СЕМАНТИЧНИЙ ПРОСТІР КОНЦЕПТУ ДІМ В АМЕРИКАНСЬКІЙ ПОЕЗІЇ ХХ СТОЛІТТЯ



Название:
СЕМАНТИЧНИЙ ПРОСТІР КОНЦЕПТУ ДІМ В АМЕРИКАНСЬКІЙ ПОЕЗІЇ ХХ СТОЛІТТЯ
Альтернативное Название: Семантическое пространство КОНЦЕПТА ДОМ В АМЕРИКАНСКОЙ ПОЭЗИИ ХХ ВЕКА
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У вступі обґрунтовано вибір теми, її актуальність, визначено мету, основні завдання, об’єкт та предмет дослідження, висвітлено наукову новизну, теоретичне значення та практичну цінність роботи, описано методи та матеріал дослідження, сформульовано положення, що виносяться на захист, наведено дані про апробацію положень дисертації та публікації.


У першому розділі “Теоретико-методологічні засади вивчення концепту ДІМ та мовних засобів його репрезентації” окреслюється термінологічний та методологічний апарат, що використовується в роботі, подається огляд літератури, присвяченої визначенню концепту в сучасній когнітивній лінгвістиці, обумовлюється необхідність інтеграції когнітивного та культурологічного підходів для вивчення концепту ДІМ, репрезентованого в американській поезії ХХ століття, зазначається, що моделювання є основним засобом дослідження концептів, обгрунтовується поняття семантичного простору концепту, а також з’ясовується співвідношення понять “концепт” та “поетичний образ”.


У когнітивній лінгвістиці мова розглядається як співмірна у смисловому відношенні людському мисленню (Воротников Ю.Л.), як головний інструмент інтелектуального осмислення дійсності (Чередниченко О.І.), а мовні знаки – як такі, що містять адекватну інформацію про навколишній світ (Полюжин М.М.). Мовознавці зосередили увагу на загальній проблемі співвідношення мови та мислення / свідомості / знання (Арутюнова Н.Д., Бабушкін А.П., Воркачов С.Г., Кубрякова О.С., Попова З.Д., Стернін Й.А. та інші), що конкретизується як питання про типи знання, представленого в мові у вигляді концептів, фреймів, сценаріїв, схем тощо.


Складність концепту як об’єкту дослідження та його подвійна природа – ментальна і вербальна – привели до появи різних трактувань концепту, серед яких найбільш суттєво розрізняються його визначення в межах когнітивного та культурологічного підходів. Зважаючи на специфіку концепту ДІМ, який містить у своєму змісті універсальні та культурно-специфічні смисли, у роботі запропоновано інтегрований когнітивно-культурологічний підхід. Теоретичним підґрунтям такого підходу є аналіз культури як певного інформаційного механізму (Лотман Ю.М.), ментального феномену (Вежбицька А.) та розгляд концепту як етно-соціо-психо-лінгво-культурної одиниці (Приходько А.М.). Внаслідок зв’язку з мисленням, мова надає можливості для моделювання концептів, адже через вивчення мовної семантики досліджується смислове наповнення концептів (Болдирєв М.М.).


У дисертації запропоновано поняття семантичного простору концепту для моделювання його змісту. Під семантичним простором концепту ДІМ розуміємо сукупність багатьох смислів (складників), упорядкованих у єдину багатовимірну структуру за двома принципами: 1) семантичної подібності, результатом якої є формування семантичної осі, що окреслює площину, та               2) семантичної відмінності, що визначає протилежні кінці осі та локалізацію кожного складника по цій осі (площині) у певному місці між протилежними кінцями (полюсами). Семантичний простір концепту описується за допомогою поняття виміру, під яким розуміється семантична ознака, за якою смисли зіставляються та протиставляються, наприклад: матеріальне – духовне, реальне – ідеальне, конкретне – узагальнене тощо.


Беручи до уваги, що універсальним виміром семантичного простору художніх текстів є образність (Слухай-Молотаєва Н.В.), а поетичний текст є образним розумінням світу (Маслова В.А.), у когнітивній поетиці словесний поетичний образ визначають як засіб особливої організації словесної  тканини поетичного тексту, лінгвокогнітивний текстовий конструкт (Бєлєхова Л.І.). У дисертації словесний поетичний образ трактується як одиниця поетичного мислення і мовлення, складне ментально-вербальне утворення, яке відображає індивідуальний і в той же час характерний для визначеної спільноти погляд на світ, і може складатися з: 1) лише предметного образу, 2) лише метафоричного образу чи 3) їх поєднання.


Наприклад, у поетичному тексті “Good Hours” Р.Фроста створюється словесний поетичний образ дому, який включає предметні образи і метафоричні образи:


I had for my winter evening walk


No one at all with whom to talk,


But I had the cottages in a row


Up to their shining eyes in snow. (R.Frost).


  До предметних образів належать: образ ліричного героя (I had for my winter evening walk) і образ котеджів, які побудовані в ряд (cottages in a row); до метафоричних –  образи котеджів як людей з сяючими очима (the cottages / Up to their shining eyes), вікон як сяючих очей (shining eyes) та котеджів як співрозмовників (No one at all with whom to talk, / But I had the cottages in a row).


Контраст між світлом з вікон та снігом (Up to their shining eyes in snow) викликає уявлення про тепло всередині та холод ззовні. Завдяки взаємодії метафор БУДИНКИ – ЦЕ СПІВРОЗМОВНИКИ та ВІКНА БУДИНКІВ – ЦЕ СЯЮЧІ ОЧІ ЛЮДЕЙ у тексті вірша з’являється метафора ДІМ – ЦЕ ЛЮДИНА.


Проаналізовані поетичні тексти дають змогу дійти висновку, що зміст словесного поетичного образу дому може бути вужчим, ніж зміст концепту ДІМ, тому що включає тільки ті складники цього концепту, які є релевантними для поетів, але іноді зміст словесного поетичного образу дому може бути ширшим, ніж зміст концепту ДІМ, оскільки може містити саме індивідуальні авторські складники.


 


      У другому розділі “Основні виміри семантичного простору концепту ДІМ в англійській мові” використовується метод аналізу словникових дефініцій із залученням результатів досліджень, здійснених у межах філософії, етнографії, культурології та інших дисциплін до вивчення феномена дому з метою виокремлення й опису восьми осей семантичного простору концепту ДІМ: “матеріальне – духовне”, “реальне – ідеальне”, “конкретне – узагальнене”, “свої – чужі”, “всередині – ззовні”, “природне – створене людиною”, “минуле – теперішнє”, “культурно-універсальне – національно-специфічне”.  Сукупність осей, які задають семантичний простір концепту ДІМ, представлена на рис. 1.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины