АДАПТИВНІ МОДЕЛІ ОЦІНКИ ТА АНАЛІЗУ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ РЕГІОНУ




  • скачать файл:
Название:
АДАПТИВНІ МОДЕЛІ ОЦІНКИ ТА АНАЛІЗУ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ РЕГІОНУ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Актуальність теми. Проблема забезпечення національної безпеки є першорядною для будь-якої держави, проте в певні періоди її існування увага може акцентуватися на різноманітних сферах безпеки, таких, як: економічна, соціальна, політична, інформаційна, воєнна, екологічна та інші.

В наш час трансформаційні процеси, пов'язані з реформуванням економіки України і переходом її від централізованого планування до ринку, обумовили виникнення ряду негативних факторів розвитку вітчизняної економіки, що представляють собою загрози подальшому безпечному розвитку України як незалежної держави. Це свідчить про важливість розгляду проблеми економічної безпеки держави, тому що саме економічна сфера є джерелом виникнення найбільш суттєвих загроз безпеки. Крім того, причини виникнення більшості загроз мають яскраво виражений регіональний характер, що обумовлює необхідність дослідження економічної безпеки на регіональному рівні.

Теоретичні основи управління економічною безпекою систем різноманітного призначення і рівня ієрархії та широке коло питань, пов'язаних з моделюванням процесів управління економічною безпекою, відбиті в наукових працях вітчизняних і зарубіжних авторів, таких, як: Абалкін Л., Бінько І., Забродський В., Вітлінський В., Клебанова Т., Кизим М., Куклін А., Лисенко Ю., Мунтіян В., Пастернак-Таранушенко Г., Сенчагов В., Татаркін А., Шлемко В., Яковлев В. та ін. Проте ряд питань, пов'язаних з розробкою комплексу моделей оцінки й аналізу економічної безпеки регіону, не знайшли достатнього відображення в спеціальній літературі і потребують подальшої розробки.

Актуальність даної проблеми, її теоретичне й практичне значення обумовили вибір теми дисертаційного дослідження, його мету і задачі.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана в рамках держбюджетної теми “Напрямки реформування податкової системи України”, підтема (в) “Розробка механізму підтримки еколого-економічної рівноваги регіонів України” (номер держреєстрації 0101U001182) та в рамках держбюджетної теми “Удосконалення якості управління та функціонування систем”, що виконувалась на кафедрі економічної кібернетики Харківського державного економічного університету.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка на основі адаптивного підходу комплексу економіко-математичних моделей оцінки й аналізу економічної безпеки регіону, використання якого забезпечує підвищення ефективності функціонування регіональних систем.

Відповідно до сформульованої мети дослідження були поставлені і вирішені наступні задачі:

виявлені відмінні риси регіонального управління в умовах трансформаційної економіки і проведений аналіз існуючих підходів і методів рішення проблеми економічної безпеки;

визначені концептуальні положення оцінки й аналізу економічної безпеки регіону;

побудовано схему взаємозв'язку механізмів оцінки, аналізу та прогнозування економічної безпеки регіону;

розроблена модель класифікації загроз економічної безпеки регіону;

розроблені моделі оцінки рівня окремих загроз і рівня економічної безпеки регіону;

розроблено адаптивну модель прогнозування рівня економічної безпеки регіону.

Об'єктом дослідження є процеси управління економічною безпекою регіону.

Предмет дослідження – комплекс моделей оцінки, аналізу й прогнозування економічної безпеки регіону.

Методи дослідження. Теоретичною та методологічною основою дослідження є роботи вітчизняних і зарубіжних вчених у галузі регіонального управління, економічної безпеки, системного аналізу, економіко-математичного моделювання і прогнозування, зокрема, методів багатовимірного статистичного аналізу, економетричного моделювання, адаптивної фільтрації.

Інформаційною основою дослідження послужили статистичні дані, опубліковані в періодичних виданнях, і дані Держкомстата України, що характеризують соціально-економічний стан окремих регіонів і України в цілому за останні 10-12 років.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)