Побудова обліку власного капіталу унітарного державного або муніципального підприємства



Название:
Побудова обліку власного капіталу унітарного державного або муніципального підприємства
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

Залежно  від  способу утворення та формування статутного  капіталу підприємства усі підприємства в Україні поділяються на  унітарні   та корпоративні.

Відповідно до Закону України «Про підприємства» стверджувалось, що діяльність одноосібного державного або муніципального (комунального) підприємства будується на поєднанні прав власника майна (держави) та принципів самоуправління трудового колективу.

На сьогоднішній день цей Закон втратив свою чинність і діяльність суб’єктів господарювання регулюється Господарським та Цивільним кодексами України. Але слід зазначити, що незважаючи на дещо іншу термінологію, прийняту у Господарському кодексі України (термін «одноосібне» змінено на термін «унітарне») суть від цього не змінилась. У статті 63 п.4 говориться, що «унітарне підприємство створюється одним засновником,  який виділяє  необхідне  для  того  майно,  формує відповідно до закону статутний фонд,  не поділений на частки (паї) …» [39].

Державні (муніципальні) органи, що уповноважені здійснювати управління державним (муніципальним) підприємством, не мають права втручатися в його господарську діяльність. Вони вирішують питання створення підприємства і визначення мети і напряму його діяльності, організації чи ліквідації, а також здійснюють контроль за ефективністю використання та збереження довіреного майна.

Державні   унітарні   підприємства   поділяються на два види: державні комерційні підприємства або казенні.

Майно, що є державною власністю і закріплене за державним: (муніципальним) підприємством, належить йому на правах повного господарського ведення. Здійснюючи це право, підприємство користується і розпоряджається зазначеним майном і на свій розсуд може здійснювати стосовно нього будь-які дії, що не суперечать законодавству.

Воно має право продавати, передавати, надавати в позику, обмінювати, здавати в оренду тощо засоби виробництва і матеріальні цінності іншим підприємствам, організаціям, громадянам (іноземним також), випускати і реалізовувати цінні папери: акції, облігації та ін.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)