ЦЕННОСТНЫЕ ОРИЕНТАЦИИ В СИСТЕМЕ ЛИЧНОСТНЫХ КАЧЕСТВ СТУДЕНТОВ ВЫСШЕГО ПЕДАГОГИЧЕСКОГО УЧЕБНОГО ЗАВЕДЕНИЯ




  • скачать файл:
Название:
ЦЕННОСТНЫЕ ОРИЕНТАЦИИ В СИСТЕМЕ ЛИЧНОСТНЫХ КАЧЕСТВ СТУДЕНТОВ ВЫСШЕГО ПЕДАГОГИЧЕСКОГО УЧЕБНОГО ЗАВЕДЕНИЯ
Альтернативное Название: ЦІННІСНІ ОРІЄНТАЦІЇ В СИСТЕМІ ОСОБОВИХ ЯКОСТЕЙ СТУДЕНТІВ ВИЩОГО ПЕДАГОГІЧНОГО УЧБОВОГО ЗАКЛАДУ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У вступі обґрунтовано актуальність проблеми, визначено об'єкт, предмет, мету, гіпотези та завдання дослідження, розкрито наукову новизну, теоретичне і практичне значення дослідження, охарактеризовано методологічну основу роботи, описано використані методи і методики, методичні прийоми; представлено дані про апробацію роботи та впровадження її результатів у практику.


У першому розділі «Проблема цінностей і ціннісних орієнтацій особистості у вітчизняній та зарубіжній літературі» розглядаються основні підходи до вивчення сутності цінностей і ціннісних орієнтацій. При соціально-психологічному підході загальнометодологічною основою аналізу ціннісних орієнтацій є розуміння  сутності особистості як похідної від суспільних відносин. Цей напрямок розробляється в дослідженнях багатьох психологів (К.О.Абульханова-Славська, Б.Г.Ананьєв, Л.І.Анциферова, Б.С.Круглов, О.М.Леонтьєв, Б.Ф.Ломов, С.Л.Рубінштейн, К.В.Шорохова та ін.). С.Л. Рубінштейн зазначав, що цінності - похідні від співвідношення світу і людини. Б.С. Круглов розглядає ціннісні орієнтації як психологічний механізм, за допомогою якого формуються особливості та характер ціннісного ставлення.


Проблемі ціннісних орієнтацій присвячені роботи багатьох зарубіжних дослідників. Важливе значення категорія «ціннісні орієнтації» має в системі Г.Парсонса. Автор виділяє у своїй «теорії дії» основні поняття: «ситуація», «діяч» та «орієнтації». Ціннісні орієнтації в теорії Г.Парсонса  виконують інтегративну функцію, поєднують у єдине ціле всі процеси, що відповідають за досягнення мети як ідеалу в соціальній системі.


Під керівництвом К.Кляхтона проведені значні міжкультурні порівняльні дослідження ціннісних орієнтацій різноманітних груп американського суспільства. Огляд і узагальнення цих досліджень дається в багатьох працях (C.W.Morris, R.M.Williams, K.Bayer, N.Rescher). Особливу увагу було приділено ціннісним орієнтаціям молоді, зокрема у зв'язку зі студентськими заворушеннями в 60-і роки ХХ сторіччя.


В даний час у дослідженні ціннісних орієнтацій в закордонній соціальній психології та соціології  спостерігаються дві основні тенденції: 1) спроби побудови узагальнених теорій структури та функціонування ціннісних регуляторів поведінки особистості (М.Рокіч); 2) дослідження ціннісних орієнтацій набуло прикладного характеру у тому сенсі, що блок ціннісних орієнтацій став майже обов'язковим компонентом кожного соціально-психологічного й соціологічного дослідження. Особливо чітко це виявляється в дослідженнях проблем молоді та освіти (A.W.Astin, D.I.West, D.P.Farrington).


Аналізуючи ціннісні орієнтації, як елементи психіки особистості, багато психологів вважають, що необхідно враховувати взаємозв'язок ціннісних орієнтацій з такими особистісними утвореннями як настановлення, ставлення, особистісний смисл, спрямованість особистості.


При загальнопсихологічному підході розглядаються взаємозв'язки ціннісних орієнтацій із проблемами мотивації, самоактуалізації, задоволеності, активності особистості (К.О.Абульханова-Славська, В.Г.Асєєв, О.Г.Афанасьєв, В.С.Бакіров, Ю.М.Забродін, А.Маслоу та ін.)


Підкреслюється, що цінності характеризують спрямованість особистості і виявляються, насамперед, у мотивах діяльності (Г.О.Балл, Н.Ю.Вайтоніс, Б.І.Додонов, Д.О.Леонтьєв, О.М.Леонтьєв та інші). Різні дослідники по-різному визначають мотив та характеризують його зв’язок з цінностями. 


На основі аналізу вищезгаданих досліджень, можна сказати, що цінність, як і ціннісні орієнтації, має об’єктивно-суб’єктивну основу. Цінність – це форма прояву певного відношення між суб’єктом і об’єктом, - а ціннісну орієнтацію здійснює конкретний суб’єкт, для якого цінності набули особистісного сенсу, стали значущими. Ми також вважаємо, що цінність – поняття, яке несе у собі позитивне або негативне значення якогось об’єкта чи явища для суб’єкта, та регулює його поведінку. Ціннісні орієнтації – це елементи внутрішньої структури особистості, які є основою її спрямованості на певні цінності.


Попри розходження між різними підходами у психології, цінності і ціннісні орієнтації розуміються як значущі компоненти структури особистості, що формуються у процесі її соціалізації та виражають спрямованість на регулювання діяльності та поведінки.


Для нас особливе значення мають дослідження ціннісних орієнтацій особистості в юнацькому віці.


У соціологічних дослідженнях розкриваються особливості структури ціннісних орієнтацій різних соціальних груп молоді (Л.О.Аза, В.О.Піддубний, А.О.Ручка, В.Г.Алексєєва, В.С.Бакіров, В.О.Василенко й ін.).


У соціально-психологічних, психологічних та педагогічних дослідженнях ціннісних орієнтацій особистості в юнацькому віці вивчалися:


-         структура та динаміка ціннісних орієнтацій особистості в старшому шкільному і студентському віці (Н.О.Волкова, В.Д.Сайко, І.В.Дубровіна, Б.С.Круглов та ін.).


-         взаємозв'язок ціннісних орієнтацій з індивідуально-типологічними особливостями особистості (Н.О.Волкова, К.Д.Шафранська, Т.Г.Суханова) і з професійною спрямованістю студентів (В.М.Куніцина, Л.В.Разживіна, Е.В.Хрущ-Рипська, Е.Д.Научитель, Н.І.Іванцев, В.Г.Калашніков).


-         вплив ціннісних орієнтацій на регуляцію взаємин (Л.А.Сулейманова) і мотивацію навчальної діяльності старшокласників та студентів (А.К.Саітова, Н.Б.Нєстєрова).


У дослідженнях встановлено, що змістово-значеннєві характеристики системи ціннісних орієнтацій залежать від цінностей суспільства і віддзеркалюють загальну спрямованість особистості. Успішне формування особистості студента як майбутнього вчителя можливе на основі комплексу ціннісних орієнтацій, що опосередковують, зумовлюють навчання та професійну підготовку студентів.


Проте, незважаючи на великий інтерес вчених до проблеми цінностей і ціннісних орієнтацій, слід зазначити, що дотепер немає такого визначення цих понять, яке було б прийнятне для різних дослідницьких шкіл. У психологічній літературі недостатньо розкрита проблема ціннісних орієнтацій у системі особистісних якостей студентів – майбутніх вчителів, що і стало предметом нашого дослідження.


У другому розділі «Особливості ціннісних орієнтацій студентів» викладаються та аналізуються результати дослідження ціннісних орієнтацій студентів різних факультетів педагогічного університету. Дослідження було спрямовано на реалізацію завдань: з’ясувати особливості ціннісних орієнтацій студентів різних факультетів, дати їх класифікацію; вивчити динаміку ціннісних орієнтацій студентів вищого педагогічного навчального закладу.


 


 Досліджувались студенти п'яти факультетів: підготовки вчителів початкових класів (ПН) – 146 студентів; фізико-математичного факультету – 222 студенти; філологічного факультету – 61 студент; факультету фізичного виховання – 64 студенти; психологічного факультету – 65 студентів. Загалом – 558 студентів.

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)