Ліннік В.С. Обгрунтування і розробка системи ресурсозберігаючих технологічних рішень та способів утримання молодняка при інтенсивному виробництві яловичини



Название:
Ліннік В.С. Обгрунтування і розробка системи ресурсозберігаючих технологічних рішень та способів утримання молодняка при інтенсивному виробництві яловичини
Альтернативное Название: Линник В.С. Обоснование и разработка системы ресурсосберегающих технологических решений и способов содержания молодняка при интенсивном производстве говядины
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Обґрунтування, розробка нових і удосконалення існуючих технологічних рішень та різних способів утримання та годівлі телят до 6-місячного віку. Значного поширення в Україні набуло групове боксове утримання телят І періоду. Однак розміри індивідуальних боксів були визначені для бичків великорослих порід (чорно-рябої, симентальської). Бички червоної степової породи на протязі перших 2-3-х місяців утримання у таких боксах вільно повертаються і забруднюють зону відпочинку.


 За результатами наших попередніх досліджень уточнені розміри боксів для  телят червоної степової породи до 6-місячного віку повинні становити (см): довжина -  118; ширина - 66; висота - 90; висота поздовжньої перегородки від рівня підлоги у боксі - 25.


У досліді по вивченню ефективності групового боксового утримання телят І періоду на суцільній дерев'яній підлозі з видаленням гною по відкритому лотку дійшли висновку (табл.2),  що утримання телят  в станках з боксами сприяло збільшенню їх живої маси на 6,8% (Р<0,05). Обладнання групових станків боксами вірогідно знижувало витрати праці операторів на очищення їх від бруду а також зменшувало відносну вологість повітря в приміщенні та концентрацію в ньому аміаку.


Обладнання групових станків щілинною підлогою (з боксами або без них) поліпшувало ефективність вирощування телят у порівнянні з їх утриманням на суцільній дерев'яній підлозі. Станки з боксами та щілинною підлогою забезпечували одержання середньодобових приростів бичків ІІ групи 860 г при витратах 4,44 к.од. (на 5,52% більше, ніж за утримання на щілинній підлозі) та дозволили економити 1139 МДж сукупної енергії на 1 кг приросту. Наявність боксів сприяла вірогідному (Р<0,001) зниженню рівня аміаку та відносної вологості повітря у приміщенні. Встановлено, що на висоті 10 см від підлоги концентрація  аміаку  становила 9,6 мг/м3. Це на 39,1% нижче, ніж у І (контрольній) групі.


Витрати праці телятниць на обслуговування бичків боксового утримання також були на 36,1%  меншими, ніж на щілинній підлозі (Р<0,01).


 


Отже, перспективним ресурсоощадним способом утримання телят червоної степової породи І періоду (з 20-денного до 6-місячного віку) є використання групових станків з індивідуальними боксами уточнених розмірів у зоні відпочинку та частковою щілинною  підлогою.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины