Методологія та методика оцінювання здоров’я населення та його впливу на економічне зростання країн



Название:
Методологія та методика оцінювання здоров’я населення та його впливу на економічне зростання країн
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

Зважаючи на важливість здоров’я в концепції людського розвитку, практична і наукова значимість комплексної оцінки здоров’я населення постійно зростає. В сучасних умовах комплексна оцінка здоров’я населення є важливою не тільки для аналізу динаміки розвитку здоров’я населення та ефективності функціонування системи охорони здоров’я, вона є важливою складовою людського капіталу, який, в свою чергу, є одним із ключових факторів впливу на економічне зростання.

 

1.3.1. Різновиди узагальнених індексів для комплексної оцінки стану здоров’я.

Для комплексної оцінки стану здоров’я населення, як правило, використовуються узагальнені індекси здоров’я, що інтегрують в собі ряд показників. Застосування індексів дає можливість кількісно описати стан здоров’я населення, враховуючи різні аспекти та фактори, що впливають на його формування.

Сутність комплексного індексу здоров’я полягає в тому, що численні розрізнені показники, які характеризують здоров’я населення, замінюються одним. В ідеалі комплексний індекс здоров’я населення має включати інформацію про всі аспекти здоров’я та фактори впливу на його формування. Як правило, до розрахунку комплексних показників здоров’я населення ставиться ряд наступних вимог:

1) доступність даних (чим складніший і інформативніший показник, тим більш проблематичним є формування необхідної бази даних);

2) якість, яка повинна гарантуватись достовірністю і повнотою охоплення даних, що використовуються для розрахунку індексу;

3) відтворюваність різними спеціалістами;

4) специфічність (відображення змін тільки в тих явищах, відтворенням яких є);

5) чутливість до змін (з часом важливість впливу різних факторів змінюється);

6) ієрархічність ( єдиний принцип для всіх ієрархічних рівнів).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины