ФОРМУВАННЯ РИНКУ МЕДИЧНИХ ПОСЛУГ НА РЕГІОНАЛЬНОМУ РІВНІ (ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИЙ АСПЕКТ)




  • скачать файл:
Название:
ФОРМУВАННЯ РИНКУ МЕДИЧНИХ ПОСЛУГ НА РЕГІОНАЛЬНОМУ РІВНІ (ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИЙ АСПЕКТ)
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

Актуальність теми. На сучасному етапі становлення України ефективне формування продуктивних сил є важливим питанням її розвитку. Людина як основний формуючий елемент виводиться на перший план, особливо з огляду на соціалізацію державної політики та економіки.

Одним із факторів ефективного розвитку продуктивних сил України є забезпечення належного стану здоров’я її громадян. Тут важлива роль відводиться системі охорони здоров’я та ринку медичних послуг. Остання зорієнтована перш за все на людину, яка потребує медичної допомоги, та на лікаря, що її надає; на профілактику захворювань, та їх лікування, оскільки значення системи медичного обслуговування у збереженні і відновленні здоров’я населення дуже велике. Крім того, система медичного обслуговування виконує і важливу соціально-політичну функцію, сприяючи формуванню почуття впевненості в майбутньому. На жаль, система охорони здоров’я України перебуває не в належному стані. Причинами цього є низький рівень фінансування, ресурсного та правового забезпечення, диспропорції в її структурі. Командно-адміністративна модель управління сферою охорони здоров’я тривалий час обмежувала її розвиток у ринкових умовах.

Ситуація, що склалась, обумовлена не лише відсутністю належної правової бази, а й наявністю суттєвих суперечностей між її складовими елементами. Це насамперед стосується сфери державного управління, соціального піклування про здоров’я населення та професійної медичної діяльності. Населення нашої держави з острахом відноситься до змін у системі охорони здоров’я з огляду на її комерціалізацію, оскільки існує залежність між вартістю ліків, упровадженням нових технологій, підходів до обстеження та лікування і ціною медичних послуг. І лише за умов урахування інтересів населення, належної інформаційної бази, прозорості використання державних коштів, автономізації надавачів медичних послуг, контрактних основ їх надання створюються можливості ефективного розвитку системи охорони здоров’я, ринку медичних послуг як на державному, так і регіональному рівні. З огляду на це виникла необхідність дослідження сучасного ринку медичних послуг, упровадження нових механізмів його діяльності задля досягнення головної мети функціонування системи охорони здоров’я – забезпечення належного рівня здоров’я населення держави.

Проблеми вдосконалення розвитку системи охорони здоров’я та ринку медичних послуг викликають значний інтерес серед економістів. Зокрема, в працях П. Барстової, О.Голяченко, Б. Данилишина, В. Євсеєва, В. Куценко, В. Москаленка, В. Пономаренка, Р. Салтмана, В. Слабінського, Г. Старостенко, М. Фащевського, Дж. Фігейраса та інших викладені теоретичні основи розвитку медичної сфери. Фінансові механізми її забезпечення досліджують М. Дейкун, А. Вялкова, Е. Ковжарова тощо. Питанням ресурсного та кадрового забезпечення медичної сфери приділяється увага в роботах Л. Богуш, І. Вітенко, Ю. Вороненко, В. Лехан, Г. Трілленберг, Л. Шевчук. Проблемами залучення інновацій в системі охорони здоров’я займаються В. Дорофієнко, М. Йохна, Д. Карамишев, В. Колосюк, І. Мазур, В. Стадник, В. Шапіто; конкурентоспроможності медичних послуг – А. Бутенко, Т. Зеленська, І. Поляков, І. Шевчук та інші.

Проте в роботах зазначених авторів ще недостатньо висвітлені організаційно-економічні підходи до розвитку сфери охорони здоров’я, ринку медичних послуг; визначення пріоритетів та перспектив, зокрема, на регіональному рівні.

Тому наведені положення та низка інших причин вплинули на вибір теми дисертаційного дослідження, визначили його актуальність, наукову та практичну значимість.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Виконане дисертаційне дослідження пов’язане з темами науково-дослідних робіт РВПС України НАН України, зокрема такими: 3.1.5.63 „Схема (прогноз) розвитку і розміщення продуктивних сил України та її регіонів (областей) на тривалу перспективу” (номер державної реєстрації 0100V000657), у якій автор проводив дослідження стану системи охорони здоров’я та ринку медичних послуг як складової соціальної сфери та брав участь у розробці прогнозу розвитку її інфраструктури на тривалу перспективу; 3.1.5.72 „Регіональні особливості розвитку соціальної сфери: теоретико-методологічні та практичні аспекти” (номер державної реєстрації 010IV007874), де дисертантом зроблено внесок у розробку концепції та стратегії розвитку системи охорони здоров’я регіонів України, а також прогнозу розвитку та розміщення ресурсної бази системи охорони здоров’я на період до 2015 р.; 3.1.5.85 „Схеми (прогнози) розвитку і розміщення продуктивних сил регіонів (областей) України до 2015 року” (номер державної реєстрації 0104V003168), в якій були використані матеріали щодо розрахунку прогнозних показників розвитку системи охорони здоров’я регіонів України, підготовлені та запропоновані автором.

Мета і завдання дослідження. Мета дослідження полягає в розробці теоретико-методологічних засад формування ринку медичних послуг регіону та обґрунтуванні шляхів його поліпшення.

Досягнення сформульованої мети обумовило необхідність вирішення наступних завдань:

- поглибити соціально-економічну сутність понять медична послуга і ринок медичних послуг;

- розкрити основні передумови виникнення та розвитку ринку медичних послуг як основи надання медичної допомоги;

- визначити основні фактори та принципи розвитку ринку медичних послуг;

- дати оцінку сучасного стану системи охорони здоров’я України та регіонів (на прикладі Вінницької області), виявити основні тенденції її розвитку;

- запропонувати методичні підходи до виявлення регіональних відмінностей ринку медичних послуг;

- розробити модель територіально-економічної доступності ринку медичних послуг, яка б забезпечила ефективність його подальшого розвитку;

- розробити та обґрунтувати прогнозні показники системи охорони здоров’я й ринку медичних послуг регіону;

- удосконалити основні напрями розвитку системи охорони здоров’я й ринку медичних послуг на регіональному рівні.

Об’єктом дослідження є процес становлення й формування системи охорони здоров’я та ринку медичних послуг як основного механізму її функціонування на регіональному рівні.

Предметом дослідження є теоретико-методологічні та організаційно-економічні засади формування й функціонування системи охорони здоров’я та ринку медичних послуг на регіональному рівні.

Методи дослідження. Дисертаційне дослідження проводилось на основі фундаментальних положень і принципів теорії та методології класичної економічної теорії, ринкової, регіональної економіки.

У дослідницькій роботі було використано основні методи наукового дослідження. Зокрема такі: історичний – для визначення послідовності розвитку системи охорони здоров’я, становлення ринку медичних послуг; абстрагування – для вивчення та узагальнення теоретико-методологічних і методичних основ територіальної організації системи охорони здоров’я; системно-логічний – як метод, що вивчає людину як об’єкт економічної діяльності; класифікаційно-аналітичний – для оцінки факторів розвитку ринкових відносин у системі охорони здоров’я; економіко-статистичний – для оцінки ресурсних потреб сфери; математичний – для розрахунку вартості послуг та ціноутворення; системно-структурного аналізу – для визначення взаємозв’язків між різними елементами системи охорони здоров’я та ринку медичних послуг; типології та групування – для виявлення територій одного таксономічного рангу, що характеризуються якісно особливими регіональними ознаками тощо.

Інформаційну базу дослідження становила статистична інформація, надана Державним комітетом статистики України, Міністерством охорони здоров’я України, міжнародними організаціями (ООН, ВООЗ), Управлінням охорони здоров’я та курортів Вінницької області, обласним Центром медичної статистики, Управлінням статистики Вінницької області.

Наукова новизна одержаних результатів. Наукову новизну дисертаційного дослідження визначають такі наукові положення:

вперше:

– розкрито сутність ринку медичних послуг як системи соціально-економічних відносин між охороною здоров’я та населенням з надання та отримання відповідних послуг як у межах держави, так і її регіонів;

– розроблено методологічні підходи до секторизації території за рівнем територіально-економічної доступності медичних послуг, застосування яких дає змогу адекватно оцінити рівень розвитку ринку медичних послуг, визначити основні потреби населення у медичному обслуговуванні і на основі цього сформувати пропозиції відповідних послуг;

удосконалено:

систему принципів розвитку ринку медичних послуг, що сприяють вирівнюванню його рівнів з урахуванням міжнародного досвіду, територіальній збалансованості структури медичних послуг;

поняття медична послуга яке, на відміну від існуючих тверджень, поєднує в собі медичну (досягнення певного рівня здоров’я людини) та економічну (вид економічної діяльності, що характеризується критерієм платності) складові;

набули подальшого розвитку:

– обґрунтування системи показників, об’єднаних у чотири блоки, що характеризують рівень розвитку ринку медичних послуг як на регіональному, так і загальнодержавному рівнях;

– методичні підходи до прогнозування основних параметрів розвитку ринку медичних послуг, критеріальними ознаками яких є поліпшення системи охорони здоров’я та медичного обслуговування населення регіону;

– пропозиції щодо вдосконалення ресурсного та кадрового потенціалу ринку медичних послуг регіону на перспективу.

Практичне значення одержаних результатів. Розроблені методологічні положення дослідження ринку медичних послуг регіону розширюють наукову базу для подальшого теоретичного вивчення цієї проблематики.

Виявлені особливості та тенденції розвитку ринку медичних послуг як регіону, так і держави можуть бути використані Міністерством охорони здоров’я України, Міністерством економіки України, Міністерством праці і соціальної політики України при розробці державної та регіональних стратегій розвитку системи охорони здоров’я.

Основні положення й висновки дисертації можуть також застосовуватись при підготовці фахівців із економіки охорони здоров’я і соціальної політики.

Одержані наукові результати були використані Вінницькою обласною державною адміністрацією при розробці перспективних планів соціально-економічного розвитку області (довідка № 01-1-38-2584 від 03.05.2006 р.); при підготовці перспективних планів розвитку системи охорони здоров’я Вінницької області (довідка №07-1866 від 14.08.2007 р.). Основні положення застосовані також при виконанні науково-дослідних робіт РВПС України НАН України за темами 3.1.5.63 „Схема (прогноз) розвитку і розміщення продуктивних сил України та її регіонів (областей) на тривалу перспективу”, 3.1.5.85 „Схеми (прогнози) розвитку і розміщення продуктивних сил регіонів (областей) України до 2015 року”, що підтверджується довідкою про впровадження результатів дисертаційної роботи (довідка № 01-11/1137 від 19.12.2007 р.); при викладанні курсу „Економіка охорони здоров’я” Вінницьким Національним медичним університетом (довідка №03/721 від 03.05.2006 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційне дослідження є одноосібно виконаною науковою працею, в якій представлено авторське вирішення важливого наукового завдання – створення теоретико-методологічної та практичної бази дослідження ринку медичних послуг регіону й перспектив його розвитку.

В дисертації особисто автором запропоновано методичні підходи до оцінки сучасного стану ринку медичних послуг регіону шляхом сегментації території області за рівнем його розвитку; нові підходи до розробки стратегії та прогнозування основних параметрів розвитку основних складових ринку медичних послуг, зокрема, методику ланцюгів Маркова для обрахунку прогнозних показників; обґрунтовано напрями вдосконалення ринку медичних послуг як регіону, так і держави в цілому.

Апробація результатів дисертації. Основні наукові результати дисертаційного дослідження апробовано на 9 наукових, науково-практичних конференціях, серед яких: міжнародний форум молодих учених “Ринкова трансформація економіки постсоціалістичних країн” (м. Харків, 12-13 травня 2005 р.); міжнародна науково-практична конференція студентів, аспірантів і молодих науковців “Європейські інтеграційні процеси і транскордонне співробітництво: міжнародні відносини, економіка, політика, географія, історія, право” (м. Луцьк, 19-20 травня 2005 р., 17-18 травня 2007 р.); міжнародна наукова конференція “Проблемы прогнозирования и государственного регулирования социально-экономического развития в регионе ЦЕИ”, (м. Мінськ, 20-21 жовтня 2005 р.); наукова конференція молодих учених РВПС України НАН України “Актуальні проблеми економічного розвитку України” (м. Київ, 1 листопада 2005 р.); міжнародні науково-практичні конференції: „Регіон – 2006: стратегія оптимального розвитку” (м. Харків, 15-16 травня 2006 р.), “Наука і соціальні проблеми суспільства: харчування, екологія, демографія” (м. Харків, 23-24 травня 2006 р.), “Конкурентоспроможність в умовах глобалізації: реалії, проблеми та перспективи” (м. Житомир, 26-27 квітня 2007 р.); всеукраїнська науково-практична конференція Теорія та практика ринкових перетворень: економічний та соціальний контекст” (м. Вінниця, 20-22 березня 2008 р.).

Публікації. Одержані в процесі дисертаційного дослідження наукові результати викладено у 17 наукових працях загальним обсягом 4,86 друк. арк. (особисто автору належить 4,34 друк. арк.), з низ 8 статей, які опубліковано в наукових фахових виданнях, 9 – в матеріалах наукових конференцій.

Структура й обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, додатків. Загальний обсяг дисертації становить 247 сторінок, у тому числі 25 рисунків, 15 таблиць. Список використаних джерел із 237 найменувань викладено на 20 сторінках, 12 додатків – на 44 сторінках.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)