Визнання біологічних активів, організація і методика обліку та аналізу їх формування й використання




  • скачать файл:
Название:
Визнання біологічних активів, організація і методика обліку та аналізу їх формування й використання
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

 

В системі лісового господарства розрізняють оперативний (внутрішньо-господарський) та бухгалтерський. Виділяють також податковий облік, але в цілому він координується з бухгалтерським, тому окремо розглядати його не доцільно. Внутрішньо-господарський облік лісу носить практичне навантаження – за його допомогою планують і узгоджують заготівельні та лісовідновлювальні роботи. Для підвищення ефективності облікової роботи, доречним є складання таблиць господарської продуктивності деревостанів, основу яких утворює сукупність таксаційних параметрів. Їх досягнення є для підприємства сигналом початку здійснення виробничих заходів. Таблиці, сформовані такими показниками, дозволяють комплексно оцінити лісові рослинні ресурси і прийняти рішення про доцільність проведення лісозаготівлі.

Сукупність таксаційних параметрів, на нашу думку, повинна визначатися такими показниками: густота насаджень, шт/га; вік насаджень; середня висота деревостану, м; середній діаметр стовбура, см; число дерев оптимальної висоти і об’єму, шт; загальний запас деревини, куб. м; поточний і загальний приріст деревини, куб. м; смолопродуктивність (для хвойних порід), кг/га.

Вищенаведені показники характеризують конкретні ділянки лісу, крім того вони дають можливість порівняти продуктивність окремих лісових масивів з наступним стратегічним плануванням управлінських рішень в області комплексного використання лісового ресурсного потенціалу.

Щодо бухгалтерського обліку, то методологічно й організаційно він поділяється на фінансовий та управлінський. Фінансовий облік включає комплекс правил та процедур, що забезпечують підготовлення і оприлюднення інформації про результати фінансово-господарської діяльності підприємства відповідно до вимог чинних законодавчих актів.

Управлінський облік здійснюється суб’єктами підприємницької діяльності з метою забезпечення внутрішніх інформаційних потреб для своєчасного прийняття та реалізації управлінських рішень. При цьому головним є своєчасне одержання достовірної інформації про доходи і витрати як на підприємстві в цілому, так і в окремих його структурних підрозділах. 

Враховуючи те, що лісівництво це специфічна галузь з довготерміновим, трудо- та ресурсномістким циклом виробництва, що частково ведеться за рахунок державних коштів, то для здійснення ефективної господарської діяльності необхідно контролювати рівень понесених підприємством витрат протягом обороту рубки для об’єктивного визначення цінності стиглого деревостану з подальшою його реалізацією на ринку. Виробництво лісопродукції має свої особливості (табл. 3.2), які необхідно враховувати при організації та веденні бухгалтерського обліку на лісогосподарських підприємствах.

У загальному вигляді проблема полягає у тому, що сучасний облік лісових насаджень (кількісний і вартісний) повністю відокремлений від їх бухгалтерського обліку, від стратегічних цілей і проблемних питань розвитку загальної системи управління біологічними активами. Оскільки лісові насадження не відображаються на балансі підприємства, тому про об’єктивний і достовірний бухгалтерський облік в лісовому господарстві, мова йти не може. В свою чергу це призводить до зловживань та перекручування показників фінансової звітності, що створює умови для переходу галузі  "в тінь". 

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)