ЭМОЦИОНАЛЬНО-ВОЛЕВОЙ ОБРАЗ “Я” СТУДЕНТОВ, ЗАНИМАЮЩИХСЯ РАЗЛИЧНЫМИ ВИДАМИ ФИЗИЧЕСКОЙ КУЛЬТУРЫ




  • скачать файл:
Название:
ЭМОЦИОНАЛЬНО-ВОЛЕВОЙ ОБРАЗ “Я” СТУДЕНТОВ, ЗАНИМАЮЩИХСЯ РАЗЛИЧНЫМИ ВИДАМИ ФИЗИЧЕСКОЙ КУЛЬТУРЫ
Альтернативное Название: ЕМОЦІЙНО-ВОЛЬОВИЙ ОБРАЗ “Я” СТУДЕНТІВ, що ЗАЙМАЮТЬСЯ РІЗНИМИ ВИДАМИ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У вступі обґрунтовано актуальність досліджуваної проблеми, визначено об’єкт, предмет і мету дослідження, сформульовано завдання, розкрито методологічні й теоретичні засади дослідження, висвітлено наукову новизну і практичну значущість роботи, розкрито дані щодо апробації основних положень дисертації та наведено відомості про структуру роботу.


Перший розділ “Емоційно-вольова сфера особистості, що розвивається” присвячено аналітичному огляду теоретичних та експериментальних досліджень з проблеми вивчення взаємозв’язку емоційних та вольових явищ; уточнення сутності емоційно-вольової регуляції; виділення основних структурних компонентів емоційно-вольового образу “Я” та особливостей його формування у студентів.


У наукових джерелах (П.К. Анохін, А.А. Воротнікова, Є.П. Ільїн,     О.С.Копіна, А.М. Прихожан, А.Г. Ковальова, Е. Еріксон та ін.) прямо чи опосередковано автори торкаються проблеми взаємозв’язку емоцій та волі. Умовно можна виділити декілька підходів до розуміння сутності такого зв’язку. Так, одні дослідним автори (П.В.Симонов, Н.П.Слободянік, Б.М.Смірнов, А.А.Реан, Т.К.Кіреєва, В.К. Калін та ін.) вважають, що емоції й воля нероздільні й утворюють єдиний процес. Інші вчені (Л.М. Веккер, А.І. Висоцький,          О.В.Запорожець, Я.З. Неверович, В.Я. Колесник, О.С. Копіна та ін.), визнаючи такий взаємозв’язок, первинну увагу віддають емоціям. Треті фахівці         (М.Е.Вайнер, О.В. Дашкевич, П.А. Жоров, Т.І. Шульга, Т.Н. Копченова, С.М. Оя та ін.) стверджують, що такий взаємозв’язок природно зумовлений і провідною у цьому процесі є воля, а емоції – лише тло, що супроводжує вольовий акт.


Уточнення сутності поняття “емоційно-вольової регуляції” засвідчило, що у психології цей термін вживається в декількох значеннях: як процес, що забезпечує управління психічними станами людини, його діяльністю та поведінкою (В.П. Андрущенко, А.В. Биков, В.А. Іванніков, В.К.Котирло, В.Л.Марищук, В.І. Євдокимов, та ін.); як сукупність прийомів і методів, що вживаються для регуляції психічними станами, діяльністю та поведінкою   (А.С.Єгоров, В.І. Іванов, А.В. Заярко, В.П. Некрасов, В.М. Писаренко, І.В.Сергеєва, О.Я. Чебикін та ін.); як специфічна особливість особистості, що характеризує здатність до управління психічним станами, діяльністю і поведінкою (С.М. Коваль, С.О. Колот, О.А. Чернікова, Н.Н. Шевчук та ін.).


Отже, під емоційно-вольовою регуляцією діяльності ми розуміємо широке коло процесів узгодження діяльності з умовами її здійснення, з одного боку, та внутрішнім станом людини, її потребами, мотивами, з іншого. При цьому, можна говорити про різні рівні емоційно-вольової регуляції: автономний, довільний, особистісний та між особистісний. Узагальнення цих та інших досліджень, присвячених розглядуваній проблемі, дозволяє визначити, що інтегративний характер емоцій та волі простежується у регуляції психічними процесами, їхньому впливові на формування психологічних властивостей особистості.


У запропонованому чи започаткованому дослідженні взаємозв’язок між емоціями та волею розглядається у контексті емоційно-вольового образу “Я” особистості, де ці процеси взаємодіють та мають свою логіку розгортання при виникненні певних перешкод, що постають перед людиною у діяльності. Під емоційно-вольовим образом “Я” ми розуміємо систему уявлень людини про власну емоційно-вольову сферу, завдяки якій вона вибирає певні дії. Виділення емоційно-вольового образу “Я” особистості, як окремої складової образу “Я” ґрунтується на ідеях І.С. Кона про узагальнений характер образу “Я”, що утворюється на основі окремих уявлень про себе, а також на працях В.В.Століна, Т.О. Ольхової, Т.О. Абрамової та інших, де розглянуто окремі збирального образу “Я”, компоненти такі як:  “фізичне Я”, “соціальне Я” тощо.


Спираючись на ці та інші дослідження (О.Т. Соколової, В.А. Петровського, Л.Г. Уляєвої, С.Г.  Спєвакової та ін.), у спробі побудувати структуру емоційно-вольового образу “Я” особистості ми виходили з таких міркувань. По-перше, структура емоційно-вольового образу “Я” є окремим випадком структури  узагальненого образу “Я” і за своїм змістом повинна бути невіддільною від неї. По-друге, провідні компоненти цієї структури мусять відображати, передусім емоційно-вольові процеси і їх зв'язок з особистісними особливостями. По-третє, ця структура повинна дозволити не тільки на теоретичному рівні розглянути основні компоненти емоційно-вольового образу “Я”, але і дати можливість вивчити їх на емпіричному рівні.


 


З урахуванням висловленого, а також результати дослідження  проблеми емоційно-вольової регуляції діяльності, умовно можна подати структуру емоційно-вольового образу “Я” особистості на рівні трьох взаємопов'язаних компонентів: когнітивного, який характеризує зміст уявлень людини про власну емоційно-вольову сферу, сформованість процесів емоційно-вольової регуляції; афективного, що відображає емоційне ставлення до цих сторін своєї особистості і виявляється в системі самооцінок; та поведінкового, що характеризує прояви перших двох компонентів у поведінці, їх вплив на успішність діяльності і спілкування (рис.1). 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)