Соціально- психологічні механізми впливу ціннісних орієнтацій співробітників на міжособистісну взаємодію ( на прикладі організації виробничої сфери)



Название:
Соціально- психологічні механізми впливу ціннісних орієнтацій співробітників на міжособистісну взаємодію ( на прикладі організації виробничої сфери)
Альтернативное Название: Социальный психологические механизмы влияния ценностных ориентаций сотрудников на межличностное взаимодействие ( на примере организации производственной сферы)
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У вступі обґрунтовано актуальність дослідження, дана характеристика стану вивчення проблеми, її сутності та значущості, визначено об’єкт, предмет, гіпотезу, мету та завдання дослідження, його наукову новизну, теоретичну та практичну цінність. Розкрито методологічні засади та методи дослідження. Наведено дані про апробацію роботи, впровадження ії результатів.


У першому розділі дисертаційного дослідження Теоретико-методологічні основи дослідження соціально-психологічних механізмів реалізації ціннісних орієнтацій у системі міжособистісної взаємодії в організації виробничої сфери” проаналізовано основні підходи до розуміння понять соціально-психологічної сутності феномена міжособистісної взаємодії в організації, ії структури та критеріїв, а також ціннісних орієнтацій, які виконують функцію регулятора дій членів організації і визначають певну стратегію їхньої поведінки. Дається модель рівнів і способів втілення ціннісних орієнтацій у міжособистісну взаємодію в організації виробничої сфери.


Автором здійснено аналіз поняття міжособистісної взаємодії в контексті категорій ставлення”, спілкування”, спільна діяльність” (Г.М.Андрєєва, Л.П.Буєва, В.М.Козубовський, М.О.Коць, Н.Л.Коломінський, Я.Л.Коломінський, О.О.Леонтьєв, Б.Ф.Ломов, В.М.Мясищев, Л.Е.Орбан-Лембрик, Б.Д.Паригін, В.О.Ядов та ін.). Зроблено висновок, що міжособис-тісна взаємодія може бути розглянута як двосторонній соціальний процес, в якому відбувається й обмін діяльністю, й розвиток системи міжособистісних зв'язків. Висвітлено основні складові психологічного малюнку міжособис-тісної взаємодії в сучасній організації: функціонально-рольова взаємодія у спільній діяльності, що припускає розділення функцій між суб'єктами взаємодії, координацію та контроль цих функцій і міжособистісні відносини, що включають сприйняття і ставлення суб’єктів один до одного.


На основі узагальнення основних підходів щодо понять цінності” та ціннісні орієнтації” (Б.Г.Ананьєв, К.О.Абульханова-Славська, Г.О.Балл, Б.С.Братусь, М.І.Бобнева, Ю.М.Жуков, Г.Е.Залеський, Р.Л.Кричевський, Д.О.Леонтьєв, Ш.А.Надирашвілі, Л.М.Смирнов, В.Т.Циба, В.О.Ядов, А.Маслоу, В.Франкл та ін.) ціннісні орієнтації визначені вищим рівнем диспозиційної системи особистості, які виступають способами диференціації об’єктів за їх значущістю, виявляючись універсальною основою для регуляції взаємозв’язків спільної діяльності та міжособистісного спілкування в організації.


Встановлено, що у розумінні закономірностей соціальної поведінки особистості особливе місце займає проблема специфіки та способів соціально-психологічної регуляції взаємозв’язків спільної діяльності та міжособистісного спілкування в сучасній організації (Г.М.Андрєєва, М.І.Бобнева, В.П.Казміренко, Л.М.Карамушка, М.І.Пірен, Б.Д.Паригін, В.В.Третьяченко та ін.). Тому визначення соціально-психологічних механізмів впливу ціннісних орієнтацій співробітників на міжособистісну взаємодію в організації у нашому дослідженні є самостійною проблемою. Розуміння міжособистісної взаємодії в аксіологічному контексті, тобто як особливої соціально - психологічної реальності, в якій система відносин суб'єкт - суб'єкт(и) санкціонована ціннісними орієнтаціями, покладено в основу гіпотетичної моделі рівнів і способів втілення ціннісних орієнтацій у систему міжособистісної взаємодії в організації виробничої сфери.


Ця теоретична конструкція містить основні складові: рівні розгортання соціально-психологічних механізмів (функціонально-рольова взаємодія, міжособистісні стосунки) і соціально - психологічні механізми, які можуть реалізовуватися на цих рівнях (механізм контролю, механізм моральності, та механізми соціальної перцепції, антиципації, організаційної причетності відповідно). Це дало нам можливість більш детально розглянути специфіку та способи втілення ціннісних орієнтацій у систему міжособистісної взаємодії у виробничому колективі та описати їхні психологічні особливості.


Згідно логіці даної моделі, набір емпіричних референтів реалізації соціально-психологічних механізмів в системі функціонально-рольової взаємодії і міжособистісних відносин і спілкування може включати також і функціональні характеристики, пов'язані з реалізацією, наприклад, групових ролей; різноманітні поведінкові акти та елементи психологічної ефективності групового функціонування. Загальне уявлення про міжособистісну взаємодію у контексті ціннісних орієнтацій конкретизувало розуміння їхньої ролі відносно професійної діяльності співробітників організацій виробничої сфери та реалізовано на подальших етапах емпіричного дослідження.


У другому розділі – Емпіричне дослідження регулятивної функції ціннісних орієнтацій співробітників в організації виробничої сфери” подано схему та опис етапів емпіричного дослідження втілення ціннісних орієнтацій у міжособистісну взаємодію в організаціях виробничої сфери, описуються методи і методики дослідження, аналізується специфіка трудової діяльності співробітників виробничої сфери, визначається і характеризується структура їх ціннісних орієнтацій.


Розгорнуте дослідження щодо специфіки трудової діяльності співробітників виробничої сфери засвідчує, що ступінь складності зовнішніх чинників, які вимагають досвіду і ґрунтовної підготовки персоналу, диверсифікації виробництва, певного ступеня ризику і гнучкості в процесі ухвалення рішень, характеризує ситуацію взаємодії з інститутами зовнішнього середовища, як ситуацію з помірно високою невизначеністю. Проте, не дивлячись на те, що колективи вищеназваних підприємств мають справу з багатьма не схожими між собою інститутами зовнішнього середовища (конкурентами, постачальниками, споживачами, контролюючими організаціями ), ця взаємодія реалізується в рамках стабільних процедур.


На цьому етапі дослідження визначено і охарактеризовано перелік ціннісних орієнтацій в організаціях виробничої сфери. Емпірично було визначено три групи ціннісних орієнтацій у списках термінальних та інструментальних цінностей, значення яких відповідають трьом діапазонам: цінності, що мають сильну перевагу або пріоритетні, середню перевагу і цінності, що мають слабку перевагу. У результаті аналізу розподілу значень рангова (ієрархічна) структура ціннісних орієнтацій співробітників організацій виробничої сфери включає із списку термінальних цінностей: індивідуальні цінності (здоров'я”, матеріально забезпечене життя”, любов”) та цінності міжособистісних відносин і спілкування (наявність надійних і вірних друзів”, щасливе сімейне життя”, суспільне визнання”), а із списку інструментальних цінностей - орієнтації на цінності професійної самореалізації (відповідальність”, ефективність у справах”) і цінності прийняття інших (широта поглядів”). Усі отримані факти визначають загальну орієнтацію поведінки співробітників досліджуваних організацій у руслі домінуючих в діяльності цілей - професійну самореалізацію й сферу особистого життя.


Визначено кореляційну структуру ціннісних орієнтацій в організаціях виробничої сфери (рис.1).


Центральним компонентом графа є ціннісні орієнтації зі списку термінальних цінностей (здоров'я”, цікава робота”, матеріально забезпечене життя”, любов”, наявність надійних і вірних друзів”), які мають статистично значущі показники. Крім того, всі вищезгадані ціннісні орієнтації відносяться, за оцінками співробітників, до ціннісних орієнтацій, що мають сильну перевагу в ранговій (ієрархічній) структурі.


 


Отримані результати дозволяють зробити висновки про те, що психоло-гічний малюнок міжособистісної взаємодії співробітників організацій виробничої сфери визначається їхньою орієнтацією на конкретні життєві цінності (здоров'я”), цінності професійної самореалізації (цікава робота”, ефективність у справах”, відповідальність”), цінності міжособистісних відносин (наявність надійних і вірних друзів”), цінностей прийняття інших (широта поглядів”) і цінностей міжособистісного спілкування (життєра-дісність”).

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины