ДЖЕРЕЛА ПРАВА ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ (МІЖНАРОДНО-ПРАВОВИЙ АНАЛІЗ)



Название:
ДЖЕРЕЛА ПРАВА ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ (МІЖНАРОДНО-ПРАВОВИЙ АНАЛІЗ)
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. У рамках Європейського Союзу була створена унікальна система регулювання суспільних відносин, яка суттєво відрізняється від класичних систем національного та міжнародного права. Гетерогенність та багаторівнева структура цього інтеграційного об’єднання обумовила гнучкість і різноманітність способів формування правових норм, а також засобів їх вираження та фіксації – тобто джерел права. 

 Слід підкреслити, що з урахуванням тенденції поступового зростання ролі Європейського Союзу у сучасному світі вивчення права цього інтеграційного об’єднання набуває не лише теоретичного, а й практичного значення. Актуальність теми даного дисертаційного дослідження обумовлена сукупністю різних факторів. Перш за все, це значна потреба у наукових знаннях про право Європейського Союзу як такого, у тому числі й про особливості джерел його права. Ця потреба пов’язана як з прагненням України до вступу в цю міжнародну організацію, так і з необхідністю адаптації існуючого українського законодавства до права Європейського Союзу внаслідок уже підписаних домовленостей.

Після проголошення незалежності України вищі посадові особи нашої держави неодноразово заявляли, що одним із стратегічних зовнішньополітичних завдань нашої держави є вступ до Європейського Союзу. Проте необхідно визнати, що зближення законодавства України з правом Європейського Союзу неможливе без детального вивчення джерел права цієї міжнародної організації. Це стосується установчих договорів, нормативно-правових актів, що приймаються органами Європейського Союзу, загальних принципів права цього інтеграційного об’єднання, судової практики та специфіки договорів, які укладаються Європейським Союзом та Європейськими Співтовариствами з третіми країнами.

Крім того, слід підкреслити автономність права Європейського Союзу, унікальність системи його джерел та значну відмінність джерел права Європейського Союзу від джерел міжнародного публічного права. Незважаючи на міжнародно-правові корені цієї організації, подальший розвиток права Європейського Союзу в особливу, автономну систему наклав відбиток і на джерела права, обумовивши їх специфіку.

Вказані фактори визначають актуальність вибраної теми дисертаційного дослідження, її теоретичне та практичне значення для розробки конкретних дій, направлених на інтеграцію України до Європейського Союзу.

На сьогодні єдиною в Україні спеціальною роботою, присвяченою комплексному дослідженню джерел права Європейського Союзу, є дисертаційне дослідження                    К.В. Смирнової “Джерела права Європейського Союзу”. Проте по ряду принципових положень ми дотримуємось інших поглядів. Вивченням окремих аспектів права Європейського Союзу в рамках науки міжнародного та міжнародного економічного права займались такі автори, як В.Г. Буткевич, В.О. Василенко, О.Ф. Висоцький, М.М. Гнатовський, В.Н. Денисов, А.І. Дмитрієв, В.І. Євінтов, О.В. Задорожній, С.В. Ісакович, П.Ф. Мартиненко, О.О. Мережко, В.І. Муравйов, Ю.І. Нипорко, В.Ф. Опришко, К.К. Сандровський, Л.Д. Тимченко.

Серед російських вчених слід назвати О.І. Абдуліна, С.В. Бахіна, О.Я. Капустіна, С.Ю. Кашкіна, Б.Н. Топорніна, О.О. Четверікова, Л.М. Ентіна.

Серед зарубіжних науковців, які досліджували проблематику права Європейських Співтовариств та Європейського Союзу, можна передусім назвати К.-Д. Боршарта, В. Кернза, А. Татама, Т.К. Хартлі та інших. При цьому слід відмітити, що проблематика джерел права Європейського Союзу не ставала предметом окремого дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Роботу виконано згідно з планами науково-дослідної роботи кафедри конституційного і міжнародного права Харківського національного університету внутрішніх справ. Вона відповідає тематиці Пріоритетних напрямків дисертаційних досліджень на 2002-2005 роки, затвердженій наказом МВС України № 635 від 30 червня 2002 року, та Основним напрямкам наукових досліджень Національного університету внутрішніх справ на 2001-2005 роки, затвердженим вченою радою університету 23 березня 2001 р.

Об’єктом дисертаційного дослідження є сучасні регіональні міжнародні відносини, врегульовані правом Європейського Союзу.

Предметом дослідження виступають джерела права Європейського Союзу, а також процеси, пов’язані з розвитком права цього інтеграційного об’єднання.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины