Здоров’я населення як одна із складових людського капіталу



Название:
Здоров’я населення як одна із складових людського капіталу
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

Починаючи із стародавніх цивілізацій і дотепер, зацікавленість у збереженні та зміцненні здоров’я  супроводжує всю історію людства. Проблеми здоров’я та демографії у сучасному розумінні цього слова, були актуальними для всіх часів і народів, оскільки щоразу йшлося про перспективи розвитку тієї чи іншої держави, про подальший розвиток та процвітання нації.

Всі країни намагались посилити свої позиції шляхом збільшення чисельності власного населення. Свого часу Сократ висловився дуже виразно: «Той – не правитель, при якому скорочується чисельність його народу» [35, 232]. Хоча сьогодні стає зрозумілим, що демографічні кризи, які спостерігались у країнах у минулому і мають місце у багатьох країнах сьогодні, у своїй основі, поряд із соціально-економічними чинниками мають, низку таких, що свідчать про наявність інших глибинних процесів, що проходять у людській популяції, і яким наука намагається дати пояснення [23, 9].

К. Маркс, який хоч і безпосередньо не був причетним до медицини, сказав, що хвороба – це життя, яке обмежене у своїй свободі [69, 42]. Те саме можна спроектувати й на рівень нації: якщо вона втрачає здоров’я, тим самим обмежується ступінь її свободи і здатність вільно розвиватися.

А. Сен розглядав здоров’я населення як одну із можливостей людини розширити свій вибір. Згідно його думки здоров’я, на рівні із освітою, збільшує можливості людини вести такий спосіб життя, який вона вважає належним. Відповідно до такого підходу, добробут людини необхідно розглядати не як кінцеву мету, а як засіб розширення можливостей та перспектив [206, 159].

Ф. Ерісман писав, що здоров’я складає одну із головних умов щасливого буття, як для кожної окремої людини, так і для народу в цілому. Таке розуміння здоров’я, як правило, виникає, коли здоров’я вже втрачене, тобто тягар хвороб призводить до усвідомлення цінності втраченого [137].

Коли мова йде про визначення поняття здоров’я та з’ясування його сутності, необхідно розрізняти здоров’я взагалі, здоров’я окремого індивіда та популяційне здоров’я, тобто здоров’я населення.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины