Характеристика конкурентоспроможних систем та їх конкурентний потенціал у сфері товарного обігу




  • скачать файл:
Название:
Характеристика конкурентоспроможних систем та їх конкурентний потенціал у сфері товарного обігу
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

Конкурентоспроможні системи у сфері товарного обігу, як соціально-економічні підсистеми національної економіки забезпечують реалізацію споживчої вартості сукупного продукту, функціонування внутрішнього ринку товарів та послуг, розвиток міжрегіональних і міжгалузевих економічних зв’язків, задовольняє матеріальні потреби сфери особистого і виробничого споживання.

Для реалізації споживчої вартості сукупного продукту конкурентні системи у сфері товарного обігу організовують у величезних розмірах обмін у товарно-грошовій формі і тим самим з’єднує всі стадії відтворювального процесу. Розміри такого обміну сягають 650-750 млрд. грн. у рік.

Конкурентоспроможні системи у сфері товарного обігу є також складником ринку товарів та послуг, оскільки створюють умови для реалізації закону вартості і закону попиту і пропозиції, задоволення платоспроможного попиту, розширення місткості ринку, його інфраструктурного забезпечення. Сьогодні на споживчому ринку за участю торгівлі щорічно реалізуються доходи населення приблизно на 100 млрд. грн.

Конкурентоспроможні системи у сфері товарного обігу формують останнім часом більш ніж десяту частину всієї суми валового продукту України. Так, тільки за останні три роки питома вага підприємств, що зайняті торговельною діяльністю, збільшилася у загальній сумі валового внутрішнього продукту України з 11,0 до 12,6%, а сума доданої ними вартості – на 21 млрд. грн., якщо порівняти з 1990 р. – торговельна система забезпечувала формування 4,5% валового внутрішнього продукту України, в 2000 – 9,1%.

В конкурентоспроможних системах у сфері товарного обігу зосереджено значний ресурсний потенціал: близько 54 млрд. грн. необоротних активів (10% загальних активів України), 218 млрд. грн. оборотних активів (35%), офіційно 11,5% потенціалу трудової зайнятості, а розрахунково до 18%. Ця сфера формує значну частку ВВП країни, а саме – 13%.

На сучасному етапі  внутрішня торгівля є одним із найпоширеніших видів економічної діяльності  в Україні. Відповідно до національного класифікатора видів економічної діяльності (КВЕД) внутрішня торгівля  визначена як „оптова і роздрібна торгівля; торгівля транспортними засобами; послуги з ремонту”. Саме до цього виду економічної діяльності увійшли об’єкти, що надають посередницькі послуги, окремі види побутового обслуговування населення, що дуже змінило уявлення про обсяги торговельної діяльності в Україні та кількість об’єктів, що її здійснюють, а також про місце та роль конкурентних систем у сфері товарного обігу в національній економіці.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)