Щербатюк Н.В. Селекційно-генетичні та біологічні особливості тварин подільського заводського типу української чорно-рябої молочної породи




  • скачать файл:
Название:
Щербатюк Н.В. Селекційно-генетичні та біологічні особливості тварин подільського заводського типу української чорно-рябої молочної породи
Альтернативное Название: Щербатюк Н.В. селекционно-генетические и биологические особенности животных подольского заводского типа украинской черно-рябой молочной породы
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Експериментальну частину роботи виконано в Інституті розведення і генетики тварин УААН та в ТОВ «Козацька долина 2006» Дунаєвецького району Хмельницької області за період з 2005 по 2008 роки.


Дослідження проведені згідно схеми (рис. 1) на 1206 телицях та 823 коровах подільського заводського типу української чорно-рябої молочної породи.  Для проведення науково-виробничого досліду було сформовано чотири групи повновікових корів по 14 голів у кожній та чотири групи телиць – по 15 голів у групі: перша група (контрольна) – тварини лінії Рефлекшн Соверінга, друга – тварини лінії Айвенхоу, третя – тварини лінії Віс Бек Айдіала і четверта – тварини лінії Монтвік Чіфтейна.


Умови годівлі, догляду і утримання були однаковими для тварин усіх груп. Живу масу ремонтних телиць вивчали за даними зоотехнічного обліку та щомісячних індивідуальних зважувань.


Абсолютний приріст (D) за окремі вікові періоди і за весь період досліджень визначали за формулою: D = W2 – W1, де W2 і W1 – кінцева і початкова жива маса, кг.


Середньодобовий приріст визначали за формулою: ΔМ = , де W2 і W1 – кінцева і початкова жива маса, кг; tі t1 – вік в кінці і на початку періоду, дні.


Відносний ріст молодняку вираховували за формулою С.Броді (В. Засуха, М.В. Зубець, Й.З. Сірацький та ін., 1999).


Лінійний ріст піддослідного молодняку вивчали у 3-, 6-, 9-, 12-, 15- і 18-місячному віці, а корів (n=238) – на 2-3-му місяцях третьої лактації шляхом взяття основних промірів у всіх тварин та визначення індексів будови тіла. Визначали висоту в холці, висоту в крижах, косу довжину тулуба, глибину і ширину грудей (палкою); обхват грудей за лопатками, обхват п’ястка (стрічкою), ширину в маклаках та сідничних горбах, довжину голови (циркулем). Шляхом співвідношення відповідних промірів вираховували індекси будови тіла тварин (А.И.Чижик, 1979; Й.З.Сірацький та інші, 2001).


Дослідження морфологічних особливостей вимені піддослідних корів визначали шляхом взяття промірів молочної залози на 3-му місяці лактації. Функціональні властивості вимені вивчали за інтенсивністю молоковіддачі (л/хв.) за методикою, розробленою Латвійською сільськогосподарською академією (1970).


Продуктивні якості маточного поголів’я оцінювали у розрізі лактацій на 823 коровах за такими показниками: надій, кг; вміст жиру, %; кількість молочного жиру, кг; тривалість лактації, днів; надій 4% молока за 305 днів лактації, кг; надій молока базисної жирності, кг і коефіцієнт молочності. Оцінку молочної продуктивності корів проводили згідно даних зоотехнічного обліку та на основі проведених щомісячно контрольних доїнь протягом лактації. 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)