Оцінка взаємозв’язку стану людського розвитку з системою фінансування



Название:
Оцінка взаємозв’язку стану людського розвитку з системою фінансування
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

У структурі людського розвитку найбільшу вагу мають освіта, охорона здоров’я та покращання добробуту. Цим напрямам у структурі бюджету відповідають видатки на освіту, охорону здоров’я, соціальний захист і соціальне забезпечення населення та житлово-комунальне господарство як галузь, що пов’язана зі створенням гідних умов життя та праці громадянина (рис.1.2). Тому, взаємозв’язок між використанням бюджетних коштів та станом людського розвитку доцільно розглядати у контексті зазначених галузей, за якими автором далі досліджується структура бюджетних витрат, розподіл бюджетних повноважень на фінансування зазначених сфер між різними рівнями влади, обсяги фінансування та їх зв’язок із окремими індикаторами людського розвитку. Метою цього розділу є визначення засад регулювання людського розвитку через бюджетні механізми.

З набуттям незалежності Україна успадкувала радянську структуру соціально-культурної сфери, найбільшою проблемою якої була невизначеність прав і обов’язків різних рівнів влади й самоврядування щодо надання та фінансування суспільних послуг населенню.

Прийняття Бюджетного кодексу України у 2001 році спричинило фундаментальні зміни всієї бюджетної системи України та стало першим кроком її реформування згідно з Конституцією України та нормами і стандартами Європейського Союзу. Основні положення Бюджетного кодексу України здобули підтримку і схвалення на Восьмій сесії Ради Європи [214].

З погляду регулювання людського розвитку важливо, що у Бюджетному Кодексі чітко закріплено на довгостроковій основі доходи та видатки між ланками бюджетної системи на основі розмежування повноважень щодо надання суспільних послуг, що фінансуються за рахунок бюджетних коштів, між різними рівнями влади та місцевим самоврядуванням і визначено розмежування в бюджетному процесі функцій його учасників.

Дані, наведені у дод. А, характеризують рівень фінансування порівняно із запланованими обсягами. Ці дані свідчать про недофінансування планового обсягу видатків, у тому числі на освіту, за рахунок коштів загального фонду як державного, так і місцевих бюджетів із тенденцією до покращання стану фінансування. Зокрема, зростання видатків зведеного бюджету на охорону здоров’я за 2002–2006 роки становило 161,6 %, у тому числі темп приросту видатків державного бюджету за цей період складає 158,0%, місцевих бюджетів – 162,6 %. Зростання видатків зведеного бюджету на освіту дорівнює 175,3%, державного бюджету – 143,0%, місцевих бюджетів – 197,6%; на соціальний захист та соціальне забезпечення зростання видатків зведеного бюджету досягло 227,1%, державного бюджету – 315,6%, місцевих бюджетів – 107,4 %

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины