ТАКТИКО-ПСИХОЛОГІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОЧНОЇ СТАВКИ




  • скачать файл:
Название:
ТАКТИКО-ПСИХОЛОГІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОЧНОЇ СТАВКИ
Альтернативное Название: ТАКТИКО ПСИХОЛОГИЧЕСКОЕ ОБЕСПЕЧЕНИЕ ОЧНОЙ СТАВКИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У вступі обґрунтовується актуальність проблеми, наукова новизна, теоретична та практична значущість роботи, сформульовано об’єкт, предмет, мету, основні завдання дослідження та методи їх вирішення. Висвітлено апробацію та впровадження здобутих результатів дослідження.


У першому розділі «Основні теоретичні та прикладні підходи до вивчення проблеми очної ставки як самостійної слідчої дії» здійснено теоретичний аналіз поглядів на процесуальну природу очної ставки, відокремлення даної самостійної слідчої дії від допиту. Це питання має принципове значення. Якщо визнати за очною ставкою статус самостійної слідчої дії, то виникає необхідність розробки системи її тактико-психологічного забезпечення для підвищення ефективності проведення.


       Відзначено, що очна ставка відрізняється від допиту за своїми цілями, предметом, правилами організації і проведення, має свою тактичну і психологічну своєрідність. Очна ставка – вельми специфічне психічне спілкування, яке розвивається одночасно між трьома особами і неможливе без взаємного сприйняття слідчим і учасниками один одного й обміну інформацією. У психологічному плані очна ставка відрізняється від допиту тим, що вона є одним з найміцніших засобів психологічного впливу її учасників один на одного. Взаємні впливи пов’язують слідчого й осіб, які зведені на очну ставку, в єдину систему інформаційної та психологічної взаємодії, і роль слідчого полягає в управлінні і контролі за функціонуванням цієї системи. Специфічним засобом впливу на очній ставці є учасник, який дає показання (ефект присутності), що викривають іншого учасника (у конфліктній ситуації), чи допомагає згадати забуті факти (у безконфліктній ситуації). В тактичному відношенні складність цієї процесуальної дії полягає в необхідності точного вибору моменту її проведення, одночасному допиті двох осіб, спостереженні за їх поведінкою, використанні відповідних ситуації тактичних прийомів психологічного впливу.


На основі досліджень М.В.Бахарева, О.М.Васильєва, А.Р.Ратінова О.Б.Соловйова, В.Ю.Шепітька щодо тактичних прийомів запропоновано класифікацію тактичних прийомів за критерієм психологічного механізму їхньої дії, з розподіленням на певні блоки, що використовуються слідчими під час проведення очної ставки:


1)     блок прийомів, які пов’язані з такими закономірностями соціальної перцепції при сприйнятті складних соціальних явищ, як різкий вплив на уявлення, що склалося про складну соціальну ситуацію, закономірності когнітивного дисонансу, явище стереотипізації;


2)     блок прийомів, які пов’язані з закономірностями інтерактивного боку спілкування. Включає оцінку вкладів учасників, котрі взаємодіють, у результат спілкування під час очної ставки; виникнення почуттів, які можуть призвести до зміни позиції учасника у відношенні важливої інформації.


3)     блок прийомів, що пов’язані з інформаційним стресом, розумовими перевантаженнями. Наприклад, на фоні втоми ЦНС, що розвивається, виникають ефекти «обмовки». Напруга і стрес, які відчуває учасник, можуть призвести до відмови від надання неправдивих показань і приховування інформації;


4)     блок прийомів, що спираються на закономірності пізнавальної діяльності, а саме, закономірності сприйняття, запам’ятовування: розгляд на очній ставці спірних питань у зворотній послідовності розвитку подій; проведення очної ставки на місці події; пред’явлення доказів для відновлення асоціативних зв’язків пам’яті; надання учасникам  очної ставки ініціативи в дослідженні спірних питань;


5)     блок прийомів, що спрямовані на мотиваційно-змістовну сферу. Прийоми спрямовані на перегляд цінностей та зміну особистісного змісту ситуації, що склалася.


Розуміння психологічної сутності тактичних прийомів надає можливість слідчому здійснювати цілеспрямований вплив на учасників і передбачати його наслідки з врахуванням їхніх індивідуальних особливостей.


У другому розділі «Програма та методи дослідження ефективності проведення очної ставки» наводиться методологічна схема побудови дослідження, загальна характеристика основних етапів і методів дослідження.


Для досягнення мети і вирішення задач проведене дослідження було розподілено на послідовні етапи, кожний з яких присвячувався вирішенню конкретної частини загальної задачі і ставав базою для подальших досліджень.


Пошуковий етап (1998-2000 рр.). Була визначена наукова проблема, її стан. Окреслені підходи щодо її вирішення, розроблені початкові принципи та методики дослідження, сформульована робоча гіпотеза.


Дослідницький етап (2001-2002 рр.) включав у себе підбір методик та дослідження питань, що постають у дисертаційній роботі. Результати цього етапу дозволили розкрити основні тактико-психологічні детермінанти, що пов’язані з наявним рівнем підготовки слідчих до проведення очної ставки і параметрами її забезпечення, які впливають на ефективність проведення слідчої дії.


Під час дослідження використовувалося включене спостереження (40 очних ставок); контент-аналіз кримінальних справ (492 очні ставки); анкетування (200 слідчих системи МВС України, які працюють на території Харківської області); інтерв’ювання слідчих (57 респондентів); формуючий експеримент (62 учасники) і психологічне тестування (122 курсанти 3 курсу юридичного факультету Національного університету внутрішніх справ). Для оцінки результатів формуючого експерименту використовувалися експертна оцінка і якісний аналіз творів (122 учасники).


При аналізі даних, що були отримані в ході дослідження, використовувалися методи математичної статистики (метод кутового перетворення Фішера та Фішера-Ст’юдента.)


Теоретико-узагальнюючий етап – (2003-2004 рр.), у межах якого проводився концептуальний аналіз, систематизація та узагальнення основних результатів, визначались подальші перспективи дослідження.


Проведення психологічних досліджень в умовах правоохоронної діяльності виявило цілу низку особливостей:


·        зважаючи на специфіку дослідження (вивчається слідча дія – очна ставка) респондентами могли бути лише слідчі, що утруднювало формування вибірки;


·        слідчі рідко погоджувалися на присутність дослідника при проведенні слідчої дії (в якості спостерігача). Особливе занепокоєння слідчих викликав факт застосування аудіо- і відеоапаратури. Це пояснюється низкою обставин: по-перше, таємницею слідства, по-друге, побоюванням слідчих щодо використання зібраних дослідником матеріалів супроти них, по-третє, негативним впливом, в деяких випадках, сторонньої особи на хід слідчої дії (погіршення її результату);


·        при проведенні анкетування, інтерв’ювання, і, особливо, включеного спостереження, з боку респондентів відчувалася сторожкість, побоювання. Слідчі досить часто відмовлялися від участі в дослідженні, виявляли недовіру до його результатів, відчувалося побоювання щодо наслідків такого співробітництва.


У третьому розділі «Тактико-психологічні детермінанти ефективності очної ставки» шляхом дослідження було з’ясовано наявний рівень знань і вмінь слідчих щодо проведення очної ставки на момент початку роботи в слідчих підрозділах, виділено параметри, які сприяють підвищенню ефективності проведення очної ставки і проаналізовано типові тактико-психологічні помилки слідчого при проведенні очної ставки.


Виходячи з результатів анкетування слідчих, можемо зробити висновки, що слідчі всіх вікових груп вважають недостатньою підготовку в навчальних закладах, системі службової підготовки і в системі підвищення кваліфікації. Найбільш вагомими джерелами знань щодо очної ставки вони вважають досвід колег і власний досвід. Це свідчить, по-перше, про недостатність у слідчих тактичних і психологічних знань і професійних вмінь щодо найбільш ефективного проведення очної ставки і, по-друге, про необхідність відпрацювання вищевказаних знань і вмінь у процесі навчання для подальшого, більш результативного, застосування їх у професійній діяльності.


 


За результатами контент-аналізу кримінальних справ, даними анкетування і інтерв’ювання слідчих, даними включеного спостереження виявлено параметри, що пов’язані з ефективністю проведення очної ставки. Відзначено, що для найбільш ефективного проведення очної ставки слідчий повинен звернути увагу на ретельну підготовку, планування проведення слідчої дії та психологічну підготовку учасників очної ставки. 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)