Взаємозв’язок економічного зростання та здоров’я як складової людського капіталу в економічних теоріях



Название:
Взаємозв’язок економічного зростання та здоров’я як складової людського капіталу в економічних теоріях
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

Здоров’я населення є важливою складовою економічної продуктивності, фундаментом, на якому формується добробут суспільства і сталий економічний розвиток. Поліпшення здоров’я населення в довгостроковій перспективі неодмінно приводить до покращення загальноекономічної результативності.

Думка про те, що освічені і здорові люди здатні до більш продуктивної праці, тобто до виробництва більшого капіталу, висловлювалась такими відомими вченими, як Р.Барро [143], Г.Беккер [5], М.Гроссман [170], К.Маркс [69], Д.Рікардо [36], П.Ромер [198], А.Сен [207], А.Сміт [36], С.Струмилін [117], Р.Фогель [166] і ін.

З економічної точки зору здоров’я і освіта є двома ключовими складовими людського капіталу. Саме вони, як показали лауреати Нобелівської премії Т.Шульц і Г.Бекер, складають основу економічної продуктивності особистості. Поряд із добробутом окремих родин, здоров’я населення в цілому є важливим фактором, що дозволяє покращити рівень життя, сприяє економічному зростанню і розвитку економіки в масштабі всього суспільства [5], [209].

Країни з низьким рівнем здоров’я населення, як правило, зустрічаються з багатьма труднощами на шляху до економічного прогресу. І навпаки, приклади стрімкого економічного зростання «економічного дива», такі, як промислова революція в Великобританії, розквіт південних штатів в США на початку ХХ століття, швидкий розвиток країн на півдні Європи та Східної Азії в 1950–1960-х рр., свідчать про те, що в цих країнах відбувались значні досягнення в покращенні здоров’я населення, якості і доступності послуг систем охорони здоров’я, зростання ефективності у боротьбі з хворобами та покращення якості харчування. Історичні паралелі взаємозалежності між здоров’ям населення та рівнем економічного добробуту ґрунтовно досліджено в роботах американського економіста Р. Фогеля [166]. Скорочення смертності, що спостерігається протягом останніх 200 років в більшості країн Європейського регіону, на думку Р. Фогеля, багато в чому пов’язане із зростанням калорійності їжі, що споживається, яка, в свою чергу, є одним із найважливіших факторів, що впливають на продуктивність населення, а також із досягненнями системи охорони здоров’я та появою нових медичних технологій [166, 371]. 

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины