Мельничук Ф.С. Основні хвороби цибулі та обгрунтування заходів захисту від них в умовах Лісостепу України



Название:
Мельничук Ф.С. Основні хвороби цибулі та обгрунтування заходів захисту від них в умовах Лісостепу України
Альтернативное Название: Мельничук Ф.С. Основные болезни лука и обоснования мероприятий защиты от них в условиях Лесостепи Украины
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Огляд літератури


 


При узагальненні літературних джерел вияснено поширення, ступінь шкідливості та біологічні особливості збудників хвороб, що викликають захворювання цибулі, зокрема несправжньої борошнистої роси, фузаріозної гнилі денця цибулі, шийкової та бактеріальної гнилей. Висвітлено симптоматику і джерела інфекції основних захворювань цибулі. Проаналізовано існуючу систему заходів захисту цибулі від збудників хвороб грибного і бактеріального походження.


 


Умови та методики проведення досліджень


 


У дисертаційну роботу включені матеріали досліджень за 1999-2001 рр. Використовували зразки цибулі, уражені різними збудниками захворювань. Місцем проведення експериментів була Сквирська дослідна станція Київської області, фермерське господарство “Приступа” і сільськогосподарський виробничий кооператив “Топилищанський” Іваничівського району Волинської області.


Дослідження фунгітоксичних властивостей препарату cкарб, 25% в.р. здійснювали у відділі державних випробувань та технологій застосування пестицидів Інституту захисту рослин УААН.


Мікробіологічний аналіз відібраних зразків проводили в Інституті мікробіології та вірусології НАНУ, використовуючи загальноприйняті методики (Бельтюкова, Матышевская, 1968; Klement Et.Ol., 1990).


Концентрацію металаксилу в робочому розчині до та після замочування цибулі визначали методом тонкошарової хроматографії за методикою Клисенко М.А. (1992).


Аналіз посівних якостей насіння цибулі проводили у Державному центрі сертифікації, ідентифікації та якості сортів рослин за ГОСТ-12038-84.


Польові дослідження проводили згідно з Методичними вказівками щодо державних випробувань фунгіцидів, антибіотиків і протруйників насіння сільськогосподарських культур (ВІЗР, 1985).


Математичну обробку експериментальних даних проводили методами дисперсійного аналізу (Б.А. Доспехов, 1972).


 


РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕНЬ


Вивчення поширення і ступеня шкідливості хвороб цибулі в зоні Лісостепу України


 


При обстеженні посадок насінників цибулі у 1999-2001рр. було виявлено розвиток збудників Peronospora destructor, Fusarium oxysporum і Erwinia carotovora.


Дані фітопатологічної експертизи цибулин після зимового зберігання, показали, що здоровими залишилося тільки 37 %. Всі решта були уражені хворобами грибного і бактеріального походження та шкідниками (рис. 1).


Результати аналізу цибулі на ураження хворобами показали, що по ступеню шкодочинності перевагу мала шийкова гниль - 15,8 % та фузаріозна гниль - 12,6 %. Дещо нижче ураження було збудниками бактеріальних хвороб. Понад 14 % цибулин мали ознаки пошкодження шкідниками.


З уражених цибулин мікробіологічним методом виділено в чисту культуру збудники шийкової гнилі (Botrytis allii), мокрої гнилі (Erwinia caratovora), бактеріальної гнилі (Bacillus subtilis), пеніцильної гнилі (Penicilium corimbiferum), гнилі денця (Sclerotium cepivorum) і фузаріозу (Fusarium oxysporum).


 


Доведено, що садивний матеріал цибулі є джерелом збереження інфекції грибних та бактеріальних збудників хвороб, які найвідчутнішої шкоди завдають при зберіганні.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины