МІЖНАРОДНО-ПРАВОВІ ОСНОВИ РЕГУЛЮВАННЯ ВІДНОСИН В МЕРЕЖІ ІНТЕРНЕТ



Название:
МІЖНАРОДНО-ПРАВОВІ ОСНОВИ РЕГУЛЮВАННЯ ВІДНОСИН В МЕРЕЖІ ІНТЕРНЕТ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Важливою ознакою сучасних загальносвітових процесів є розбудова світового інформаційного суспільства. У цьому універсальному процесі розвитку інформаційного суспільства залишається нерозв’язаним одне з найважливіших питань – становлення міжнародно-правових засад регулювання відносин, пов’язаних з функціонуванням мережі Інтернет, а також дослідження сучасного стану і перспектив розвитку такого регулювання. Розробка даної теми насамперед необхідна для таких інститутів та галузей міжнародного права, як міжнародно-правове регулювання науково-технічної співпраці, міжнародне інформаційне право, право міжнародної безпеки, міжнародна боротьба зі злочинністю, право міжнародних організацій, захист прав людини, які останнім часом є досить актуальними для міжнародної спільноти.

Дослідження проблем правового регулювання відносин у телекомунікаційних мережах, зокрема відносин в Інтернет, привертає значну увагу учених різних країн. Для аналізу правового регулювання в цій галузі особливе значення мають роботи з теорії міжнародного права – Тункіна Г.І., Боброва Р. Л., Буткевича В. Г., Лукашука І. І., Колосова Ю. М., Ушакова М. О., Черниченка С. В., Шибаєвої О. А., Поточного М., у яких розглядаються загальні проблеми науки міжнародного права. Також теоретичною базою дисертації є праці українських і російських правознавців – Волчинської О. К., Копилова В. А., Мелюхіна І. С. та інших. У зарубіжній науковій літературі питання міжнародно-правової регламентації відносин в Інтернет досліджуються досить активно. Так, під час написання роботи були враховані результати досліджень щодо міжнародно-правового регулювання відносин, пов’язаних з діяльністю в Інтернет, правників із Західної Європи та США: Я. Акденіза, Т. Белла, Х. Мовлани, М. Фрумкіна, Д. Менте, Д. Поста, Г. Перріта, Л. Лесіга, Л. Дамавіль.

Для з’ясування окремих аспектів правового регулювання відносин в Інтернет велике значення мають роботи українських учених-правників. Зокрема, в Україні деяким питанням регулювання відносин, пов’язаних  діяльністю в Інтернет, присвячено роботи Дутова М. М (право ЄС у галузі Інтернет), Мережка О. О. (визначення юрисдикції в мережі Інтернет), Гуцалюка М. І. (захист персональних даних), Бачила І. Л. (Інформаційне право), Гаєнко В. І., Борисової Л. В., (правове регулювання Інтернет-технології в Україні), Макаренко Є. А. (поширення в Інтернет шкідливої інформації), Кохановської О. В., Виноградової Г. В. (правове регулювання інформаційних відносин в Україні), Пазюка А. В. (міжнародно-правовий захист права людини на приватність персоніфікованої інформації) тощо.

Для України проблема правового регулювання Інтернет-відносин є надзвичайно актуальною з огляду на процес становлення національного інформаційного суспільства в нашій країні, а також визначення шляхів інтеграції до світового інформаційного суспільства. Проте в українській науці бракує ґрунтовних і систематизованих міжнародно-правових досліджень з відповідної проблематики. Наявність в Україні соціально-економічної потреби в розвитку національного сектору Інтернет як однієї з умов входження до світового інформаційного суспільства, необхідність створення міжнародної уніфікованої системи правового регулювання відносин, пов’язаних з функціонуванням Інтернет, а також відсутність комплексних досліджень обумовлюють актуальність даної роботи.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконане в рамках Комплексної наукової програми Київського національного університету імені Тараса Шевченка «Наукові проблеми державотворення України» (номер державної реєстрації 01U015204), програми Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка «Міжнародні правові, політичні та економічні засади розвитку України» (№ 01 БФ048-01), наукової програми кафедри міжнародного права «Інтеграція України у світовий та європейський правовий простір».

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины