Трунов О.П. Агробіологічне обгрунтування вирощування високоякісного насіння гороху при збиранні методом прямого комбайнування



Название:
Трунов О.П. Агробіологічне обгрунтування вирощування високоякісного насіння гороху при збиранні методом прямого комбайнування
Альтернативное Название: Трунов О.П. Агробиологическое обоснование выращивания высококачественных семян гороха при сборе методом прямого комбайнирования
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

На основі огляду джерел літератури висвітлено досягнення і сучасний стан проблеми використання у виробництві різних способів збирання гороху, проведення передзбиральної десикації і післядії цих агроприйомів на посівні якості та урожайні властивості насіння, а також наведено ботанічну, морфологічну та біологічну характеристику культури.


Умови, матеріал і методика проведення досліджень.


Експериментальна робота виконувалась у Луганському державному аграрному університеті в 1995-1998 рр. Польові досліди проводили на чорноземах звичайних у польовій сівозміні.


Погодні умови відзначалися мінливістю метеорологічних чинників. Особливо посушливими були 1996 і 1998 роки. 1997 рік на початку вегетації гороху характеризувався недостатнім зволоженням ґрунту, а в подальшому-надмірною кількістю опадів, що негативно вплинуло на продуктивність рослин. Відносно оптимальним для росту і розвитку гороху був 1995 рік.


Ділянки в дослідах з вивчення передзбиральної десикації і строків прямого комбайнування сортів гороху розміщали рендомізованими блоками. Повторність – 4-разова.


Було проведено чотири досліди. В першому з них вивчали вплив строків прямого комбайнування на урожай і якість насіння гороху трьох сортів з вусатим типом листка: Норд, Беркут і Вусач детермінантний.


Схема досліду:


1.  Пряме комбайнування за визрівання 70–80% бобів і вологості насіння 25–30%.


2.  Пряме комбайнування за визрівання 100% бобів і вологості насіння 16–19% (st).


3.  Пряме комбайнування через 5 діб після повного визрівання.


4.  Пряме комбайнування через 10 діб після повного визрівання.


Облікова площа ділянки 30 м2. Збирали селекційним комбайном SAMPO-130, обладнаним стеблопідіймачами пасивного типу.


У другому досліді вивчали хімічні препарати – десиканти, які застосовували у два терміни за варіантами:


1.  Без обробки (st).


2.  Обприскування посіву реглоном 20% в. р. 4,0 л/га за визрівання 50% бобів.


3.  Обприскування посіву раундапом 36% к. е. 2,5 л/га за визрівання 50% бобів.


4.  Обприскування посіву раундапом 36 % к. е. 2,5 л/га за визрівання 70% бобів.


5.  Обприскування посіву баста 14% к. е. 2,0 л/га за визрівання 50% бобів.


6.  Обприскування посіву баста 14% к. е. 2,0 л/га за визрівання 70% бобів.


Норма витрати робочого розчину 400 л/га. Збирання проводили за повного визрівання бобів і вологості насіння 16–19%.


Досліди проводили за загальноприйнятою методикою польового досліду Б.А. Доспехова (1985). Посівні якості визначали за відповідними ДСТУ, травмованність насіння – за методикою Л. В. Матющенко (1991). Вміст білка в насінні оцінювали побічним методом на приладі "Інфрапід-61". Залишковий вміст пестицидів в насінні визначали методом тонкошарової хроматографії.


У третьому досліді вивчали вплив строків збирання і передзбиральної десикації гороху на урожай і якість насіння у потомстві, а в четвертому – досліджували динаміку визрівання насіння гороху в залежності від розміщення бобів на материнській рослині.


Розрахунок економічної ефективності агроприйомів, які вивчались, проводили з використанням діючих роздрібних цін на паливно-мастильні матеріали і засоби захисту рослин.


Статистична обробка даних досліджень проведена в Луганському інституті АПВ за програмою MS Excel в середовищі MS Office 98.


 


 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины