Юридичні гарантії реалізації права на працю особами віком до 18 років :



Название:
Юридичні гарантії реалізації права на працю особами віком до 18 років
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Демократичні зміни в житті українського суспільства та держави, які ми спостерігаємо в останній час, та орієнтація зовнішньої політики нашої держави на європейські цінності свідчить про початок розбудови України як правової, соціальної та демократичної держави. Це створює об'єктивні передумови для розширення трудових прав найманих працівників і подальшого вдосконалення юридичних гарантій їх захисту та охорони. В той же час перехід до ринкової економіки приніс в Україну певні негативні соціальні явища, зокрема безробіття. Як відомо, від цього явища потерпають, в першу чергу, особи зі зниженою конкурентоспроможністю на ринку праці. Серед таких категорій, насамперед, слід виділити молодь. Так, за даними державної служби зайнятості, на її обліку на 1 лютого 2008 р. перебувало 691,2 тис. незайнятих громадян, які шукали роботу, з яких понад третину становила молодь віком до 35 років. Такий великий відсоток молодіжного безробіття обумовлюється, передусім, тим, що молоді люди, як правило, не мають необхідного професійного та життєвого досвіду і з огляду на це є небажаними працівниками для багатьох роботодавців. Іншою причиною є те, що багато професій, яким здійснюється навчання молоді у вищих навчальних закладах, є не затребуваними ринком праці. У зв’язку з цим близько половини випускників змінюють свою професію, навіть не попрацювавши за обраною спеціальністю.

Однією з серйозних проблем, яка сьогодні стоїть перед урядами багатьох країн і потребує скорішого вирішення, є проблема дитячої праці. Так, сьогодні багато дітей працюють у важких і небезпечних умовах, виконують примусову працю, займаються проституцією, порнографією та іншими видами діяльності, які негативно відбиваються на їх здоров'ї і являють собою безпосередню небезпеку для їх життя. Трапляються випадки, коли роботодавці піддають дітей побиттю, покаранню голодом, сексуальним домаганням.

Незважаючи на значний обсяг і багатоманітність нормативно-правових актів, які покликані регулювати реалізацію трудових прав осіб віком до 18 років в Україні, на функціонування системи державних органів у справах молоді, а також на те, що Україною вже зроблені вагомі кроки щодо реалізації державної молодіжної політики у цій сфері, проблема гарантування реалізації права на працю цієї категорії населення ще повністю не вирішена. Так, сьогодні типовими порушеннями національного трудового законодавства, які до­пускають роботодавці щодо осіб віком до 18 років, є: залучення цих осіб до праці без належного оформлен­ня трудових відносин, неведення трудових книжок, перевищення норм робочого часу до 70 годин на тиждень, залучення їх до роботи у нічний час, недотримання строків виплати заробітної плати, непроведення медичного огляду.

Отже, необхідність удосконалення юридичних гарантій реалізації права на працю особами віком до 18 років обумовлює актуальність і важливість обраної тематики наукового пошуку.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконано відповідно до п. 1.1 Пріоритетних напрямів наукових та дисертаційних досліджень, які потребують першочергового розроблення і впровадження в практичну діяльність органів внутрішніх справ, на період 2004–2009 рр., затверджених Наказом Міністерства внутрішніх справ України № 755 від 05.07.2004 р. та п.п. 9.1. Пріоритетних напрямків наукових досліджень Харківського національного університету внутрішніх справ на 2006–2010 рр., а також планів наукових досліджень кафедри трудового, екологічного й аграрного права і науково–дослідної лабораторії з розроблення законодавчих та інших нормативно–правових актів Харківського національного університету внутрішніх справ.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины