ЮРИДИЧНІ ГАРАНТІЇ ПРАВА НА ПРАЦЮ ТА ПРАВА НА ВІДПОЧИНОК ЗА ТРУДОВИМ ЗАКОНОДАВСТВОМ УКРАЇНИ :



Название:
ЮРИДИЧНІ ГАРАНТІЇ ПРАВА НА ПРАЦЮ ТА ПРАВА НА ВІДПОЧИНОК ЗА ТРУДОВИМ ЗАКОНОДАВСТВОМ УКРАЇНИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Питання вдосконалення юридичних гарантій, що закріплені у вітчизняному трудовому законодавстві, стає надзвичайно актуальним з огляду на суспільні перетворення, які сьогодні відбуваються в Україні. Юридичні гарантії є тими правовими засобами, на які покладається завдання забезпечити кожному безперешкодну реалізацію всього комплексу наданих йому трудових прав. Без створення системи ефективних юридичних гарантій, права, проголошені в Конституції України, можуть стати лише декларативними. Серед закріплених в Основному Законі соціально-економічних прав є право на працю (ст. 43) та право на відпочинок (ст. 45). Цінність цих прав пов’язана із сутністю людини, яка розвивається у праці, але після якої вона потребує відпочинку для відновлення сил. Важливість права на працю та права на відпочинок обумовлюється й тим, що вони є передумовою реалізації всіх інших соціально-економічних прав, є необхідними умовами влаштування життя людини в цивілізованому суспільстві. Для безперешкодної реалізації та захисту цих прав держава повинна створити ефективні засоби – юридичні гарантії, закріплені у трудовому законодавстві. З огляду на це, визначення поняття та функцій юридичних гарантій у трудовому праві, розробка положень щодо посилення юридичних гарантій трудових прав, у тому числі – юридичних гарантій права на працю та права на відпочинок є одним із найважливіших теоретичних завдань науки трудового права в сучасних умовах.

Актуальність обраної теми зумовлюється також тим, що трудове право – одна з галузей вітчизняного права, яка сьогодні перебуває у стані реформування. При вирішенні питання, яким бути новому Трудовому кодексу України, не слід забувати, що цей нормативний акт повинен бути соціально спрямованим щодо працівника та забезпечувати можливість реалізації ним своїх трудових прав, у тому числі й права на працю та права на відпочинок. Водночас юридичні гарантії права на працю та права на відпочинок не повинні обмежувати прав роботодавця та порушувати його інтересів щодо забезпечення високопрофесійного штату працівників, розвитку господарської діяльності та отримання прибутку. Побудова сучасної системи юридичних гарантій трудових прав повинна будуватися на принципі гармонійного поєднання інтересів обох сторін трудового договору.

На сьогодні питання прав і свобод людини та громадянина, гарантій їх реалізації є важливим напрямом численних наукових досліджень. У науці трудового права ця проблема стала одною з найбільш актуальних, про що свідчить значна кількість наукових праць, присвячених питанням реалізації трудових прав та їх юридичних гарантій. Вагомий внесок у дослідження проблем юридичних гарантій трудових прав зробили М. Й. Бару, Н. Б. Болотіна, В. Я. Бурак, В. С. Венедіктов, В. М. Венедіктова, Л. П. Гаращенко, Г. С. Гончарова, В. В. Єгоров, В. В. Жернаков, І. В. Зуб, М. І. Іншин, Р. І. Кондратьєв, В. В. Лазор, Л. І. Лазор, Д. Р. Лещух, Т. В. Парпан, П. Д. Пилипенко, С. М. Прилипко, В. І. Прокопенко, О. І. Процевський, О. В. Прудивус, М. М. Пурей, В. Г. Ротань, С. О. Сільченко, В. М. Скобєлкін, О. В. Смірнов, Н. М. Хуторян, Г. І. Чанишева, В. І. Щербина, А. М. Юшко, О. М. Ярошенко та інші.

Разом з тим, проблема посилення юридичних гарантій трудових прав на сьогодні не тільки не втратила своєї актуальності, а ще більше загострилася. Зокрема, дискусійною залишається низка загальнотеоретичних і практичних питань, пов’язаних із розумінням поняття юридичних гарантій у трудовому праві, визначення критеріїв їх класифікації. Потребує подальшого дослідження питання ефективності форм, у яких закріплюються юридичні гарантії трудових прав.

Вищенаведене обумовлює актуальність обраної теми, визначає потребу внесення пропозицій щодо посилення юридичних гарантій у вітчизняному трудовому законодавстві.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконане згідно з планом науково-дослідної роботи Хмельницького університету управління та права „Правові і управлінські засади розбудови Української держави та забезпечення прав громадян” на 2004-2008 роки (державний реєстраційний номер 0104U004239).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины