Максімов А.М. Обгрунтування методів оцінки і добору кращих генотипів люцерни посівної за ступенем самонесумісності




  • скачать файл:
Название:
Максімов А.М. Обгрунтування методів оцінки і добору кращих генотипів люцерни посівної за ступенем самонесумісності
Альтернативное Название: Максимов А.М. Обоснование методов оценки и отбора лучших генотипов люцерны посевной по степени самонесумисности
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ


 


РОЗДІЛ 1. ОГЛЯД НАУКОВОЇ ЛІТЕРАТУРИ


 


В розділі подано літературний огляд з історії люцерносіяння і селекції люцерни в Україні, розглянуті сучасні уявлення про причини та механізми виникнення самонесумісності, особливості прояву генетичного контролю, зміна рівня даної ознаки у люцерни. Приведенні данні щодо підходів практичного використання самонесумісності в селекції люцерни.


 


 


РОЗДІЛ 2. УМОВИ МАТЕРІАЛИ ТА МЕТОДИКА ПРОВЕДЕННЯ ДОСЛІДЖЕНЬ


 


Для досягнення поставленої мети і вирішення завдань за темою дисертаційної роботи впродовж 2002-2005 рр. проводились дослідження, на полях лабораторії селекції кормових культур Інституту кормів УААН в агрокліматичних умовах Правобережного Лісостепу України. Це зона помірно континентального клімату з нестійким зволоженням, середньобагаторічною температурою повітря 6,7-7,0 оС та кількістю опадів біля 540 мм. Протягом років досліджень кліматичні умови складались доволі різноманітно, та, в цілому, були сприятливими для росту і розвитку люцерни.


Ґрунти на дослідних ділянках відносяться до сірих лісових середньосуглинкових. Вони малозабезпечені гумусом, вміст якого в шарі 0-30 см складає 1,85%, містять легкогідролізованого азоту 3,4-5,4 мг-екв. на 100 г ґрунту, рухомого фосфору 10-12 мг-екв. на 100 г ґрунту, обмінного калію 12-14 мг-екв на 100 г ґрунту, рН=6,0. Ступінь насичення основами – 85,7%. Ґрунтотворна порода – лес. Рельєф ґрунтів рівнинний.


 


Дослідження проводились в розсаднику індивідуального стояння рослин, який закладався квадратногніздовим  способом за схемою 70х70 см. За попередніми результатами [28, 168] для наших досліджень були взяті кращі за насіннєвою та кормовою продуктивністю сортозразки люцерни та перспективні селекційні номери, виділені з гібридної комбінації Vela x Vertus в кількості 1200 рослин популяції №2/95 та по 400 рослин кожного сорту і популяцій (табл. 1). Рівень самонесумісності рослин визначався відповідно методики ВІР. Вивчення ознак насіннєвої продуктивності самонесумісних генотипів залежно від типу запилення, їх мінливість і кореляційні зв’язки між ними та характер успадковування рівня самонесумісності здійснювали на 80 рослинах попередньо відібраних за ознакою самонесумісності з популяції 2/95. Запилювали по 50 квіток кожного типу схрещувань: в межах квітки (С) → в межах китиці (Г1) → між китицями в межах стебла (Г2) → між китицями різних стебел (Г3) → в межах абсолютно самонесумісних рослин, схрещених з відносно самофертильними (РСН=10-30%)1) → в межах абсолютно самонесумісних рослин, схрещених з абсолютно самонесумісними (П2).

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)