Оцінка співвідношення показників рівня життя населення та соціальних стандартів в Україні зі станом розвитку економіки



Название:
Оцінка співвідношення показників рівня життя населення та соціальних стандартів в Україні зі станом розвитку економіки
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

Завдання розширення можливостей людського розвитку  потребує вирішення питань, пов’язаних зі зростанням доходів населення, забезпеченням належного рівня оплати праці працівників у всіх сферах економіки, державних гарантій доходів соціально вразливих категорій населення у формі соціальних виплат на основі соціальних стандартів.

Такі завдання мають вирішуватися з урахуванням існуючої макроекономічної ситуації та її прогнозу на наступний період. Водночас державна політика щодо забезпечення рівня життя населення  впливає на динаміку основних макроекономічних показників, таких як індекси цін, сальдо торговельного балансу, через її вплив на купівельну спроможність населення і, відповідно, на інфляційні очікування тощо [73; 114; 122; 128; 130]. Автор вважає, що зазначене вимагає чіткого розуміння сучасного співвідношення показників рівня життя населення та соціальних стандартів в Україні зі станом розвитку економіки для побудови моделі оптимального взаємозв’язку цих показників на середньострокову перспективу.

За даними Статистичної служби ООН за результатами 2006 року Україна займає 107 місце в світі за рівнем ВВР на одну особу. Обсяг номінального ВВП у розрахунку на одну особу за даними Статистичної служби ООН становить 1 520,0 дол. США (7 676,0 гривень). Однак згідно з українською статистикою, цей показник на 32,0 % вище і становить 2 241,1 дол. США (11 317,6 гривень) [37].

У 2006 році відновилися досить високі темпи економічного зростання після значного уповільнення протягом 2005 року. За підсумками 2006 року темп приросту реального ВВП склав 7,0 %, тоді як у 2005 році – 2,4 %. Відновлення високих темпів економічного зростання зумовлено, перш за все, зростанням обсягів промислового виробництва, а також інших видів економічної діяльності, переважно пов’язаних із наданням послуг. У свою чергу, зростання у сфері послуг спричинено, передусім, зростанням платоспроможного попиту населення завдяки підвищенню реальних доходів населення, а також збільшенню обсягів іноземних інвестицій [37].

За офіційними даними Держкомстату, за 2006 рік населенням України отримано доходів у вигляді зарплат, пенсій та інших офіційних надходжень на суму понад 362 млрд. грн., що на 28,2 % більше щодо попереднього року та у чотири рази вище порівняно з темпом приросту реального ВВП. Наявний дохід, що може бути використаний населенням на придбання товарів та послуг, збільшився на 26,6 %, а реальний, обчислений з урахуванням цінового фактора, на 16,1 % .  

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины