ВРЕМЕННЫЕ ПАРАМЕТРЫ ИНДИВИДУАЛЬНО-ТИПОЛОГИЧЕСКИХ ОСОБЕННОСТЕЙ СУБЪЕКТОВ С СОМАТИЧЕСКИМИ НАРУШЕНИЯМИ



Название:
ВРЕМЕННЫЕ ПАРАМЕТРЫ ИНДИВИДУАЛЬНО-ТИПОЛОГИЧЕСКИХ ОСОБЕННОСТЕЙ СУБЪЕКТОВ С СОМАТИЧЕСКИМИ НАРУШЕНИЯМИ
Альтернативное Название: Часових параметрів ІНДИВІДУАЛЬНО-типологічні ОСОБЛИВОСТЕЙ СУБ\'ЄКТІВ С СОМАТИЧНИМИ ПОРУШЕННЯМИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У вступі теоретично обґрунтована актуальність обраної теми, визначені мета, завдання, об'єкт і предмет дослідження, сформульовані наукова новизна й практична значущість роботи, наведені дані про впровадження результатів дисертаційного дослідження.


У першому розділі "Взаємозв'язок індивідуально-типологічних особливостей суб'єкта і часових характеристик, фактора часу і одиниці часу з урахуванням впливу на соматичні порушення" теоретично досліджені й обґрунтовані основні положення про необхідність і своєчасність вивчення психологічних індивідуально-типологічних особливостей людини як умов виникнення соматичних захворювань. Урологічні порушення в нашому дослідженні виступають як приклад досліджуваного матеріалу з яскравою психологічною й соматичною картиною плину соматичних розладів. Певна складність діагностики порушень, механізму розвитку, перебігу можливостей виникнення соматичних порушень, психолого-соматичного впливу, прогнозування і профілактики у даної категорії осіб обумовило вибір теми нашого дисертаційного дослідження.


У другому розділі "Організація й методи дослідження" наведено дані проведеного психологічного й соматичного дослідження обстежуваних осіб, що страждають соматичними порушеннями.


Під нашим спостереженням знаходилися суб'єкти з соматичними порушеннями урологічного профілю у кількості 387 осіб. З них, контрольну групу (К – 88 осіб), склали індивіди, що звернулися до лікаря не більше одного, рідше - двох разів; в основну групу (О) увійшло 299 осіб, які спостерігалися лікарем урологом протягом 3-5-ти років і, до яких була застосована система психолого-соматичного впливу з урахуванням індивідуально-типологічних особливостей у залежності від часових параметрів. Основна група представлена: чоловіки – 240 осіб; жінки – 59 осіб. Контрольна група: чоловіки – 63 особи; жінки – 25 осіб.


Тривалість соматичного порушення урологічного профілю становила від півроку до 25 років. У більшості випадків серед суб'єктів спостерігалися сполучувані порушення урологічного профілю (85%), супроводжувані розладами інших органів (55%).


Більшість індивідів (65%) має вищу освіту, дані особи займаються розумовою працею. 15% – має середню або незакінчену вищу освіту. 20% – є співробітниками правоохоронних органів, службовцями Збройних сил і відносяться до плавскладу Чорноморського морського пароплавства.


 Проведено комплексне психолого-соматичне обстеження для вивчення психологічного й соматичного стану.


 Психологічна діагностика проводилася за допомогою опитувальника Г.Айзенка для визначення типів темпераменту за показниками екстраверсія-інтроверсія й нейротизм-стабільність і вивчення індивідуально-типологічних особливостей суб'єктів (ІТО суб'єктів). Оцінка ставилася в балах від 0 до 12 і від 12 до 24 за обома осями. У результаті психологічного обстеження індивіди були розділені за ознаками екстраверсія-інтроверсія й нейротизм-стабільність. Проведено докладний диференційно-структурний аналіз показників, які дозволили досить чітко локалізувати й виділити суб'єктів, що належать до рівноважного типу темпераменту, тобто з показниками екстраверсія-інтроверсія 12±2, нейротизм-стабільність 12±2.


Для дослідження часових характеристик (ЧХ суб'єктів) у групи осіб проводилося визначення власної індивідуальної одиниці часу методом хронометрії звукових сигналів у діапазоні від 1сек. до 5сек., за методикою розробленою Б.Й. Цукановим (2000 р.).


Обчислення власної одиниці часу проводилося за формулою:


T = t/s : t/о, у якому T – власна одиниця часу, t/s – проміжок часу, що відтворює випробуваний, t/о – це заданий проміжок часу. У процесі обстеження досліджувана група була локалізована в межах показників власної одиниці часу – від 0,86 сек. до 0,94 сек.


Соціологічне обстеження передбачало вивчення анамнестичних даних: рівня освіти, трудової діяльності, впливу сімейних і професійних мікро- і макросоціальних факторів на психічний і соматичний стани.


Результати соматичного обстеження статистично оброблені за таблицями відсотків та їх помилок (В.Генеса, 1967), результати психологічного обстеження оброблені методом варіаційного аналізу; вірогідність результатів визначалася за t – критерієм Стьюдента.


У результаті проведеного дослідження розроблена дослідницька процедура з метою виявлення взаємозв'язку і взаємозалежності індивідуально-типологічних особливостей у досліджуваній групі суб'єктів із соматичними порушеннями від часових параметрів (часових характеристик, фактора часу, одиниці часу) і співвідношення між ними.


У результаті аналізу психолого-соматичного обстеження встановлено, що для обох досліджуваних груп суб'єктів властиві однакові нозологічні одиниці соматичних порушень. Розподіл досліджуваних суб'єктів на групи О і К базувалося на частоті звертання, а також у різних підходах психолого-соматичного впливу.         У третьому розділі "Індивідуально-типологічна диференціація психологічних особливостей на основі часових характеристик, фактора часу, одиниці часу в суб'єктів з соматичними порушеннями" нами досліджені індивідуально-типологічні особливості суб'єктів із соматичними порушеннями урологічного профілю у взаємозв'язку і їхній взаємозалежності від часових параметрів (часових характеристик, фактора часу й одиниці часу), виявлені співвідношення між ними. Аналіз результатів психолого-соматичного обстеження дозволив виявити наявність взаємозв'язку й взаємозалежності між певними індивідуально-типологічними особливостями суб'єктів, часовими параметрами й певними соматичними порушеннями.


 


Встановлено: індивідів з інтровертованою спрямованістю типа темпераменту – 82 (21,1%) від загальної кількості обстежених; суб'єктів з екстравертованою спрямованістю – 54 (14,0%); особи, які належать до стабільних суб'єктів – 62 (16,0%); до нестабільних суб'єктів – 74 (19,1%); суб'єктів з показниками екстраверсія-інтроверсія в межах 12±2 і нейротизм-стабільність 12±2 виявлено 251 (64,9%) особи, які віднесені нами до серединного або рівноважного типу темпераменту. Нами встановлено, що потенційні інтроверти домінують над потенційними екстравертами.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)