Класифікація задач нечіткого програмування




  • скачать файл:
Название:
Класифікація задач нечіткого програмування
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

Важливою тенденцією у застосуванні економіко-математичних методів є перехід від оптимізації за умов визначеності, коли використовуються детерміновані моделі, до оптимізації за умов невизначеності, коли використовуються моделі, які враховують нечіткість. На сьогоднішній день стає доцільним приймати рішення на засадах побудови моделей у яких цілі та обмеження не є чітко сформульованими.

Як зазначає К.Негойце: „Класичне математичне програмування і його різновиди – у значній мірі нормативна методологія ефективного вибору. Нечітке ж програмування виділяє природну множину цілей та значень, неточно визначених підцілей та обмежень. При цьому підкреслюється першорядне значення навчання, а оптимальність визначається і в термінах поведінки, і як якість, притаманна рішенню” [100, с. 85].

У задачі математичного програмування нечіткість може міститися як у описі множини допустимих альтернатив так і в описі цільової функції такої задачі прийняття рішень.

Задачі нечіткого лінійного програмування складають найважливіший підклас задач раціонального вибору альтернатив [135, c. 134]. В основі математичної моделі лежить функція корисності або функція мети, значення якої показує який ефекти буде отримано від вибору однієї із допустимих альтернатив.

Зокрема, в економічних задачах значення функції мети може відображати величину доходу, прибутку, рентабельності та інших показників оптимізації функціонування підприємства.

Виділяють такі види задач нечіткого програмування:

   моделі із гнучкими граничними обмеженнями;

   нечітке математичне програмування із чіткою метою та нечіткими обмеженнями;

   оптимізація з нечіткою метою та чіткими обмеженнями;

   загальний випадок.

Якщо у задачі прийняття рішень нечіткість міститься в описі множини альтернатив або в описі її функції корисності, то таку задачу називають задачею нечіткого математичного програмування, а для розв’язку часто використовують підхід Беллмана-Заде [183]. Необхідно зазначити, що для того щоб розв’язати задачу досягнення мети, яка є нечітко визначеною, потрібно „досягнути” цю мету та задовольнити усі обмеження моделі. Крім того, у нечіткій постановці задачі говорять не просто про „досягнення” мети, а про її „досягнення” з певною мірою, враховуючи міру виконання і усіх інших обмежень задачi.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)