ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПРАЦІ ОСІБ, ЯКІ ВИМАГАЮТЬ ОСОБЛИВОГО ЗАХИСТУ



Название:
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПРАЦІ ОСІБ, ЯКІ ВИМАГАЮТЬ ОСОБЛИВОГО ЗАХИСТУ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. В умовах ринкової економіки джерелом підвищення добробуту громадян має стати ефективна праця та трудова активність.

Практика правового регулювання праці висуває необхідність глибокого і всебічного обґрунтування тих нових реалій, з якими стикаються окремі громадяни у сьогоднішньому житті. Це тим більше стосується і правового регулювання праці осіб, які вимагають особливого захисту. Вони зазнають значних труднощів при реалізації своїх можливостей у сфері праці, незважаючи навіть на те, що для деяких категорій таких осіб (молоді, осіб зі зниженою працездатністю, жінок тощо) передбачені спеціальні правові гарантії реалізації конституційного права на працю.

Вирішення цієї проблеми має важливе соціальне значення, продиктоване принципом рівності всіх громадян, потребує нових підходів до регулювання трудових відносин за участю осіб, які вимагають особливого правового захисту, ефективних засобів забезпечення їхньої зайнятості. Ринок праці, на жаль, ще не забезпечує гарантій здійснення права на працю, в тому числі і для осіб, які вимагають особливого правового захисту, а чинне законодавство, не дивлячись на широту та різноплановість нормативно-правових актів, що регулюють трудову діяльність окремих категорій осіб, які вимагають особливого правового захисту, не вирішує проблеми повної реалізації такими громадянами свого права на працю.

Вищевикладене свідчить про актуальність теоретичного осмислення та практичну значущість проблем правового регулювання праці осіб, які вимагають особливого захисту. Питанням правового регулювання праці окремих категорій працівників, які, на нашу думку, вимагають особливого захисту, приділялась увага. Йдеться, зокрема, про жінок, молодь, інвалідів та осіб похилого віку, були охоплені не всі категорії, що вимагають особливого правового захисту.

Особливості правового регулювання праці жінок висвітлюються у працях Абрамової О.А., Вєтухової І.А., Мерцалової Г.В., Севастьянова Г.М., Полєніної С.В., Павшукової О.Г., Толкунової В.М., Шептуліної Н.М., Штифанова В.Й., Юшиної Л.М., Данченко М.І. та ін; молоді: Абрамової О.А., Варенцової В.Г., Глазиріна В., Єгорова А.М., Карпенка Д.О., Вихристенка Б.І., Лановенка І.П., Максимова Н.С., Монастирського Є.О., Орловського Ю.П., Сойфера В.Г., Реус О.С., Шебанової Г.І., Ярхо А.В. та ін; інвалідів: Кузнєцова А.М., Раєвського А.Н., Фляйстера М.Й. та ін. Проблемами праці осіб похилого віку займались Шапіто В.Д., Ачаркан В.А., Соловйов А.Г., Гафаров З.С., Красненко О.Л., Лойтер А.С. та інші. В основному це праці, що ґрунтувались на радянському законодавстві та відповідних суспільних відносинах.

Актуальність цього дисертаційного дослідження на сучасному етапі обумовлена декількома обставинами.


По-перше, відсутні наукові дослідження у сфері правового регулювання праці осіб, які вимагають особливого захисту, актуальність яких сьогодні безперечна, зокрема осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, біженців, осіб, звільнених з місць позбавлення волі після відбуття покарання, працівників із сімейним обов’язками.

По-друге, норми трудового законодавства, що регулюють працю окремих категорій громадян, які відносяться до осіб, які вимагають особливого правового захисту, є складними, неоднозначними і розпорошеними, що ускладнює практичне їх застосування.

Останнє певною мірою пов’язано з тим, що основою трудового законодавства в Україні є чинний Кодекс законів про працю України, прийнятий за інших історичних умов. Природно, що він містить значну кількість положень, неадекватних ринковим реаліям.

По-третє, Україна має докладати відповідних зусиль до того, щоб стати рівноправним членом Європейського Співтовариства. Одним із найважливіших напрямів у цьому аспекті є приведення національного законодавства, в тому числі і трудового, у відповідність з міжнародними нормами (стандартами). Це, в свою чергу, потребує вдосконалення правового регулювання праці, в тому числі й осіб, які вимагають особливого захисту.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами.

Наукове дослідження на тему: «Правове регулювання праці осіб, які вимагають особливого захисту» проводиться у відповідності з планами Київського університету права НАН України «Державно-правовий вплив на розвиток соціальної сфери України» та Чернігівського державного інституту права, соціальних технологій та праці «Правове забезпечення праці та соціального захисту населення України в сучасних умовах».

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины