Козуб Л.М. Мінливість ознак і методи оцінки якості волокна індивідуальних рослин льону-довгунця на перших етапах селекції




  • скачать файл:
Название:
Козуб Л.М. Мінливість ознак і методи оцінки якості волокна індивідуальних рослин льону-довгунця на перших етапах селекції
Альтернативное Название: Лукошко Л.М. Изменчивость признаков и методы оценки качества волокна индивидуальных растений льна-долгунца на первых этапах селекции
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Сучасний стан селекції льону-довгунця на підвищення


якості волокна (літературний огляд)


Згідно аналізу літературних джерел розглянуто питання якості волокна льону-довгунця,та методи його визначення на перших етапах селекції. На цій основі визначено шляхи удосконалення різних методів оцінки якості волокна індивідуальних рослин і їх застосування в селекційній практиці.


 


 


 


МАТЕРІАЛ, МЕТОДИКА ТА УМОВИ ПРОВЕДЕННЯ ДОСЛІДЖЕНЬ


В якості об’єктів досліджень використано 10 сортів льону-довгунця: з високою якістю волокна, які, згідно класифікації Центрального науково-дослідного Інституту луб’яних волокон, відносяться до першої групи за прядильною здатністю, - Оршанський 2, Зоря 87, Світоч, 1288/12, 806/3 і з низькою якістю волокна, що відносяться до третьої і четвертої групи за прядильною здатністю, - Томський 10, Верхньоволзький, Гера, Рекорд, Якуб. Сорти вирощували при площі живлення рослин 2,5 х 2,5 і 2,5 х 5,0 см.


Порівняльну оцінку якості волокна льону-довгунця здійснювали із залученням таких методів: анатомічний аналіз стебла, оцінка волокна за розрахунковою добротністю пряжі (РДП), за розрахунковим відносним розривним навантаженням (ВРН) пряжі, за зусиллям при проколі та прочісуванні волокна і за величиною укрутки волокна.


На основі даних, одержаних за біометричними параметрами і за визначенням якості волокна, вивчали мінливість і взаємозв’язок морфологічних, господарсько цінних та технологічних ознак льону-довгунця, виявляли відмінності між групами сортів за прядильною здатностю та між різними методами оцінки якості волокна.


Вибірка в залежності від варіанта досліду складає 50 – 100 рослин. Анатомічні дослідження поперечних зрізів стебла проводили на тимчасових препаратах, повторність – 10 зрізів, узятих із різних рослин кожного варіанту.


Статистичну обробку експериментальних даних здійснювали на комп’ютері ІВМ 486 Dx4 Plus із застосуванням програми “ОСГЕ” (Харків, 1993 р.). Ступінь достовірності різниці між варіантами досліду визначали за допомогою критерію вірогідності (Р).


Дослідження проводили в 1995 – 2000 рр. в лабораторії селекції і насінництва льону Інституту луб’яних культур УААН (м. Глухів).


 


МІНЛИВІСТЬ І ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК СЕЛЕКЦІЙНИХ ОЗНАК ЛЬОНУ-ДОВГУНЦЯ У СОРТІВ З ВИСОКОЮ І НИЗЬКОЮ ЯКІСТЮ ВОЛОКНА


 


У даному розділі дисертаційної роботи ставилась задача провести порівняльне вивчення сортів льону-довгунця з високою і низькою прядильною здатністю, вирощених при різній густоті стеблостою і в залежності від умов року. Як показують результати досліджень, при площі живлення рослин 2,5 х 5,0 см порівняно з площею живлення 2,5 х 2,5 см достовірно зменшується технічна довжина  стебла та гнучкість волокна, але підвищуються показники діаметра стебла, маси і міцності волокна (табл. 1). У решті випадків ступінь різниці між варіантами досліду, пов’язаними з різною густотою рослин, знаходиться на рівні Р > 0,05. Інколи, не дивлячись на, здавалось би, значні розходження між варіантами досліду, ступінь достовірності невисокий. Причина пояснюється наявністю високих показників похибки середньої арифметичної та коефіцієнтів варіації ознак, як результат виявлення біологічних особливостей розвитку льону-довгунця.

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)