Романи Василя Барки «Рай» та «Жовтий князь»: художня візія тоталітарної дійсності




  • скачать файл:
Название:
Романи Василя Барки «Рай» та «Жовтий князь»: художня візія тоталітарної дійсності
Альтернативное Название: Романы Василия Барки «Рай» и «Желтый князь»: художественный образ тоталитарной действительности
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У Вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, окреслено ступінь її науково-кри­тич­но­го осмислення, визначено предмет, об’єкт, мету і завдання літературознавчого пошуку та його теоретико-методологічну базу, розкрито наукову новизну, практичне значення резуль­та­тів роботи, наведено дані про апробацію основних положень дисертації.


У першому розділі “Жанрово-стильові домінанти романів “Рай” і “Жовтий князь” відзначено ідейно-тематичну спорідненість обох творів, що дало підстави розглядати їх як антитоталітарну дилогію. Перші прозові спроби В.Барки, ці романи появляються друком у той час, коли українські письменники-емігранти, зокрема У.Самчук, Д.Гуменна, Т.Осьмачка, І.Багряний, В.Винниченко, О.Мак активно зверталися до “опрацювання тем і мотивів, на які було накладене табу” (Л.Рудницький) в Україні і використовували худож­ній твір як своєрідну зброю в на­ці­онально-духовній та політичній боротьбі. Наскрізне трагічне звучання цих творів, зображення замовчуваних в Україні суспільних проблем актуалізують характерну для української літератури соціальну заанґажованість, що не раз ставала предметом полеміки в численних літературно-критичних дискусіях. Введення романів “Рай” і “Жовтий князь” у літературно-типологічний контекст української діаспорної, радянської та світової літератури і використання результатів психологічних досліджень (праці З.Фрейда, К.Г.Юнга, О.Білецького, Л.Слітинської) дозволяє трактувати романи В.Барки не лише як прояв громадянського обов’язку митця, а й як наслідок психологічно вмотивованого творчого процесу, своєрідного духовного катарсису, потребою ви­сло­вити пережите і перемогти душевний біль від трагічних подій. Такий ракурс прочитання творів допомагає збагнути вражаючу достовірність їх змісту, яка спонукає сучасних соціологів та істо­риків відзначати можливість використання художніх текстів (на відміну від міфічно-метафо­рич­них романів Ф.Кафки, Дж.Оруелла та ідеологічно цензурованих творів українських письменників радянського періоду) в якості фактографічного джерела-свідчення про тоталітаризм.


Однак у центрі дослідницької уваги не соціально-історична значущість романів “Рай” і “Жовтий князь”, а художні якості та жанрові особливості відображення перипетій людського буття. Спорідненість проблематики (винищення інтелігенції та селянства як найбільш вагомих елементів українського націєтворення), авторський задум та спе­цифіка його художнього втілення дозволили розглядати спільні, до­мі­нант­ні для обох творів прийоми зображення дійсності, способи побудови сю­­­же­ту та особливості композиції.


У підрозділі 1.1. “Специфіка сюжетно-композиційної організації роман­но­го змісту” висвітлюються “криза” романного жанру (1950-1960-ті рр.) й нове у романі, що частково простежується й у художній структурі “Раю” та “Жовтого князя”. Ці романи засвідчили модернізацію форми соціального роману , суголосну з художніми віяннями всього ХХ століття, а саме: деформалізацією, тяжінням до еклектики тощо. Ця тенденція, на перший погляд, начебто негативна не лише розширює жанрові межі, а й відкриває якісно інші, співзвучні подіям та духові часу, можливості відображення дійсності, сприяє вільному творенню цілісної візії національної трагедії України. Сюжетна проекція цієї трагедії, авторське бачення об’єктивних за­ко­но­­мір­нос­тей дійсності спонукають письменника відмовитися від однолінійного, послідовного на­­низу­ван­ня подій. Масштабне, все­за­галь­не зо­б­раження загальної катастрофічності людського життя будується на мозаїчному поєднанні опису доль окремих персонажів. І хоч вони часто виконують епі­зо­­­дичну функцію, ко­жен із них перебуває у ідейно-тематичній взає­мо­­залежності від інших головних персонажів. Дорога їхнього життя становить головну сюжетну лінію, від якої від­хо­дять численні сюжетні від­галуження у формі різноманітних розпові­дей автора або з уст персонажів. Внаслідок такої “багатоокості” (Т.Мотильова) вимальовується рельєфна панорама історичного часу, а крізь приз­му “вселюдського” світосприйняття автора роз­кри­ва­ється сума думок та вражень про ото­чу­ю­чий, переважно за­по­лі­ти­зований світ усього населення України. Полі­фо­нія голосів персонажів дозволяє пись­менникові мак­си­маль­но об’єктивізувати образ дійсності, ви­кликати живий ефект дос­то­вірності описуваних подій навіть тоді, коли цілком епізодичні персонажі супроводжуються імперсоналізованою портретною характеристикою – синекдохою (за елементами одягу). Така форма викладу ви­яв­ля­ється оптимальною, ад­же це не “ілюзія достовірності” подій, спо­сіб “симулювання прав­до­­подібності” ситуацій, а правда життя, про яку багато разів чув і бачив В.Барка, правда на­род­ної неприязні, що шляхом табуювання замінює не лише імена, а й загрозливо-ак­ту­аль­не для співрозмовників по­нят­тя “комуністи” (письменник також дотримується встановленого правила і сві­­до­мо уникає прямого називання імені вождя та його сатрапів). Ге­­рої змушені бути напоготові, тому що спосіб їхнього мис­лен­ня ніщо інше, як “тиха” (мирна) форма бороть­би.


Особливо небезпечним елементом у таких розмовах виявляється глузливий, гостро-болючий сміх гумористичні репліки-паре­мі­ї, “до­те­пи в сти­лі ко­зака на палі”. Така поведінка ге­роїв ще сильніше підкреслює інвективний характер їх ба­чення ре­­аль­ності та констатує їх волю до життя і духовну нескоре­ність. Висміюючи іде­­о­­ло­гіч­ні засади тоталітарної сис­теми, автор у такий спо­сіб відкрито висловлює свою по­­зи­цію,знищує “ав­то­ритет” й удавану ве­лич осміюваних можновладців”.


Таким чином, діалогізм “Раю” і “Жовтого князя” реалізується у двох формах:


1)           внутрішній (тяжіє до монологу як “мікродіалогу” (М.Бахтін) та потоку сві­­до­мості) – розмови героя із самим собою, своєю свідомістю, виявлення при­хо­ва­­них пе­реживань і думок (як правило, це душев­ний мікросвіт головних героїв ро­­ма­нів Ан­тона Никандровича Споданейка і Мирона Данило­вича Катранника). Спо­­со­­бами йо­го функціонування є монолог-сповідь, записки героїв, автор­ське оз­ву­­чен­ня їхніх ду­мок;


2)           зовнішній – розмови між кількома співбесідниками: діалоги-до­вір­ли­ві бе­­сі­ди, діалог-суперечка (між соці­аль­ни­ми антагоністами), діалог-пастка (при­хо­ва­на або відкрито провокативна розмова між ідеологічними супротивника­ми з ме­тою пе­­­ретягнути “ненадійного” на свою сто­рону). Ос­­тан­ні створюють конфліктні си­ту­ації, які вирішуються шляхом певних дій ге­роїв і стають рушієм сюжетної дії “Раю” і “Жовтого князя”. Художнє ціле цих романів – “великий ді­а­лог” (М.Бах­тін), енергією яко­го живиться динаміка оповіді, а його силове по­ле є глибинною основою, що утримує позірну розірваність причинно-на­слід­ко­вих зв’яз­ків сюжетно-компо­зи­цій­ної єдності романів.


Порівняно з іншими письменниками, об’єктом творчого осягнення яких та­­кож ставала тоталітарна дійсність, В.Барка, мабуть, найменше “хова­єть­ся” за текст. Його авторський голос рішучим крещендо ви­ступає у численних від­сту­пах і вкрап­леннях переважно публіцистичного характеру. Публіцистична спря­мо­­ваність надає романам гостроти та емоційної на­­сиченості спів­пе­ре­жи­ван­ня, чого інколи бракує романам про голодомор 1933-го сучас­них прозаїків (І.Кирій, А.Гудима, М.Потупейко та


ін.). “Особисті мір­ку­вання”, законо­мірно по­в’я­зані з політичною спрямованістю “Раю” і “Жов­то­го князя”, аж ніяк не чужинний елемент у їх ху­дож­­ній тканині. Це активне висловлення гро­мадянської позиції, яка не до­з­воляла письменникові залишатися байдужим до жит­тя мільйонів співвітчизників. Виступ за людські права, збе­реження люд­сь­кої ін­ди­ві­­дуальності, протест проти антинародного, наскрізь просякнутого злом “но­во­го порядку” – це крик ду­ші звіль­не­ної лю­ди­ни, єдиний для неї спосіб сказати прав­ду в очі. У художньо трансформованій публіцистичності поєднуються авторська свідомість та світосприйняття героїв “Раю” і “Жовтого князя”. Все це притаманне обом романам, але особ­ливо там, де у текс­ті з’являються прямі політичні алюзії. Ана­ло­гію бачимо в пу­б­лі­цистичних виступах І.Багряного.


 Загальнозначущу для всього світу со­ці­альну проблему “людина і влада” поглиблюють ес­­те­ти­зовані фі­лософічні узагальнення, побутові від­сту­­пи і авторські зауваження-коментарі до сюжетних подій та їх нас­­лід­ків. Картини та описи окремих знакових моментів пов­сяк­ден­но­го жит­­тя героїв стають прямим підтвердженням поширеної думки про те, що доб­ро­бут (побут) населення виявляє рівень соціально-економічного роз­витку дер­жа­ви. Письменник лише фіксує окремі, нібито незначні факти буття, які промовисто свідчать, що добробут на­селення у крикливих фразах пар­тій­ної про­па­ган­ди ніщо інше, як фікція. Їжа, деталі інтер’єру, реалії індивіду­аль­ного предметного сві­ту, розмір заробітної платні, іронічно-сатиричні курйози придбання необхідних особистих речей, елементи одягу – все через порівняльно-протиставні описи партійних та непартійних персонажів набуває ви­раз­них лейтмотивних рис їх об’єктивної соціальної ха­рак­те­рис­ти­ки та ви­кінчує ідей­ну цілісність художньої кар­ти­ни дійсності. У зв’язку з зображенням санкціонованого урядом еконо­міч­­ного те­рору автор зачіпає і проблему партійного шкід­­ництва, зокрема най­жор­сто­кі­шу його форму – голод  (“Жов­­тий князь”), яка приймає ін­ші виміри у перед­воєн­ний час  (“Рай”).


Любовні/родинні сюжетні лінії ще одна композиційна особливість ху­дож­­­­ньої структури “Раю” і “Жовтого князя”. Це ті стійкі елементи “пам’яті жан­­ру” (Н.Лей­­дерман), що у властивому епічним формам масштабному відоб­ра­жен­ні взає­мо­від­ношень “людина-світ” виступають генетичним складником романного ядра. Од­нак для В.Барки важливі не любовна інтрига чи “еро­тич­ний кон­ф­лікт” (В.Домбров­ський), а глибина і висока цінність кохання як ви­що­го духовно-емо­­цій­но­го зв’язку між людьми, найміцнішої природної основи для створення сі­м’ї, від­так – як прямої асоціації з родиною та акумулятивним дже­релом родин­ної зла­го­ди й порозуміння. У тоталітарному світі, де лю­бов і сім’я дуже часто пе­ре­тво­рю­ва­ли­ся на об’єкт політичних мані­пу­ля­цій, тому В.Барка піднімає проблему масового винищення основ сі­­мей­­ного жит­тя, а також методичного, упертого руйнування сфокусованих у под­­руж­­жі й ро­ди­ні первнів національного ви­хо­ван­ня і куль­­тури. Та­ким чином, ра­зом із підтекстовим наван­таженням побутових відступів, лю­бов­ні/родинні сю­жет­ні ко­лі­зії (як прояви цілковитої розбіжності етноментальних особливостей російського й ук­ра­їн­сь­кого народів) містять у собі психологічне підґрунтя кон­фліктного про­ти­став­лен­ня героїв “Раю” і “Жовтого князя”, підсилюють емо­цій­ну напругу звучання та осудливо-викривальний пафос обох романів.


Підрозділ 1.2. – “Художній конфлікт як проекція співвідношення “людина-світ”. Багатогранність його існування та розвитку”.  Як провідний чинник сюжетного руху конф­ліктні си­туації романів “Рай” та “Жовтий князь” на конкретно-подієвому рівні цілком відмінні. Однак сут­ність глобальної супереч­нос­ті залишається незмінною. Вона закодована в іманентному загальнодержавному контроверсійному ста­­ні війни всіх проти всіх і всього світу. Автор розкриває приховані причини такої жор­стокої гро­­мадської конфронтації, чим виявляє ще гостріші суперечності, які від­би­­ва­ють історіософський конфлікт двох ментальностей – російсь­кої та української.


Залежно від індивідуального вибору героя і тривалості розв’язання того чи ін­­шо­го конфлікту зов­ніш­ні подієві зіткнення персонажів-антагоністів (вони можуть розгор­та­­тися не ли­ше у вигляді ду­хов­­ного, інтелектуального двобою-суперечки, а й пе­ре­ро­с­та­ти у фізичний поєдинок із використан­ням різних видів і засобів насильства) про­­тікають: 1) одномоментно, тобто подаються як один суціль­ний епі­зод від вини­к­нен­ня конфронтації до її спаду; 2) тривало, зростаючи і прити­шу­­ючись, аж до кін­цевої розв’язки. Учасниками такої тривалої протидії ви­с­ту­­па­ють переважно го­ловні герої романів.


Розвиток конфліктів романів “Рай” і “Жов­тий кня­зь” відзначається такими особливостями: ядро конфлікту будується на основі суперечностей, що виражаються спів­від­­но­шен­­нями: “людина-тоталітар­ний світ” – “людина-людина” – “людина-си­ту­а­ція” й “си­туація-країна”; багатопластовість, склад­ність кон­флікту, який охоп­лює зов­ніш­нє (ти­пове – поляризація навколо ан­тагоністичних центрів – “свій”-“чу­жий”) і внутрішнє (індивідуальне), притаман­не кожному ок­ре­мо взятому пе­р­со­на­жу (амбі­ва­­лен­т­ність особистості, душевний мік­ро­конф­­лікт героя з самим собою); поступовий перехід із однієї конфлікт­ної ситуації в ін­шу; по­змінне зга­сан­­ня і нагнітання зовнішньої конфронтації, яка може роз­ви­ва­тися і у внут­ріш­ній при­­хованій формі (ситуація екзистенційного вибору); високий ступінь драма­тизму та конт­ро­вер­сій­ної на­пру­ги, що зумовлює трагічний розвиток подій (мимовільне “потрап­лян­ня у вину”, конфлікт між митцем і владою, внутрішні конфлікти “сталевих людей”); текс­това роз­ки­да­ність куль­мі­на­цій­них кра­пок (А.Погрібний); відсутність чітко вираженого вирішення кон­­флікту чи про­б­лем­ність, по­лі­ва­ріантність виходу з конфліктно­го зіткнення (зокрема, терпіння і роль мовчаз­ного свід­­ка, мрії про втечу за кордон або загибель у відкритому зітк­ненні), а також кон­фрон­та­цій­на від­­кри­тість, розімкненість фіналу. Названі атрибути дозволяють визначити конфлікт романів “Рай” і “Жовтий князь” як складний соціальний, “драматичний” конфлікт (А.По­гріб­ний), по­­­ме­ре­жаний численними трагічними індивідуальними колізіями. Завдяки майстер­ній йо­го організації письменникові вдається досягти високо­го сту­пеня достовірності та за­галь­ної історико-соціальної, психологічної значущості цих творів, їх потен­цій­ної від­кри­тос­ті у часову перспективу сприйняття.


Підрозділ 1.3. – “Хронотоп, його “трансформативні” властивості та пріори­тетні складові”. Художньо зафіксовані у “Раї” та “Жовтому князі” факти тоталітарної дій­­с­­­ності утворюють само­достат­ній умовний світ. Його основ­на прик­ме­та – поєднання кількох рівнів: реально існуючий зовнішньо-ло­каль­ний со­ціаль­но-історичний хронотоп та складна часо-просторо­ва ор­ганізація романного змісту вільним творчим маневруванням сюжетними колізіями. Останні характеризуються по­двійною протиставною ча­­со-просторовою “ущільненістю”, од­но­час­ним розтягуванням і сти­скан­ням ча­су дії: від втиснення роман­ного зміс­ту в проміжок двох днів пе­­ред Дру­гою світовою війною (“Рай”) до помісяцевої, по­сезонної хронології подій од­но­­­го, 1932-1933 голодних років (“Жовтий князь”). Ущільненість, насиченість ху­дож­нього часу обох творів підтримують мо­ти­ва­­цій­на невизначеність і шокова несподіваність для героїв інсину­йо­ва­них тоталітар­ною системою подій, пов­сюд­них на території СРСР (арешти за “віль­но­дум­ство” та гро­мадську непокору, смертельне го­лодування тощо), а також:


1)      психологічно зумовлена уповіль­не­ність часу, коли герої в стані сильного душевного потря­сін­ня забувають про час, не відчуваючи різниці між вічністю та миттю;


2)   моменти гнітючого чекання, інколи майже повної незворушності днів, го­дин і навіть секунд (на тлі подій цілком змінюється значення скрупульозно опи­са­ної у тексті “Раю” предметно-побутової гно­се­о­ло­гіч­­ної деталі годинника);


3) ві­до­бра­жен­ня загального стану переживань соціального характеру – ретро­спек­тив­ні оповіді персо­нажів про події недавнього минулого, завдяки яким про­с­то­ро­ва географія “Раю” і “Жовтого князя” з чітко визначеного ло­ка­лі­зо­ваного місця сю­жет­них подій (село Кленоточі та місто, на думку Ю.Шереха, найвірогідніше, Крас­но­дар) розширю­єть­ся до крайніх меж соціалістичної держави – пів­ніч, Сибір – місця по­тенційної небезпеки й мо­рально-психологічного знущання над люд­ським жит­тям.


У контексті описуваної епохи поглиблюється, набуваючи оновленого сим­во­ліч­но-але­горичного змісту, художньо-естетичне значення ще однієї прос­то­ро­вої деталі (“Рай”) – статуї Дискобола. Образне вті­лен­ня гар­мо­нійності світу і життя, вона пе­ре­творюється на “сим­вол лю­ди­ни, не скутої неволею приписів і примусової ма­со­вос­ті” .


В умовах тотальної розрізненості на­се­­лен­ня соціально-історичний локаль­ний хронотоп “Раю” і “Жовтого князя” роз­гор­­та­єть­ся як об’єднуючий суспільний простір усієї Украї­ни. Майже всі ге­рої романів стосовно їх су­час­ності не відчувають нічого, окрім вимушено стримуваної не­­на­висті та від­чаю, що засвідчують описи численних по­дорожей. Саме по­до­рож (у “Раї” – вулицями міста та в позаміських ланд­шаф­тах, у “Жов­то­му князі” – по селу та йо­го околицях, по території України та Бі­ло­ру­сії) виступає тим об’єд­ну­­ю­чим хро­но­топ­ним елементом, який утворює, на думку Ю.Шереха, “по­зірну єд­ність романного ча­су і місця дії” . Подорожуючий герой, його світобачення та світовідчуття пе­ре­тво­рюються на “призму сприйняття” (М.Храпченко) й опосередкованої, підкреслено до­стовірної ха­рак­теристики по­літичних соціально-економічних, духовних реалій дійс­нос­ті, серед яких традиційний просторовий орієнтир – дім, люд­сь­ка оселя, зображення яких (прикметні для обох творів описи фізично-матеріального стану житла персонажів) підпорядковане єдиній ху­дожній меті – правдиво й ес­тетично від­тво­рити розвиток трагедії української нації – мотиви хати-труни, руїни (“Жовтий князь”), житлової площі, комірчини-кутка, гуртожитку (“Рай”).


Специфічно Барчине художнє мислення-відчуття просторово-часової кон­кре­ти­ки сталінської епохи відзначається підтекстовою багатозначністю елементів романного хронотопу. Серед них – спіль­ний для обох творів духовно значущий об’єкт – цвинтар, який із ілюстративної реалії тра­гічного зов­ніш­ньо­го світу трансформується в символічно-але­го­рич­ний образ високого гу­ма­ніс­тичного філософського звучання.


Митець глибоко прогля­дає не­роз­ривний зв’язок між жит­тям природи й людини, прадавню єдність їх­нього спів­іс­ну­вання на Землі і трактує при­роду як вічну онтологічну сутність. Це осново­по­лож­ний пласт значення образу при­роди, характерний для обох тво­рів, хоч пейзажні картини та їх ідей­но-естетичне на­ван­таження в художній струк­ту­рі кожного з романів різні. У “Раї” – це описи зелених насаджень, згадки про погоду та замальовки міського са­ду/парку, які важ­ко назвати пей­зажами у прямому епічному значенні цього слова. Однак і через ці окрушинки природи (“малі подробиці хронотопу” – Н.Лейдерман) автор ство­рює пси­хо­логічно зна­чущу антитезу людини то­та­лі­тар­ного світу і природної, розкутої, вільної, особистості. Виділяється кілька се­мантичних планів пое­тич­ного функціонуван­ня пейзажів:


1) пейзаж як загальний фоновий план сюжетної дії, тісно взаємопе­ре­пле­те­ний з дум­ками та вчинками персонажів; 2) пейзаж-індикатор: етапні описи навколишності, які висвітлюють за­гальний роз­­­виток трагічних подій у селі – примусової колективізації та процесу хлібозаготівлі; 3) хронологізований пейзаж-опис: через зображення сезонних реалій сві­­­ту при­роди автор передає важливий для виснажених голодом плин часу; 4) психологізований пейзаж, пейзаж-передчуття: розвиваючи фольклорну фор­му пси­хологічного паралелізму, письменник вво­­дить у художню струк­туру роману повторювані трагічні символічні образи хмар, антиномічний їм образ сон­ця.


Підрозділ 1.4. – “По­ети­ч­ні за­со­би ося­г­нен­ня дій­с­но­с­ті”. Фо­р­ма­ль­но-­змі­с­то­ва ор­га­ні­за­ція “Ра­ю” і “Жо­в­то­го кня­зя” від­зна­ча­єть­ся спі­ль­­­­ни­ми для обох тво­рів ідей­но-­те­ма­ти­ч­ни­ми ак­це­н­та­ми і ху­до­ж­ні­ми за­со­ба­­­­ми їх ак­­ту­а­лі­за­ці­ї. Най­більш стій­кі ха­ра­к­те­­­ри­­­­зу­ють­ся ідей­­но-­ес­те­ти­ч­ною по­лі­фу­н­к­ці­о­на­ль­ні­с­тю, ху­до­ж­ньою ва­рі­а­ти­вні­с­­­тю (рі­з­ні рі­в­ні зо­б­ра­жен­ня – умо­в­ний/ре­а­лі­с­ти­ч­ний, змі­на чи до­по­в­нен­ня го­­ло­в­­но­го зна­чен­ня но­­вим кон­текс­ту­а­ль­ним) та до­сить ви­со­ки­ми ча­с­то­т­но­-кіль­­кі­с­­ни­ми па­ра­ме­т­ра­ми їхньої по­яви у те­к­с­ті. Зокрема:


– при­йом ко­н­­­т­­­ра­с­ту, який передається че­рез про­ти­ста­в­но-­зі­с­та­в­не спо­лу­чен­ня які­с­них прикме­т­­ни­ків “но­вий”/“ста­рий”, при­слі­в­ни­ків ча­су “ко­лись”/“те­пер”, мі­с­ця “там”/“тут” – кон­цен­т­ро­ва­не на­гні­­тан­ня жит­тє­вих протиставлень ав­то­ра і йо­­­го ге­ро­­їв з тен­де­н­­цією до постійного розширення-зро­с­тан­ня;


– по­­рі­в­нян­ня – аналі­ти­ч­не авторське зі­ста­в­лення, ком­по­­­не­н­ти яко­го – два ос­но­в­ні про­бле­м­ні по­нят­тя то­та­лі­та­р­но­го сві­ту – лю­ди­на і вла­да. Со­ці­а­ль­но-­пси­хо­ло­гі­ч­не спів­від­но­шен­ня між ни­ми роз­­кри­­ва­єть­ся че­рез ти­по­ві для укра­ї­н­сь­кої куль­ту­ри сві­то­гля­д­­но-­асо­ці­а­ти­в­ні об­ра­зи ко­ня – пого­ничів-розбійників, людей-ко­ло­с­ків (мно­жи­на яких – сніп) – жнив, ко­са­рів сме­р­ті;


– засіб сну (гро­тескно-фантас­ма­го­­рій­ний сон, сни наяву, галюцинаторні видіння, сни-передчуття і передбачення, “фізичні” описи процесу сну, мотиви “ворожої без­виході з безглуздого світу – мертвецького сну” та “кохання-сну”), що функціонує як багата, міст­ка форма умовного художнього узагаль­нен­ня;


– колір, слова з ко­льо­­­ративною семантикою окреслюють ста­біль­ну в ме­жах обох ро­манів ав­тор­­­ську палітру. Її лейтмотивні фарби та образно-символічне поєднання кольорів – жовтий, черво­ний, сі­рий, чор­ний – виступають в озна­чу­­­валь­но-номінативному та аксі­о­ло­­­гічному, емотивному зна­чен­нях. Усе це реалізується на двох рівнях: внут­ріш­ньо-текстовому – сфера пси­хо­ло­гіч­них реакцій на іс­то­­рич­ну й со­ці­ально виз­на­­че­ну динаміку барв у слові ав­тора й пер­со­на­жів, та по­­за-текс­товому – сфе­­ра рецептивного сприйняття тих “сіток асоціацій” (Г.Клочек), які ут­во­рю­ють­ся внаслідок на­кла­дан­ня на конкретну соціально-історичну значу­щість пев­ного кольору комп­лек­су куль­ту­рологічно-нашарованої символічної се­ман­­ти­­ки – так звана “со­ці­аль­на символізація” (П.Сорокін).


Підрозділ 1.5. – “Християнська парадигма авторської картини тота­літар­но­го світу”. “Релі­гія відіграє надзвичайну роль в українському письменстві. Якщо б уяви­­ти його у вигляді спору­ди, з якої магніт витягає всі релігійні мотиви – ця спо­руда за­валилася б”, – так Л.Рудницький харак­теризує провідну “духовну прик­мету” ук­ра­їнської літератури – її глибоку ре­лі­гійність. У контексті наскрізного біблійного матеріалу інших авторів “релігійний месіанізм” В.Барки –це струнка художньо-естетична цілісність, що виз­на­чає “органічну несумісність йо­го світо­сприй­нят­тя з марк­сист­ським сві­тог­ля­дом…” . Най­більш концен­т­ро­ва­но ця онтологічна не­су­міс­ність вира­же­на саме у метафі­зич­но­му пла­­ні зображення. Зо­­се­ред­жуючи у со­бі найвищий ступінь смис­лової на­пру­ги “Раю” і “Жовтого кня­зя”, метафізичний феномен ви­ко­нує функцію це­ментуючої ланки, що фік­­сує духовну дійс­ність у триєдиній гармонії сфер: поетичної (художньо трансфор­мований у тек­сті “Раю” і “Жовтого князя” світ біблійних образів, мотивів і символів, а також – по­рів­­­няль­не зі­ставлення ідейно-смислових та сюжетно-композиційних особ­ли­вос­­тей тво­рів Бар­ки і Данте); релігійно-проповідницької – безпосередньо романний зміст та інтелектуально-фі­ло­соф­сь­ке ді­а­ло­гіч­­не розмаїття, крізь яке вус­­тами своїх ге­­роїв автор проповідує правди віри, хрис­ти­ян­сь­­ку етику й ви­щу бо­жественну сутність людського життя; філософської – куди входять духовна і світоглядна спо­рідненість твор­­­чих пошуків Василя Барки та Григорія Сковороди (“філософія серця”), аналі­тич­но-синтетичне уза­­галь­­нення соціально-історичних подій тоталітарної епохи, співвіднесене з ре­­лі­­гій­­ними основами (рисами) української ментальності автора і героїв. Тут простежується послідовна суспільно-ін­ди­ві­ду­аль­на і куль­тур­на зу­­мовленість еволюції віри персонажів: від за­зем­ле­но­го, фоль­клорно-містичного двовір’я до віри­-сві­тогляду (Митрополит Іларіон – Іван Огієнко).


Комплекс названих сфер постає як протиставна “матеріалістично без­вір­ниць­­­­кій” (В.Барка) мо­ралі соціалістичного світу ідейно-етична позиція автора, на якій на глибинному онтологічному про­тистоянні представників ментально від­­мінних націй розбудовано масштабний романний конф­лікт. Реалістично-пси­­хо­­ло­гіч­не осяг­нення цього протистояння В.Барка виводить на духов­но-аксіо­логічний рі­вень через одвічні важелі діалектики Всесвіту (Добро і Зло), апокаліптичну образність (дия­воль­ський зві­р), легендарний біблійний мотив братовбивства, мотив комуністичного неопоганства, образи-символи Ящура/Змія – мотив змієборства, мотив скарбу.


Кон­цеп­туальна ущільненість і цілісність такого способу трактування дійсності згармонізо­ва­на ідейно-естетичним перегуком та взаємодоповнюваністю заголовків романів “Рай” (“Книга Бут­тя”) і “Жовтий князь” (“Апокаліпсис”). Вхо­дя­чи у культурно-іс­то­рич­ний, а згодом і соціально-пси­хо­логічний прос­­­тір епо­хи тоталітаризму, ці значен­нєво зафіксовані у Святому Письмі об­ра­зи пе­ре­тво­­рюються на по­лі­се­ман­тич­ні метафори. І якщо назва “Раю” (викривання за­­пе­ре­чен­­ням) концентрує у собі пекельну сутність ра­дя­­нської дійсності і досить легко піддається аналітичному розщепленню, то назва “Жов­того князя” від­­­кри­та для критичної інтерпретації. Смис­лова на­пру­га заголовків ви­кли­кає односпрямовані віб­ра­ції образних асоціацій, а вони за­да­ють і вод­но­час мі­стять у собі сим­волічний код до роз­шиф­­ру­ван­ня художнього зміс­ту цих творів.


Комплекс жанрових та стильових особливостей “Раю” і “Жов­того князя” безпосередньо пов’язаний із проб­ле­матикою тво­рів. Пропущена крізь призму на­ці­о­наль­ної, гли­бо­ко релігійної художньої свідомості автора пам’ять про тоталітарну дійсність втілюється в оригінальну творчу візію, в основі якої – складна поетична взаємодія вічних аксіологічних категорій та конкретно-історичних, соціально-детермінованих першоелементів романного змісту.


У другому розділі “Багатовимірність людського типажу” проаналізовані персонажі ро­ма­нів “Рай” та “Жовтий князь”, представлені всіма про­шар­ками со­­­ціаль­­ного простору тоталі­тарного суспільства. Його геопо­літични­ми епіцентрами залишаються село (“Жовтий князь”) і місто (“Рай”), котрі ці­кавлять пись­мен­ника не як самос­тій­ні об’єкти художнього спос­тереження, а як цілісна бі­нар­но-ан­ти­но­­мічна структу­ра. В.Барка концептуально уникає будь-яко­го їх проти­став­лен­ня, більше того, проводить між ними паралель-наближення духовно-емо­цій­ної, пси­хо­ло­гічної спо­рід­не­нос­ті тра­гічних пе­­ре­жи­вань і спільних за ідеологіч­ною виз­на­че­ністю доль жертв тоталітарної епохи. Власне ця соціально-психо­ло­­гічна, екзистенціальна сумірність буття пред­­­­­став­­ників різ­них верств су­спіль­ної ієрархії є тим другим критерієм, що дозволяє розглядати названі романи як тематичну ди­ло­гію.


Підрозділ 2.1. “Аспект екзистенціальної при-сутності” досліджує прояви одного з найпоширеніших на час виникнення романів серед тогочасної інтелігенції умонастроїв. До цього спонукає відкритий інтерес письменника не тільки до реалій тоталітарного світу, а й до душевних станів людини у найбільш за­гострені моменти національної духовної та фі­зич­­­ної катастрофи в ситуації апока­ліп­тич­но­го переживання історії, а руйнівний вплив вла­­­ди стає настільки силь­ним, що втрачаються будь-які за­сади гуман­нос­ті і кожен індивід підлягає про­це­су загальнодержавної аси­­­­мі­ля­ції, підпо­ряд­ко­ву­ючись байдужому до чийогось кон­кретного жит­тя “махо­ви­ку” історії. У цьому екзистенціальність творчого світовідчуття В.Барки суголосна з тезою Ж.-П.Сарт­­­ра про висо­кий гуманістичний сенс ідей новітньої філософії існу­ван­ня.


Незважаючи на розбіжність життєвих настанов, герої “Раю” та “Жовтого князя” у будь-якій життєвій ситуації пе­ре­жи­ва­ють онтологічно-трагічну спільність доль. Автор фіксує й однаковий спектр їхніх ек­зис­тенційних від­чут­тів, сформованих як внут­ріш­ня, часто не зовсім усвідомлювана ре­акція люд­сь­кої психіки на зовнішні пе­ри­пе­тії, канонізовані шаблони та цін­ніс­ні зсуви, ха­рак­тер­­ні для то­та­лі­тар­ної дійс­ності. Їх об’єднує ціла низка багаторівневих кри­зо­вих си­­­­­ту­ацій:


– гло­баль­на кризовість буття – передчуття близького голоду і війни;


– геог­ра­фіч­­на – замкнені державні та регіональні кордони;


– гео­політична та духовна загроза від авторитарної Росії або від жорен світової війни.


Визначальним для людського існування стає поняття смер­ті (штучно спровокований фізичний процес або вимушений стан “тимчасового покійника”) та супровідне до нього відчуття страху – он­то­логіч­но­го та вітального (захисний механізм психіки персонажів або результат масового програмування для безкарного здійснення політики владного терору). Воно визначає без­­на­­с­­тан­но-вимушену під багатосту­пе­не­­вим тиском зовнішньої реальності пот­ре­бу ін­ди­­відуального і групового мо­раль­но-аксіологічного ви­бо­­ру, під час якого ви­рішується жорстока екзис­тен­ці­альна дилема дальшого іс­ну­­­ван­ня. Внаслідок такої константної алогічної несумірності жит­­­­­­тєвих рішень і сут­тєво незмінюваної життєвої ситуації герої весь час пе­ре­бу­ва­ють у ста­ні край­­ньої психологічної напруги. “Постулат свободи” (А.Камю) як най­­ви­ща жит­­тє­ва мрія окремої індивідуальності й цілої нації, а також як оман­ли­ве від­чут­­­тя парт­­­працівників, які самі стали рабами фун­кці­о­нування то­­­­та­­лі­тар­ної системи, пе­рет­во­рю­єть­ся у ви­­разну чи при­­хо­ву­­ва­ну ілюзію. То­­му кожен з пер­со­на­жів “Раю” і “Жовтого князя” або на емпіричному, або на інтуїтивному рівні ус­ві­дом­лення дійсності почу­ває себе людиною аб­сур­ду, внаслідок чого виникає загострене відчуття са­мот­ності та відчуження. У потоці життя герої ніби психічно ізо­­­льо­­вані від нього. Але їхнє чуттєво-притлумлене сприйняття світу спро­­­­­воковане не особистісними переживаннями, а головним чином реак­ці­єю на трагічні події реальності. Змістову художню ці­­ліс­­­­­ність обох романів замикає розуміння відчуття “провини” перед но­­віт­ньою вла­­дою – “провини”, яка без їхнього відома надавала героям статусу де­р­­жав­­­­них зло­­чинців.


Описуючи світовідчуття героїв “Раю” і “Жовтого князя”, автор висвітлює ці­­­­­лий комплекс складних, почасти суперечливих, не контрольованих сві­до­міс­­тю екзистенційних переживань. Їх одностайний перегук і пов­то­рен­­­­ня по ходу всього розвитку романних подій передає важкий і гні­тю­чий за­галь­­­­ний мікроклімат тоталітарного суспільства, до­мі­нан­­­­тами якого були страждання, туга, скорбота, нудота. У “Раї” всезагальність відчуття тривоги, скорботи, страждання переважно за­­­­­хована у підтекст. Автор оприявнює їх окремими психологічними імпульсами у монологах чи репліках персонажів. У “Жовтому князі” тривога, гірка скорбота, туга й страждання пре­ва­лю­ють як світовідчуття героїв, навіяне гіперболізованою загрозою смерті. Одним з найсильніших екзистенційних відчуттів за­­­­лишається нудота (нудьга) як константа їх­ньо­­­го світовідчуття. Кар­тину безпосередніх рецидивних на­слідків цього стану унаочнюють пиятика (втеча, але не від яко­­їсь жит­тє­вої проблеми, пси­хіч­но­­го бо­лю чи невирішеного конфлікту, а від са­мої дійсності, яка їх про­­вокує) та психологічна неврівноваженість, емо­­­­­­­цій­на зру­ше­ність героїв (притаєне сильне емоційне переживання при позір­но­му кон­фор­­­мізмі до влади та витримуваному при сторонніх спокої). Екзистенціальною вершиною протистояння стає психологічне несприйнят­тя нової системи цінностей та суспільно-індивідуальних прі­ори­те­­­тів. При цьому автор оригінально трактує характерний для ук­­ра­їн­сь­кої літератури другої половини ХХ століття тип нескореної ре­жи­мом лю­ди­ни (Л.Тарнашинська). Вибухову силу їх бунтівного протистояння супроти влад­­ної агресії ста­­­новить не боротьба з фізичною смертю, а збереження свого люд­­ського об­лич­­­чя (гідності й честі) та гуманних якос­тей (щирості, доб­ро­ти, ува­­ги до ближнього, щедрості).


Глобалізуючи властиве героям відчуття нудоти у поєднанні з комп­лек­сом ін­­­ших, зумовлених кризою екзистенційних почувань, автор тим самим пе­­ре­дає психологічну якість тоталітарної дій­снос­ті через архетипний у кон­­текс­ті ро­­ма­ніс­­тики ХХ століття образ чуми. Серед досліджень ху­дож­­ньо­го ос­во­­­єн­ня соціальної дійсності но­віт­ньо­­го часу виді­ля­ються пра­­ці В.Адмоні та О.Бєлого, в яких об­­раз чуми відзначено саме з точки зору ак­туалізації йо­го соціально-катас­тро­фіч­ного зна­­чення. “Чума, – зауважує О.Бєлий, – це сим­вол не лише при­родної, а й соціальної стихії…”. Сим­во­лом “со­­ці­аль­ної стихії” ви­сту­пає цей образ і у В.Барки.


Багатьма аспектами екзис­тен­­ці­альність “Раю” та “Жов­­­того кня­зя” сягає філософських розду­мів Г.Ско­во­роди. Мо­дер­ні­зо­­­ва­на від­по­­відно до су­час­­них В.Барці національних іс­то­рич­них обста­вин та уз­год­­­же­­на з про­­­від­­ними віяннями європейської філософської дум­ки, екзис­тен­­­ці­аль­­ність за­ко­­но­­мір­но проявляється у ро­ман­­ній дій­с­­нос­ті аналізованих творів, вис­­ту­пає якіс­но багатою гранню ук­­раїнського екзис­тен­ці­а­ліз­му.


Підрозділ 2.2. – “Соціально-психологічна детермінованість персонажів”. Провідним об’єк­­том ав­тор­ського інтересу до дійсності стає сус­піль­но значуща осо­­­бистість у її зв’язках зі зна­йо­ми­ми та з цією дійсністю. Звідси – прагнення ав­то­ра зро­би­ти якомога місткіший со­ці­альний зріз тоталітарного су­спільства. Для цього романіст окреслює цілу систему породжених ста­­­­лін­ською


епохою людських типів. І хоч більшість героїв мають статус опи­­­­­со­вого чи метонімізованого аноні­ма, кожен втілює саме соціально-ти­­­­по­­вий образ, є по­вто­рю­­­ваним або епі­зо­дич­но вкраплюваним у сюжет образним втіленням певного рівня со­­­ціальної пі­­ра­міди. Умо­вна змістова злука досліджу­ва­них романів увиразнює по­в­­ноцінне сус­­пільне уза­гальнення усіх її сходинок: від основи – селян­ства та ро­­бітників, вуркаганів, до “прошарку” ін­те­­лектуаль­ної еліти – на­укової, твор­чої; і насам­кі­нець – “еліти влад­­­ної” – парт­но­мен­кла­ту­ри та кон­фор­містів-пристосуванців. Про­­­те взаємини важ­ко наз­вати пі­рамідою. Все “населення” ро­манів чіт­ко по­ді­ля­єть­ся на дві протиставлених одна од­­ній і єди­­но можливих за тота­лі­та­риз­му гру­­пи – суспільний “верх” і суспільний “низ”; перехідною лан­­кою між ни­­ми є “кирпогнучкошиєнкові” (П.Ко­­ноненко). Разом з ними пар­тій­ні чи­нов­­ни­ки різ­них рангів ста­нов­­­­лять “антикласову, асо­ці­аль­ну, амо­раль­ну” (І.Багряний) ос­нову опертя ра­дян­ської вла­­­­ди, через них автор розкриває соціально-психо­ло­­гічний “секрет” її життєздатності. Ре­зуль­­­татом такої двополюсної подачі персонажів є відкрита, яв­на або при­­­­хо­ва­на суперечність їх­ньої сюжетної взаємодії, зумовлена розбіжністю цін­ніс­них орі­єн­та­­цій, укорінених у глибинах на­ці­­о­наль­ної ме­н­­­таль­нос­ті. Саме етнопсихологічні особливості зображуваних різноет­ніч­них пред­став­ників та по­­хідні від них мо­рально-етичні норми співжиття й ус­та­ле­ні принципи фун­к­ці­о­ну­ван­ня су­­с­­­піль­но­го організму стають одним із визна­чаль­них критеріїв со­ці­а­ль­ної ти­пі­­­за­­ції пер­со­на­жів. У цілому ж со­ці­аль­ний ти­­п вклю­чає кіль­ка зна­­чен­нєвих пластів. Типізуючого значення на­бувають:


А. Прикметні особливості внутрішньої, духовної організації героя, йо­го моральні настанови та психічний уклад, які відображають два типи со­ціально-пси­хо­ло­­гічної поведінки: відкритість до суспільства, що часто веде до героїчних вчинків, та замкненість у собі, що, одначе, не виключає можливості міжособистісного спілкування.


Найбільш адекватно в світлі ду­хов­нос­­ті роз­­кривається самобутність образів лірника і чоло­віко­чорта. У системі персонажів “Раю” та “Жовтого князя” ці об­ра­зи функ­ці­­онують як проти­ставна пара: лірник – Божа, духовна людина, вті­лен­­ня Світ­ла й етичного Добра, і чоловікочорт – уособ­лення Зла і мо­раль­­ної Темряви, що віддзеркалює трагічну життєву ре­­аль­ність тоталітарного світу в ра­­кур­сі “міс­те­­рії нового часопростору” (Л.Плющ).


 Б. Біосоціальні фактори групування персонажів. Усі без винятку герої “Раю” і “Жовтого князя” підлягають чіткому біосоціальному розмежуванню за дво­­­ма провідними категоріями – віковою та ґендерною. Вікові групи романного типажу вибудовуються, за спостереженням Р.Мов­чан, у “своєрідно змодельовану вікову ієрархію”, куди входять усі стадії людського біологічного віку: дитинство, мо­ло­дість, зрі­­­лість і старість. Вони активно при­чет­ні до буття, а довколишню дій­сність пе­ре­жи­ва­ють адекватно своєму ві­ку. Однак їхнє іс­ну­ван­­­ня означає антироз­­виток, антиволю-до-життя. Мо­де­лю­ючи взаємовідносини пер­со­на­жів, письменник до­­во­дить, що повністю пе­рер­ва­ти лан­цю­жок генно-духовної взаємо­при­чет­нос­ті до буття неспроможні жодні пар­тійні при­писи та “ра­ди­каль­ні” заходи.


Екзистенційна картина винищення українського суспільства доповнюється ґендерним фактором. Героїні В.Барки постають не як од­но­­осібні, розрізнені пред­ста­в­ниці жіночого світу, а в ба­га­товаріантнім прояві їх со­ці­аль­но-історичної онтологеми “жінка – тоталітарна дійс­ність”. Во­­­­ни не кли­­чуть на барикади, не виступають ініціаторами чи хоча б ду­хов­ни­ми “ідеологами” – активістками визвольних змагань, тим більше не пе­­­ре­­би­ра­ють на себе і навіть не претендують на роль творців національної іс­то­­рії. Вони прос­­то інакші від чоловіків, інакші способом своєї реакції на світ і ті­єю тра­ди­цій­­но узвичаєною жіночою прикметністю, до якої письменник за­лу­­­чив прак­тич­но всі традиційні загальнокультурні і ет­но­пси­хо­ло­гіч­ні стереотипні ри­си – лагідність, чуйність, емоційність, здатність при­свя­­тити себе іншим, чут­­ли­вість до чужих почуттів і потреб, тур­ботливість. Автор постійно наголошує на основній фун­к­ції жін­­ки – продовжувачки роду і берегині духовних пер­внів нації. Героїні романів В.Барки не бай­­ду­жі до громадських справ, а жіноча інак­шість стає загрозливою зброєю для тоталітарного режиму. При­род­но від­чу­ва­ю­чи особисту ідентичність, вони вже на під­сві­до­мо­му рів­ні чи­нять пси­хо­­ло­гіч­ний спротив нав’язуваній тотожності чоловічих і жі­но­чих со­ці­альних ро­лей, чим вносять у процес примусового, ідейно за­бар­в­ле­но­го ома­сов­лення “деструк­тив­­ні мікроби” індивідуальної тотожності.


В. Типізуюче значення власне соціальної приналежності, соціального ста­­­тусу того чи іншого персонажа. Зо­бра­­жуючи пред­ставників різних соціальних верств, автор на­ді­ляє їх най­більш ти­повими рисами того чи іншого соціального характеру. За ви­нят­ком го­ловних героїв, які несуть у собі згусток соціального буття, письменник, як правило, уни­кає ви­су­ван­ня на перший план най­більш характерного їх “но­сія”. Кон­цептуально важ­ливі риси стають рів­ноп­­равним “надбан­ням” не лише го­­лов­них, але й епізодичних постатей ­з однаковою со­ці­­аль­ною де­термі­но­ва­ніс­тю ма­со­вого героя. Соціальні типи “Раю” та “Жовтого князя” – не так окремо взяті яс­краві од­иниці, як роззосереджено-уза­галь­не­ний образ багатоваріантної со­ці­альної характерності. Найчислен­ні­­шими і найвиразнішими в цьо­му плані об’єктами пись­мен­ниць­­кої уваги є пред­ставники: селян­ст­ва (найбільш монолітна, цілісна суспільна верства), ін­­те­­лі­ген­ції та її духовні покручі (традиційно вер­­­шин­ний елемент соціальної структури з органічно притаманною йому фун­к­ці­єю аку­мулятора соціально-психологічної енергії, духовних цін­нос­тей на­­­ції та незмінного їх творця, тип “сковородинівської лю­ди­ни” – М.Шлемкевич), галереї радянських ти­пів – “окупаційна адміністрація” (стандартні “пси­хо­­логічні типи ко­му­­ніс­та”  – М.Бердяєв, “сталінського опричника-ката” – М.Кудрявцев, при­сто­су­­­ванці-ка­р’є­ристи та різноманітні соціальні па­­ра­зити – шпи­гун­и і до­но­щики-сексоти), державні чи­нов­ни­ки та службовці (міліціонери, типи “татарських людей”, ор­­­ганічні конформісти, “політичні балалайки”), вуркагани. Кожна з цих груп має складну внут­­рішню струк­ту­ру і відзначається неоднозначним ба­га­топроблемним ав­тор­­­сь­ким тракту­ван­­ням її образних складових. Причому не ли­ше на рівні гру­по­в­ої іден­тич­нос­ті, а й у сфері індивідуального самоо­то­тож­нен­­ня героя з навколишнім сві­том. Зміс­товим ядром такої семантичної по­лі­фонії пер­со­нажів ви­с­тупає бі­нарна опозиція – “Доб­ро/Зло”, “свої/чужі”, “ко­лек­тивна/інди­ві­ду­аль­на свідомість”, “Я-внутрішнє/Я-зов­­ніш­нє”.


При зображенні кожного со­­ці­ального типу найвагомішу типізуючу роль виконує фактор духовності. Са­­ме духовність – складний комплекс особистих та ментально-ет­ніч­них сві­­то­­гляд­них настанов – стає тією фокусуючою призмою, через яку ав­тор син­те­зує со­ці­­альні ре­а­лії тоталітарної дійсності, а спосіб авторського уза­галь­нен­ня-пе­­ре­о­смис­­лення цих реалій і однаковий для обох ро­ма­нів при­н­цип структурування сис­тем персонажів визначається як “ме­тод со­ці­аль­но-мо­ра­ль­ної ти­пі­­за­ції” (Л.Гінзбург). Творчій манері В.Барки властиве узагаль­нен­ня багатьох со­ці­­аль­но-зумов­ле­них людських якостей із акцентом на до­мі­нант­них у тій чи ін­шій сфе­рі групових та індивіду­альних психоповедінкових де­термінантах. Поглиблюючи ракурс суспільно-пси­хо­ло­гічного зо­бра­жен­ня героїв “Раю” та “Жовтого князя”, вони не лише стерео­с­ко­пізують, уви­­раз­ню­ють, а й мак­симально “оживлюють” кожен образ-тип. Як на­слі­док – вся їх сукупність організовується в єди­не об­раз­не ціле – філо­соф­ськи ос­мислену й психологічно достовірну су­спіль­ну мо­дель, за допомогою якої В.Бар­ка творить свою, нетипово-типову художню кон­фі­гу­ра­цію тоталітарного світу.


Розщепити художню дійсність романів “Рай” та “Жовтий князь”, зрозуміти їх ідейно-тематичну насиченість та визначити їх історико-літературне значення допомогли матеріали, вміщені в Додатках; це невідомі архівні джерела та неопубліковані листи В.Барки. Вони підказали окремі інтерпретаційні ходи аналізу формально-змістової цілісності романів.


У Висновках узагальнено результати дослідження. Підкреслено, що романи В.Барки “Рай” і “Жовтий князь” треба сприймати не як чергову діаспорну маніфестацію політичної заангажова­нос­ті української літератури, а радше з точки зору психологічного, історико-соціального феномена 40-50-х років ХХ ст. Художні світи цих творів постають як фі­лософськи наснаже­на розповідь про реальні історичні події, передані крізь самобутню призму національного релігійно-містичного світогляду автора. Визначальний вплив християнських ідей на стиль ху­дож­ньо­го мис­лен­ня пись­мен­ника настільки значущий, що його сліди простежуються на всіх рів­нях художнього тексту. Християнська призма сприйняття дійсності та її трактування умож­лив­лює доз­во­ляє авторові під­нес­ти по­дії романів до рівня вічних загаль­но­люд­сь­ких цінностей, допомагає визначити специфіку ідей­но-ес­те­тично­го коду художньої дій­с­­ності “Раю” і “Жов­того князя”, без псевдопафосного над­мі­ру та інвектив художньо подати радянський тоталітаризм як духовний і фізичний апокаліпсис ХХ століття.


Відштовхуючись від концепції “національного органічного стилю” (Ю.Ше­рех) та “великої літе­ра­тури” (У.Самчук), засвоюючи інновації світової есте­тич­ної тра­ди­ції, В.Барка робить ряд оригіналь­них поетичних відкриттів, чим засвідчує еластичність свого таланту, відкритого до новітніх тенденцій єв­ро­пей­сь­ко­го літе­ра­ту­рного процесу. Досвід зарубіжного (Данте, Ф.Достоєвський) та українського (Г.Сковорода, Т.Шевченко, П.Ти­­чи­на) письменства стимулював В.Бар­ку до ство­рення своєрідних жанрових форм соціально-психологічного роману, які заперечили міркування про вичерпаність художнього потенціалу роману в цілому.


Дослідження визначальних для авторського стилю прийомів художнього відображення тоталі­тар­ної дійсності вказує на взаємозв’язок ідейного змісту творів з художньо-пси­хо­логічною інтерпретацією явищ, що формує концептуальну єд­ність усіх рівнів зображення. Її проявом стають однаковий для “Раю” і “Жов­того князя” комплекс жанрових та стильових прикмет, а також єдині принципи організації та функціонування системи персонажів, окреслити які дозволяє умовне об’єднання творів у тематичну дилогію.


Скла­де­ні з багатьох внут­ріш­ньо взаємо­зв’я­за­них символіко-алегоричними мікро- та макро­обра­за­ми планів зображення, романи “Рай” і “Жовтий князь” за­свід­чують багатогранну ху­дож­­ню обдарованість автора, який зумів вичерпно подати, оригінально й усебічно художньо осягнути людинознавчий зміст од­ні­єї з най­склад­ніших в історії людства ідео­ло­гічних епох.


 








У розмові з М.Жулинським В.Барка зауважує: “Я відчув, що це мій обов’язок скласти свідчення про це”. Див.: Літературна Україна. – 1998. – 20 серпня. – С. 9.




Сам письменник “Жовтий князь” називає “соціальним романом” (з листа В.Барки до автора дисертаційного дослідження).




Кошелівець І. Роман як жанр // Сучасність. – 1981. – Ч. 11. – С. 104.




Ольжич  О.  Голод  і  сучасна  українська  література  //  Ольжич О. Незнаному воякові... –  Київ, 1994. –  С. 148.




Пропп В.Я. Проблемы комизма и смеха. – Москва, 1976. – С. 31.




  Шерех Ю. Образ світу: між сном і статистикою... // Шерех Ю. Друга черга. – Б.м., 1978. – С. 195.




Там само. – С. 196.




Рудницький Л. Література з місією // Слово і час. – 1999. – № 9. – С. 10.




Сверстюк Є. Поет, філософ, самітник // Слово і час. – 1993. – № 7. – С. 5.




Белый О. Тайны “подпольного” человека… – Киев, 1991. – С. 102.




Мовчан Р. “Жовтий князь” Василя Барки // Слово і час. – 1998. – № 12. – С. 18.



Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)