Гаркава Фітомеліоративні особливості та урбоекологічний потенціал соснових насаджень зеленої зони м. Києва




  • скачать файл:
Название:
Гаркава Фітомеліоративні особливості та урбоекологічний потенціал соснових насаджень зеленої зони м. Києва
Альтернативное Название: Картавая Фитомелиоративни особенности и урбоекологичний потенциал сосновых насаждений зеленой зоны м. Киева
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Розділ 1. Історичні аспекти проблематики досліджень. Зелена зона міста являє собою єдину комплексну систему взаємопов’язаних елементів ландшафту міста і прилеглого району, яка забезпечує комплексне вирішення питань озеленення й оновлення  території, охорони природи і рекреації і направлена на поліпшення умов праці, побуту й відпочинку населення (Кучерявый В.А., 1981). Лісопарковий пояс, що оточує територію міської забудови, становить частину зеленої зони.


Міське населення в давні і середньовічні часи мало безпосередній зв’язок з природними ландшафтами передмість, враховуючи незначні розміри міст, і не потребувало спеціального озеленення територій. Створювати сади в Київській Русі першими почали в XI ст. У цей час ліси займали більшу частину м. Києва і нестачі в озеленених територіях чи лісових ресурсах не відчувалося.


Розвиток міст, а відповідно і їх озеленення, як невід’ємна складова, тісно пов’язана з процесом урбанізації. Площа лісів поступово скорочувалась, і вже у ХХ ст. темпи зеленого будівництва в усіх країнах світу значно відставали від темпів зростання міст, а забезпеченість населення зеленими насадженнями в найбільших містах Європи знаходилась на рівні 6–7,5 м2·(люд)-1.


У другій половині XX – на початку ХXI ст. виникають передумови для запровадження комплексної системи озеленення, створення лісопарків. Науковим підґрунтям цього процесу стають фундаментальні праці у таких споріднених науках, як: лісівництво – Г.Ф. Морозов (1931), П.С. Погребняк (1963), Д.В. Воробйов (1967), фітоценологія – В.М. Сукачьов (1964), Б.М. Міркін (1978), Т.О. Работнов (1978), ландшафтознавство – П.Г. Шищенко (1993, 1999), М.Д. Гродзинський (1993), В.Г. Атрохин (1991), фітомеліорація – В.П. Кучерявий (1991, 2003), синфітосозологія – С.Ю. Попович (2002), рекреаційне лісівництво та ін.


Забезпеченість населення міста зеленими насадженнями на 1.01.2005 р. складає 20,9 м2·(люд)-1. Структура сучасного лісопаркового поясу м. Києва представлена територіями трьох лісопаркових господарств і займає площу 34,7 тис. га. Основу лісопарків становлять соснові і дубово-соснові ліси.


Відмічаються досить високий ступінь рекреаційного навантаження та порівняно мала площа природоохоронних територій, а також природне старіння і недостатність природного поновлення для формування нового покоління лісу.


Розділ 2. Природні умови району досліджень. Район досліджень відноситься до південної частини фізико-географічної області Київського Полісся, основу якого складають хвойно-широколисті поліські алювіально-зандрові та терасні ландшафти.


Умови рельєфу київських лісопарків переважно рівнинні. Лісові масиви охоплюють корінні плато, заплави і тераси річок.


Клімат району досліджень помірно-континентальний. Територія м. Києва та його зеленої зони достатньо зволожена, на її теренах знаходиться ряд постійних і тимчасових водотоків та водойм.


Більша частина лісопарків зеленої зони розташована у межах поширення підзолистих та дерново-підзолистих ґрунтів. Для західної частини приміської зони характерні дерново-середньо- та слабо підзолисті глинисто-піщані, для східної – піщані та пилувато-піщані ґрунти.


Лісопаркова частина зеленої зони м. Києва представлена боровими, суборевими, сугрудовими типами лісорослинних умов. Найпоширенішими рослинними асоціаціями в межах Поліської частини зеленої зони м. Києва є соснові ліси орлякові та дубово-соснові ліщинові. В структурі лісопарків виділяють природні соснові деревостани пристигаючого, стиглого і перестиглого віку та лісові культури різних років створення.


Розділ 3. Об’єкти, програма та методи досліджень. Об’єктами досліджень є соснові ліси переважно стиглого і перестиглого віку, які мають природне походження та найбільш цінні у фітосозологічному, екологічному і естетичному відношенні в найпоширеніших умовах місцезростань: свіжих суборах, борах та свіжих складних суборах. Протягом 2006-2007 рр. проведено маршрутні спостереження та закладено 18 пробних площ, з яких одна у середньовіковому насадженні, 2 – у пристигаючих, 7 – у перестиглих (ХІІІ-ХVIII класів віку), 2 – у різновікових з переважанням дерев сосни стиглого віку, 4 – у різновікових з переважанням дерев сосни перестиглого віку. Аналізуючи біологічні особливості сосни звичайної, відмічено її низьку опірну здатність до умов урбанізованого середовища і водночас невибагливість та стійкість цієї породи до природних ґрунтово-кліматичних умов, а також високі декоративні якості.


Лісівничо-таксаційні, геоботанічні і лісотипологічні дослідження проводили за загальноприйнятими методиками, а фітоіндикацію екологічних режимів та визначення комфортності середовища – з використанням методичних розробок і фітоіндикаційних таблиць Д.М. Циганова (1983). Ґрунтові розрізи описували за загальноприйнятою в ґрунтознавстві методикою, а ґрунтові зразки відбирали за допомогою ґрунтового бура (патент на корисну модель № 22065 від 10.04.2007). Фізико-хімічні та хімічні властивості ґрунтів вивчали загальноприйнятими в ґрунтознавстві методами через аналіз змішаних ґрунтових проб, взятих на різних глибинах (0-10, 10-20, 20-30 см) та, частково, по генетичних горизонтах ґрунтового профілю. Аналізували наступні показники: рН водної та сольової витяжки, гідролітична кислотність, сума ввібраних основ, вміст гумусу, азот амонійний, азот нітратний, вміст калію і фосфору.


Мікробіологічну активність визначали за допомогою методу аплікацій (Мишустин Е.Н., 1978) закладанням целюлози строком на 10 днів на глибини 0-10, 10-20 і 20-30 см у п’ятикратній повторності на кожній пробній площі.


Опрацьовано методику визначення урбоекологічного потенціалу, який з математичної точки зору є сукупністю еколого-естетичних властивостей екосистеми по відношенню до максимально можливого для даних умов значення показників, які характеризують згадані властивості, і виражається формулою 1:


 


                                  УЕП = (КЕО + СЕО) / 2 ,                                              (1)


де


УЕП – урбоекологічний потенціал, %;


КЕО – комплексна екологічна оцінка (екологічний потенціал), %;


СЕО – сумарна естетична оцінка (рекреаційно-естетичний потенціал), %.


Зауважимо, що стовідсотковий УЕП можливий лише для деякого ідеалізованого природного об’єкта, який має максимальні значення всіх показників, що забезпечують екологічний та рекреаційно-естетичний потенціал.


Комплексна екологічна оцінка інтегрує лісівничі, геоботанічні, фітосозологічні, фітоіндикаційні та ґрунтознавчі показники і являє собою частку суми отриманих балів у відсотках за 12 провідними показниками лісового біогеоценозу від максимально можливої кількості балів (кожен показник визначається за 4-бальною шкалою).


Сумарна естетична оцінка поєднує в собі дві оцінки, які отримані різними методами: на основі таксаційно-фітоценотичних показників (Кучерявий В.П., 2003) та шляхом опитування (соціологічний метод) за фотознімками (Горб К.Н., 2000; Гродзинський М.Д., Шищенко П.Г., 1999), і становить частку суми двох отриманих оцінок від максимально можливої у відсотках.


Розділ 4. Екологічна оцінка соснових насаджень лісопаркових ландшафтів м. Києва. Фітоценоз є складовою екосистеми лісу і являє собою сукупність рослинних організмів на певній ділянці, які взаємодіють між собою та з навколишнім середовищем. Під час екологічної оцінки соснових насаджень визначено такі характеристики фітоценозу: видовий і віковий склад, вертикальна структура, проективне покриття, участь синантропної рослинності та рідкісних і зникаючих видів у складі фітоценозу тощо.


Фіторізноманіття виступає важливим критерієм фітоценотичної характеристики лісопарків зеленої зони м. Києва та являє собою різноманіття рослинних асоціацій. У результаті маршрутних спостережень було виявлено 51 рослинну асоціацію, які відносяться до субформацій соснового лісу, дубово-соснового лісу та похідного від них березово-дубово-соснового, меншою мірою – грабово-дубово-соснового лісу.


За даними матеріалів пробних площ, у трав’яному покриві виділено 166 видів рослин. Слід відмітити також і значне видове різноманіття деревного ярусу, що становить 35 видів із 15 родин. Таким чином, загальна кількість видів на пробних площах складає 201. Найбільшу кількість видів налічують родини: злакові – 24, розові – 23, гвоздикові – 12, складноцвіті – 12, бобові – 10, і губоцвіті – 9. Виділено 6 груп константності за кількістю видів, які виявлені на пробних площах: на одній пробній площі – 41,8% видів; на 2-5 – 39,8; на 6-9 – 11; на 10-13 – 4;  на 14-17 – <2% видів. На всіх пробних площах зустрічаються види-едифікатори: сосна звичайна (Pinus silvesris L.), дуб звичайний (Quercus robur L.) та конвалія звичайна (Convallaria majalis L.).


У результаті досліджень визначено місцезростання двох червонокнижних видів: сон чорніючий (Pulsatilla nigricans Storck.) і лілія лісова (Lilium martagon L.). Окрім цього, визначено також 20 видів, які охороняються в межах зеленої зони м. Києва або трапляються рідко і потребують охорони.


 


На пробних площах виявлено 21 вид синантропної флори, в т.ч. 18 трав’яних та 3 деревних видів рослин. Найпоширенішими серед трав’янистих видів є: розрив-трава дрібноквіткова, куничник наземний, костриця овеча, перлівка поникла, кропива дводомна, чистотіл великий, нечуйвітер зонтичний. В деревному ярусі серед антропогенно поширених видів панують в основному інтродуковані: черемха пізня, горобина домашня, клен татарський. Ступінь антропогенної трансформації флори зеленої зони м. Києва становить 10,8%.

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)