Марченко С.І. Біологічні особливості та продуктивність дражованого і інкрустованого насіння ЧС гібридів цукрових буряків залежно від прийомів його підготовки



Название:
Марченко С.І. Біологічні особливості та продуктивність дражованого і інкрустованого насіння ЧС гібридів цукрових буряків залежно від прийомів його підготовки
Альтернативное Название: Марченко С.И. Биологические особенности и производительность дражованого и инкрустированных семян ЧС гибридов сахарной свеклы в зависимости от приемов его подготовки
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ДРАЖУВАННЯ І ІНКРУСТАЦІЯ – СУЧАСНІ МЕТОДИ ПІДВИЩЕННЯ
ПОСІВНИХ ЯКОСТЕЙ НАСІННЯ ЦУКРОВИХ БУРЯКІВ
(огляд наукової літератури)


У розділі подано аналіз досліджень вітчизняних та зарубіжних вчених, пов’язаних з підготовкою дражованого та інкрустованого насіння ЧС гібридів цукрових буряків та його застосування. На основі аналізу окремих ланок технологічного процесу дражування та інкрустації обґрунтована необхідність і напрями його подальшого вивчення з метою удосконалення технологій передпосівної обробки насіння.


ПРОГРАМА, МЕТОДИКА ТА УМОВИ ПРОВЕДЕННЯ ДОСЛІДЖЕНЬ


Програма та методика проведення досліджень. Досліди з визначення посівних якостей і продуктивних властивостей дражованого та інкрустованого насіння ЧС гібридів цукрових буряків залежно від технології підготовки проводили в 2000-2002 рр. в Інституті цукрових буряків, на Тростянецькому насіннєвому заводі ЗАТ „Ворскла”, в Тернопільському, Волинському, Сумському інститутах АПВ та на Вінницькій і Рівненській державних сільськогосподарських дослідних станціях. В польових дослідах загальна площа ділянки становила 75 кв. м, облікової – 50 кв. м, повторність – чотириразова.


Згідно з програмою досліджень по технології дражування та визначення терміну зберігання дражованого і інкрустованого насіння цукрових буряків були проведені такі досліди:


1.      Визначити оптимальні розміри насіння з метою створення кулеподібної форми при дражуванні.


2.      Вивчити можливість використання для дражування нешліфованого насіння цукрових буряків діаметром 3,25-3,50 мм.


3.      Вивчити посівні якості та продуктивні властивості дражованого та інкрустованого насіння з включенням в їх оболонку вітчизняних мікродобрив.


4.      Вивчити вплив строків зберігання інкрустованого та дражованого насіння на його посівні якості.


Дослідження проводили, використовуючи насіння гібридів Уладово-Верхняцький ЧС 37, Український ЧС 70, Ювілейний, КВ Бар, ЛВЧС 31. Лабораторна схожість насіння становила 94%, фракція насіння після дражування – 3,5-4,5 мм.


Посівні якості насіння визначали згідно з ДСТУ 2292-93, ДСТУ 4232:2003, ГОСТ 22617.0-77, 22617.1-77, 22617.3-77, 22617.5-77; польову схожість, динаміку появи сходів, оцінку росту та розвитку рослин, густоту рослин, урожайність коренеплодів, цукристість – згідно з методикою досліджень по цукровим бурякам ІЦБ (1987).


Математичну обробку даних проводили за методом дисперсійного аналізу Б.А. Доспехова (1979).


Ґрунтові, агротехнічні та агрометеорологічні умови проведення польових дослідів. Ґрунтове покриття ділянок, на яких проводили польові досліди, представляє різні типи та види ґрунтів (ясно-сірі, сірі лісові, чорнозем типовий, чорнозем неглибокий малогумусний), які характеризувалися наступними фізико-хімічними і агрохімічними показниками: вміст гумусу 1,53-4,6%; рН сольова 5,7-7,1 гідролітична кислотність – 0,9-3,1, мг-екв на100 г ґрунту; сума увібраних основ (S) – 11,8-36,2 мг-екв на 100 г ґрунту; ступінь насичення основами (V) – 80,9-96,7%; вміст легкогідролізованого азоту – 84,9-147,2 мг/кг ґрунту; рухомого фосфору – 130,7-225,0 мг/кг ґрунту; обмінного калію – 69,4-180,2 мг/кг ґрунту.


Агротехнічні умови проведення польових дослідів відповідали загально прийнятій технології вирощування цукрових буряків.


Узагальнюючи аналіз метеорологічних умов в роки проведення досліджень (2000-2002 рр.), можна відмітити, що в усіх місцях, де були закладені польові досліди, вегетаційний період характеризувався підвищеною кількістю тепла в усі роки досліджень. Вегетаційні періоди 2000 і 2002 років характеризувалися доброю загальною забезпеченістю вологи, а в 2001 році спостерігалася її недостача.


ЯКІСТЬ НАСІННЯ ЧС ГІБРИДІВ ЦУКРОВИХ БУРЯКІВ ТА ЙОГО ПРОДУКТИВНІ ВЛАСТИВОСТІ ЗАЛЕЖНО ВІД ТЕХНОЛОГІЇ ДРАЖУВАННЯ
І ІНКРУСТАЦІЇ


 


Оптимізація розміру та фізичних властивостей насіння перед дражуванням. Дослідженнями встановлено, що на величину дражувальної оболонки у процесі дражування суттєво впливає стан поверхні підготовленого насіння та величина фракції насіння. За дражування шліфованого насіння утворюється менша за масою оболонка драже, ніж нешліфованого; за дражування нешліфованого насіння різних фракцій менша фракція потребує більшої маси компонентів (табл. 1).

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины