Дубін А.М. Популяційно-генетична характеристика української червоно-рябої молочної породи та методи її удосконалення за умов великомасштабної селекції




  • скачать файл:
Название:
Дубін А.М. Популяційно-генетична характеристика української червоно-рябої молочної породи та методи її удосконалення за умов великомасштабної селекції
Альтернативное Название: Дубин А.М. Популяцийно-генетическая характеристика украинской краснее рябой молочной породы и методы ее усовершенствования при условиях крупномасштабной селекции
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Дослідження проводились у 16 стадах тварин симентальської, української червоно-рябої молочної та голштинської порід  Головного і Черкаського регіонального селекційних центрів. У процесі виконання роботи застосовані гібридологічний, генеалогічний, популяційний, генетико-математичний методи вивчення закономірностей успадкування, мінливості, повторюваності, оцінки генотипу тварин та інші класичні методи досліджень, а також самостійно розроблені у співпраці з професором, членом-кореспондентом  УААН М.З. Басовським.


Аналіз генеалогічної структури української червоно-рябої молочної породи проводили за методиками М.А. Кравченка (1967) та В.П. Бурката, А.П. Кругляка, О.Ф. Хаврука (1991).


Прогноз ефективності використання голштинських бугаїв у породоутворювальному процесі проводили на основі генетичної різниці між поліпшуваною та поліпшувальною породами, племінної цінності бугаїв, повторюваності оцінок племінної цінності бугаїв і умов середовища для реалізації генетичного потенціалу помісних тварин (n = 5,6 тис.гол.).


Для оцінки реалізованого генетичного прогресу в окремих роди­нах (n=84) молочних корів використаний  розроблений нами алгоритм, який враховує підвищення генетичного потенціалу за молочною продуктивністю тварин у кожному наступному поколінні.


Показники спермопродукції 166 бугаїв-плідників різних порід вивчені за да­ними лабораторій Чернігівського, Черкаського та Переяслав-Хмельницького племпідприємств.


Ефективність добору потенційних матерів бугаїв, корів-рекордисток


(n = 49) вивчали шляхом аналізу абсолютної  залежності племінної цінності їхніх синів, дочок та батьків.


Екстер’єрно-конституціональні особливості тварин молочних порід (бугаїв-плідників - 166 гол., корів-первісток - 371 гол.), вивчали шляхом  взяття промірів, визначення індексів будови тіла, побудови графіків екстер’єрного профілю, а також за лінеарним методом порівняно до розробленого модельного типу ( n=1351).


Швидкість росту (абсолютний, середньодобовий та відносний прирости), відтворну здатність, тривалість господарського використання тва­рин (n=1460) вивчали загальноприйнятими методами.


Вгодованість корів (n=307) визначали промацуванням підшкірної жирової тканини  відповідно до розроблених рекомендацій (1994).


Оцінку тварин за стресостійкістю (n=115) проводили методом кількісно­го визначення еозинофільних клітин у крові за методикою Б.Є. Подоби  та ін. (1988).


Племінну цінність бугаїв (n=36) за молочною продуктивністю та екстер’єром дочок виз­начали за розробленим алгоритмом, який коригує вплив на результати оцінки генотипу дочок, року лактації, умов середовища та спад­ковості з боку батьків.


В основу розробки програми селекції червоно-рябої молочної породи закладено основні положення, викладені P. Petersen et al., 1974; Н.З. Басовским і В.М. Кузнецовым, 1977; 1982; І.А. Рудиком, 1997.


Розрахунок прибутку проводився відповідно до Методики визначення економічної ефективності ... М., 1980, згідно з цінами на продукцію тваринництва 1994-1999рр.


Статистичну обробку матеріалів досліджень проводили за методиками Л.К. Соломенка (1971), П.Ф. Рокицкого (1967), Н.А. Плохинского (1969), Е.К. Меркурьевой (1970), а також згідно з машинною програмою “Mikrosta” А.Н. Рудакова і Р.П. Рудакової (1991) на ПЕОМ типу ІВМ РС/АТ.


 


РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕНЬ


Популяційно-генетичні особливості формування ліній бугаїв при великомасштабній селекції. Використання принципів великомасштабної селекції забезпечило планомірне підвищення продуктивності тварин української червоно-рябої молочної породи за рахунок генетичних факторів. Проте, в теорії великомасштабної селекції залишилася невирішеною проблема формування генеалогічної структури породи. Ми поставили за мету вивчити особливості формування ліній бугаїв при сучасному виведенні порід молочної худоби.


 


Ефективне застосування основних прийомів великомасштабної се­лекції започаткувало нові шляхи у виведенні та формуванні ліній бугаїв при сучасному породотворчому процесі. Стало можливим підви­щити вірогідність оцінки та добору бугаїв-лідерів породи. Закріплен­ня за ними одночасно великої кількості кращих корів, застосування ефективних методів підбору дало змогу отримувати якісно нове потомство, проводити централізований добір та інтенсивне викори­стання бугаїв-поліпшувачів нової породи. Це дозволило в короткий період отримати великий масив помісного, високопродуктивного поголів’я і сформувати генеалогічну структуру червоно-рябої молочної породи. За родоначальників ліній бугаїв нової породи визначені голштинські плідники, які мають високі генетичні можливості. Викори­стовуючи червоно-рябого голштинського бугая Імпрувера 333471, у стадах України отримали більше як 150 синів. Результати оцінки в різних країнах підтверджують значний його вплив на потомство. Це і визначи­ло його як родоначальника лінії української червоно-рябої молочної породи. Се­ред отриманого поголів’я синів звертає увагу бугай Ізюм 1305 ( n = 100, G = +178 кг, +0,01%, +7 кг). Шляхом парування на замовлення від нього отримали 14 синів і визначили родоначальником нової, перспективної лінії. 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)