по добору елітних рослин конопель на поліпшення якісного складу волокна за високим вмістом первинного та низьким вмістом вторинного волокна в одному стеблі;


- одержано новий селекційний матеріал, який зараз проходить конкурсне сортовипробування.


Особистий внесок здобувача. Особисто автором дисертації здійснено огляд літератури, проведені польові і лабораторні дослідження та зроблена статистична обробка експериментальних даних. Розробка методичних рекомендацій виконана у співавторстві. “Методичні рекомендації по добору елітних рослин конопель за технічною довжиною стебла з метою підвищення продуктивності селекційного матеріалу” розроблено разом з М. Д. Мигалем (частка співавторства - 70 %). “Методичні рекомендації по добору елітних рослин конопель на поліпшення якості волокна” виконано у співавторстві з   М. Д. Мигалем і Л. М. Кривошеєвою (частка співавторства - 40 %).


Апробація результатів дисертації. Результати досліджень, що викладені в дисертації, доповідались на засіданнях лабораторії селекції і насінництва конопель і вченої ради Інституту луб’яних культур УААН в 1995, 1996, 1997, 1998, 1999 рр., на методичній комісії Інституту луб’яних культур в 1997 р., а також на методичній науково - практичній конференції молодих вчених та спеціалістів (Чабани, 1996 р.).


Публікації. Основний матеріал дисертаційної роботи опубліковано в 6 наукових працях, з яких 3 в фахових виданнях, 2 депоновані та тези доповіді.


Структура дисертації. Дисертаційна робота викладена на 138 сторінках машинописного тексту, містить 33 таблиці, 5 рисунків. Текстова частина складається із вступу, 5 розділів, основних висновків і рекомендацій для селекції. Список використаних джерел включає 152 джерела, в тому числі 13 іноземних авторів. Додатки включають 2 методичні рекомендації і 1 акт передачі селекційного матеріалу.





МАТЕРІАЛ, МЕТОДИКА ТА УМОВИ ПРОВЕДЕННЯ


 ДОСЛІДЖЕНЬ


В якості об’єктів досліджень використано 4 сорти конопель: Єрмаківські місцеві, Глухівські однодомні (низьковолокнисті), ЮСО - 14, ЮСО - 31 (високоволокнисті).


Досліди проводили в польових і лабораторних умовах. У полі вирощували досліджуваний матеріал, проводили фенологічні спостереження та добирали елітні рослини, а в лабораторії здійснювали морфологічний аналіз та біологічне мочіння стебел, виділення волокна та оцінку його за комплексом фізико - механічних ознак. Всього вивчали 20 морфологічних і технологічних ознак конопель.


Площа живлення рослин 10 х 5 см (загущений посів) і 50 х 5 см (розріджений посів).


Для кожної ознаки визначали середню арифметичну та її похибку, стандартне відхилення (дисперсію), коефіцієнт варіації. Напрямок і силу взаємозв’язку між ознаками установлювали з допомогою коефіцієнтів кореляції та регресії. Коефіцієнт успадковуваності ознак рослин конопель визначали методом дисперсійного аналізу.


Ступінь достовірності різниці між варіантами досліду визначали з допомогою критерія вірогідності (Р).


Досліди проводили в 1995 - 1998 рр. в лабораторії селекції та насінництва конопель Інституту луб’яних культур УААН (м. Глухів).


 


Результати досліджень


 


ПОПУЛЯЦІЙНА МІНЛИВІСТЬ КІЛЬКІСНИХ ОЗНАК РОСЛИН


КОНОПЕЛЬ


 


Здійснені порівняльні дослідження мінливості кількісних ознак різноволокнистих сортів конопель при вирощуванні їх загущено й розріджено. Проведена відповідна статистична обробка експериментальних даних, але тут приводимо лише приріст показників кількісних ознак розрідженого посіву порівняно із загущеним (табл. 1).


 


Приріст загальної довжини стебла різних сортів конопель становить       + 31.56 - 38.79 %. Характерно, що приріст стебла в товщину набагато перевищує приріст стебла в довжину (+ 60.63 - 71.82 %). 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)