РЕАЛІЗАЦІЯ ПРАВ НАЦІОНАЛЬНИХ МЕНШИН В УКРАЇНІ




  • скачать файл:
Название:
РЕАЛІЗАЦІЯ ПРАВ НАЦІОНАЛЬНИХ МЕНШИН В УКРАЇНІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Актуальною проблемою в сучасних умовах розвитку України, зміцнення її правового фундаменту і, нарешті, в першу чергу, створення демократичного суспільства, є проблема можливості людини реалізовувати ті права, які гарантовані їй Основним Законом та іншими демократичними законами держави. У громадянському суспільстві, на етапі його становлення, як правило, важливою є проблема втілення в життя своїх прав особами з числа національних меншин. Будь-яке право, якщо воно не тільки передбачено нормами права, а, навіть, гарантоване ним, залишається декларативним, тобто не існуючим насправді, якщо воно не знайшло свого практичного виразу. Особи з числа національних меншин також бажають самореалізовуватися, використовувати гарантовані їм державою права, втілювати в життя можливості, надані їм нормами права. Основну роль при цьому відіграє питання  реалізації прав національними меншинами в Україні.

Після проголошення незалежності України сформовано якісно новий правовий статус національних меншин,  механізм захисту та забезпечення їх прав, а також систему нормативних та інституційних гарантій реалізації їх прав. Права національних меншин визнаються як невід’ємна складова цілісної системи прав і свобод людини і громадянина в Україні. Проблематика реалізації прав національних меншин є важливим елементом конституційного права України.

Актуальність теми дослідження полягає в тому, що в умовах сучасного розвитку правового статусу національних меншин в Україні, утвердження прав національних меншин, розвитку громадянського суспільства, важливе практичне та теоретичне значення має дослідження проблематики реалізації прав національних меншин в Україні.

Чинним законодавством України закріплені права національних меншин та гарантії їх реалізації. Важливе значення має створення належних умов для реалізації природних прав національних меншин, без яких неможливо забезпечити їхнє існування в поліетнічній державі. Національні меншини в Україні реалізовують свої права, як на загальнодержавному, так і на регіональному рівні. Реалізація прав національними меншинами на регіональному рівні має свою специфіку в окремих багатонаціональних регіонах України, зокрема: в Автономній Республіці Крим та Закарпатській області.

Вагомий внесок у дослідження проблематики реалізації прав національних меншин здійснили науковці-юристи України, зокрема: О.М.Биков, В.П.Колісник, В.О.Нікітюк, В.Ф.Погорілко, П.М.Рабінович, Ю.І.Римаренко, Л.І.Рябошапко, М.М.Товт. Різноманітні аспекти проблематики реалізації прав національних меншин досліджували російські учені, зокрема: А.Х.Абашидзе, Ф.Р.Апанідзе, І.П.Бліщенко, Л.М.Карапетян, О.А.Лукашова, Т.Я.Хабрієва, С.С.Юр’єв. Серед інших зарубіжних авторів, які досліджували проблематику реалізації прав національних меншин, можна виокремити: С.Барча, К.Гютермана, Ф.Ермакору, Ф.Капоторті, П.Торнберрі, А.Хонора, Р.Хофмана, Г.К.Шеу.

Новизна теми дослідження полягає в тому, що на сьогодні в Україні не існує фундаментальних наукових досліджень, присвячених проблематиці реалізації прав національних меншин в Україні. Зокрема, вітчизняні науковці досліджують лише окремі аспекти проблематики реалізації прав національних меншин в Україні, наприклад, форми реалізації прав національних меншин, окремі гарантії реалізації прав національних меншин. Тому проблематика реалізації прав національних меншин в Україні потребує комплексного наукового дослідження.

Актуальність дослідження проблематики реалізації прав національних меншин в Україні також пов’язана, по-перше, з необхідністю створення теоретичних основ реалізації прав національних меншин в Україні; по-друге, з потребою вдосконалення законодавства України у сфері реалізації прав національних меншин відповідно до новітніх тенденцій розвитку правового статусу національних меншин за міжнародним правом та в окремих зарубіжних країнах; по-третє, з необхідністю вдосконалення гарантій реалізації прав національних меншин в Україні, із врахуванням загальнодержавної та регіональної специфіки реалізації їх прав.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Обраний напрям дослідження пов’язаний із планом науково-дослідної роботи кафедри конституційного права та порівняльного правознавства Ужгородського національного університету на 2001–2005 рр. Тема дослідження пов’язана із комплексною темою “Конституційне будівництво в країнах Центральної Європи у ХХ-ХХІ ст.ст.”, яка розробляється науковцями Ужгородського національного університету, номер державної реєстрації 0198U007793.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)