ВПЛИВ ОСНОВНОГО ОБРОБІТКУ ҐРУНТУ В ЧИСТОМУ ПАРУ НА ПРОДУКТИВНІСТЬ ОЗИМОЇ ПШЕНИЦІ (в умовах східної частини північного Степу України)




  • скачать файл:
Название:
ВПЛИВ ОСНОВНОГО ОБРОБІТКУ ҐРУНТУ В ЧИСТОМУ ПАРУ НА ПРОДУКТИВНІСТЬ ОЗИМОЇ ПШЕНИЦІ (в умовах східної частини північного Степу України)
Альтернативное Название: ВЛИЯНИЕ основной обработки почвы в чистом ПАРУ НА ПРОИЗВОДИТЕЛЬНОСТЬ озимой пшеницы (в условиях восточной части северной Степи Украины)
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У розділі узагальнено результати досліджень вітчизняних та зарубіжних авторів за цією тематикою. Під час аналізу наукової літератури встановлено, що в теперішній час серед науковців відсутній єдиний погляд щодо впливу різних способів і строків основного обробітку ґрунту у чистому пару на формування родючості ґрунту і продуктивність озимої пшениці. Це обумовило напрямок і завдання наших досліджень.


 


УМОВИ ПРОВЕДЕННЯ, ПРОГРАМА ТА МЕТОДИКА ДОСЛІДЖЕНЬ


 


Грунтово-кліматичні умови проведення досліджень. Територія дослідного поля розташована в східній частині північного Степу з чітко вираженим континентальним кліматом. Середньорічна температура повітря дорівнює +8,1С. Річна норма опадів за середньорічними даними становить 534 мм. Кількість днів з опадами більше, ніж 10 мм за рік складає всього 10-13 днів. Основна кількість атмосферних опадів випадає у весняно-літній період.


Ґрунт на дослідному полі представлений чорноземом звичайним важкосуглинистим на лесоподібному суглинку, який характеризується такими агрохімічними показниками: рН сольової витяжки – 7,0-7,45; загальний вміст гумусу в орному шарі – 4,6-4,8 %; вміст рухомих форм фосфору – 6,6-8,9; обмінного калію – 8,1-13,3; лужногідролізованого азоту – 10,5-12,0 мг/100г ґрунту.


Роки досліджень різнилися погодними умовами. Так, 2003-2004 рр. характеризувалися доброю вологозабезпеченістю з м’якими умовами перезимівлі та достатнім температурним режимом. Період 2004-2005 рр. мав нестійку, переважно теплу погоду восени, що призвело до переростання озимої пшениці, м’яку зиму та жарке, спекотне літо. Досліди 2005-2006 рр. відбувалися в умовах надмірно сухої осені, що призвело до значного затримання сходів озимої пшениці. Далі перейшли до стійкої холодної зими з інтенсивними опадами у вигляді снігу і сприятливими за зволоженням та температурним режимом умовами розвитку озимини у весняно-літній період.


        Методологічні основи досліджень. Дослідження проводилися в польовому досліді філії кафедри землеробства ХНАУ ім. В.В. Докучаєва ТОВ „Агрофірма „Каравай“ Добропільського району Донецької області.


Схема досліду з варіантами основного обробітку ґрунту.


1.  Дискування на 8-10 см + осіння оранка на 25-27 см + весняно-літні
               культивації – контроль.


2.  Дискування на 8-10 см + весняна оранка на 25-27 см + весняно-літні
                 культивації.


3.  Дискування на 8-10 см + літня оранка на 25-27 см + літні культивації.


4.  Дискування на 8-10 см + осіннє дискування  на 10-12 см + весняно-літні
                культивації.


5.  Дискування на 8-10 см + весняне дискування на 10-12 см + весняно-літні
                культивації.


6.  Дискування на 8-10 см + літнє дискування на 10-12 см + літні культивації.


7. Дискування на 8-10 см + осінній мілкий безполицевий обробіток
                культиватором «Хорш» на 10-12 см
+ весняно-літні культивації.


8. Дискування на 8-10 см + весняний мілкий безполицевий обробіток
                культиватором «Хорш» на 10-12 см
+ весняно-літні культивації.


9. Дискування на 8-10 см + літній мілкий безполицевий обробіток
                 культиватором «Хорш» на 10-12 см
+ літні культивації.


10. Весняне дискування на 10-12 см + весняно-літні культивації.


 


Розміщення ділянок у досліді послідовне, повторність триразова. Площа посівної ділянки – 540 м2, облікової – 100 м2. Посів озимої пшениці сорту Донецька-48, проводився звичайним рядковим способом – трьома сівалками СЗ-3,6 у зчіпці з трактором ХТЗ-170 з міжряддям 15 см на глибину 5-6 см нормою висіву 4,5 млн шт. схожих насінин із внесенням у рядки мінеральних добрив у нормі 10 кг/га діючої речовини Р2О5. Весною, у фазу кущення, проводилося кореневе підживлення рослин азотом у нормі 30 кг/га д. р. Збирали врожай озимої пшениці комбайном «Сампо-2075» у фазу повної стиглості методом прямого комбайнування по кожній ділянці окремо.


Згідно з прийнятою програмою в досліді визначили такі показники:


·       вологість ґрунту – термостатно-ваговим методом пошарово 0-10, 10-20, 20-40, 40-60, 60-80, 80-100 см навесні в рік парування, перед посівом озимої пшениці та весною наприкінці фази кущення;


·       щільність складення ґрунту – методом ріжучого циліндра в шарах 0-10, 10-20 см навесні в рік парування, перед посівом озимої пшениці та весною наприкінці фази кущення;


·       біологічна активність целюлозорозкладаючих бактерій аплікаційним методом, за І.С. Востровим, в шарах ґрунту 0-10, 10-20, 0-20 см у рік парування в середині літа;


·       вміст лужногідролізованого азоту – за методом Корнфілда, рухомих форм фосфору та калію – методом Чирикова в шарах ґрунту 0-10, 10-20 см перед посівом озимої пшениці;


·       облік забур’яненості посівів озимої пшениці – кількісним методом восени перед зимівлею, навесні у фазу кущення та перед збиранням урожаю;


·       облік урожайності озимої пшениці – поділяночно;


·       статистична обробка даних – методом дисперсного аналізу за Б.А. Доспєховим;


·       економічний та енергетичний аналіз – розрахунковим методом з використанням методики О.О. Жученка.


Дослідження супроводжувались фенологічними спостереженнями.


 


ВПЛИВ РІЗНИХ СПОСОБІВ І СТРОКІВ ОСНОВНОГО ОБРОБІТКУ
НА ВОДНО-ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ҐРУНТУ


 


Запаси продуктивної вологи. На накопичення вологи у ґрунті впершу чергу впливають строки основного обробітку ґрунту. Визначено, що найбільші запаси продуктивної вологи мали місце у варіантах з осінніми строками основного обробітку ґрунту. Так, у контролі після виконання осінньої оранки запаси продуктивної вологи дорівнювали 134,8 мм, такі ж результати мали і в результаті осіннього мілкого безполицевого обробітку культиватором «Хорш» – 134,3 мм. Після виконання осіннього дискування запаси продуктивної вологи дорівнювали 129,1 мм (табл. 1).


 


Найменші запаси продуктивної вологи у всіх шарах ґрунту були отримані у варіантах з літніми строками основного обробітку ґрунту. Після літньої оранки, яка мала місце на початку червня, зниження запасів продуктивної вологи в метровому шарі ґрунту порівняно з контролем становило 22 %; під час виконання літнього дискування – 15,6 %; після мілкого безполицевого обробітку ґрунту культиватором «Хорш» літом – 18,9 %.

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)