ДОГОВІР БАНКІВСЬКОГО ВКЛАДУ (ДЕПОЗИТУ) ЗА ЦИВІЛЬНИМ ЗАКОНОДАВСТВОМ УКРАЇНИ



Название:
ДОГОВІР БАНКІВСЬКОГО ВКЛАДУ (ДЕПОЗИТУ) ЗА ЦИВІЛЬНИМ ЗАКОНОДАВСТВОМ УКРАЇНИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми зумовлена становленням в Україні ринкових економічних відносин і значенням банківської сфери, що у свою чергу залежить від стану законодавства – як цивільного в цілому, так і окремих його складових. Останнім часом прийнято ряд актів цивільного законодавства, зокрема новий ЦК України, в якому, з одного боку, отримали своє закріплення нові ін­сти­тути цивіль­ного права (договір довірчого управління май­ном, факторингу, фран­чайзингу та ін.), а з іншого – істотно змінився зміст традиційних інститутів (напри­клад, договір оренди, договір збе­рі­гання та ін.). До договорів, які зазнали суттєвої трансформації, слід віднести і договір банківського вкладу (депозиту).

Цей договір є одним із найбільш поширених видів банківських договорів, які відображають властивості грошей. В умовах підвищеної ролі вкладу (депозиту), особливо в період фінансової кризи в державі, права вкладників були обмежені, що свідчить про звуження свободи такого договору та наявність прогалини в актах законодавства. Це підтверджено наукою та наявністю великої кількості спорів у судовій практиці. Значна кількість підзаконних нормативно-правових актів розмиває кон­стру­кцію цього договору. Відповідно виникла об’єктивна необхідність у тео­ретичному та практичному аналізі право­від­носин за договором бан­ків­ського вкладу (депозиту) з урахуванням потреб посилити захист прав вклад­ників і стабілізувати банківську систему від проявів паніки вкладників.

Останнім часом увага в українській цивілістичній науці зосере­джувалась на інших напрямках банківської діяльності – загальних про­бле­мах врегулювання діяльності банківської системи України (І. А. Без­клубий, О. В. Васьковський, В. І. Гостюк, Є. В. Кар­манов, Н. В. Туль­чев­ська, О. І. Шаповалова та ін.), а її суб­інститути є мало­дослідженими. Однак цього, безперечно, не достатньо. У процесі розвитку відносин за договором банківського вкладу (депо­зиту) спостерігається суттєве пожвавлення інтересу науковців до до­слі­дже­ння зазначеного дого­вору в країнах пострадянського простору. Так, тільки у Російській Федерації протягом останніх років було захи­ще­но три дисертації з цього питання (В. Ф. Лазаренко, В. М. Но­ви­цька, К. І. Данилкіна).

Відсутність адекватного правового механізму породжує не­до­сконалість правозастосування: наприклад, неповернення вкладів бан­ка­ми (Аллонж – 2004 р., Слов’янський – 2004 р., Прем’єрбанк – 2005 р., Інтер­континентбанк – 2006 р.), що призводить до втрат гро­шо­вих коштів вкладниками. З прийняттям Націо­нальним банком України Постанови “Про окремі питання діяльності банків” від 04.12.2008 р. №413 взагалі було рекомендовано припинити виплати за строковими вкладами (депозитами), чим обмежено право громадян на отримання строкового вкладу (депозиту) на першу вимогу (ч.2 ст.1060 ЦК України).

У період фінансової кризи необхідність розробки наукових ре­ко­мен­дацій є вкрай актуальною для подальшого вдосконалення чин­но­го зако­нодавства, що регулює банківські (депозитні) відносини. Ці рекомен­дації будуть сприяти вдосконаленню практики застосування ЦК України.

Важливість і нагальність наукового дослідження відображених у дисер­тації проблем визначається такими чинниками: потребою ком­плексного дослідження договору банківського вкладу (депозиту) за но­вим цивільним законодавством; суперечливістю, непослідовністю і некорект­ністю законо­дав­ства України, яке регулює банківські депозит­ні відноси­ни, та прогалинами банківських депозитних операцій в умо­вах фінансової кризи; потребою аналізу й оцінки стану сучасних тен­денцій розвитку дого­вору банківського вкладу (депозиту) в період фінан­сової кризи; виріше­нням проблеми встановлення права власності на гро­шові кошти, розміщені на банківському депозитному вкладі, за договором банків­ського вкладу (депози­ту); уточненням істотних умов; дослідженням правової природи договору банків­ського вкладу (депозиту), правового режиму залучених грошових коштів; з’ясува­нням наслідків новітніх технологій та поняття “електронна ощадна книжка”.

Необхідність змін у банківській депозитній сфері нагальна, зокрема у зобов’язально-депозитній сфері, у вирішенні проблем зміцне­ння охо­ро­ни прав вкладників та вдосконалення відносин за дого­во­ром банківського вкладу (депозиту). Також зміни зумовлені потребою приведення чинної нормативно-правової бази у відповідність зі світо­вою практикою ЄС розвитку договірних відносин у цій системі.

Все це потребує вдосконалення законодавства про договір бан­ків­ського вкладу (депозиту) та практики його застосування при укладанні й належному виконанні договорів. Що й обумовило вибір теми дисер­та­цій­ного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано відповідно до вимог, викладених в Указі Пре­зи­дента України № 143/2002 від 18.02.2002 “Про заходи щодо подаль­шо­го зміцнення правопорядку, охорони прав і свобод громадян”, вона відпо­відає тематиці пріоритетних напрямів наукових і дисертаційних дослі­джень, що потребують першочергового розроблення та впро­ва­дження у пра­ктичну діяльність органів внутрішніх справ, на період 2004-2009 років, які затверджено Наказом МВС України від 05.07.2004 р. № 755. Обраний напрямок дослідження відповідає тема­тиці пріоритетних напрямків фун­да­ментальних і прикладних дослі­джень вищих навчальних і науково-до­слід­них установ МВС (наказ Міністра МВС України №635 від 30.06. 2000 р.) та тематиці пріо­ритетних напрямків наукових досліджень Хар­ків­сь­кого національ­ного університету внутрішніх справ на 2006-2010 рр.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины