ЗАРОБІТНА ПЛАТА ЯК ІНВЕСТИЦІЇ В МОДЕРНІЗАЦІЮ ЛЮДСЬКОГО ПОТЕНЦІАЛУ РЕГІОНУ




  • скачать файл:
Название:
ЗАРОБІТНА ПЛАТА ЯК ІНВЕСТИЦІЇ В МОДЕРНІЗАЦІЮ ЛЮДСЬКОГО ПОТЕНЦІАЛУ РЕГІОНУ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ


ЧЕРНІГІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ



 


 


 


 


 


РЕВКО АЛЬОНА МИКОЛАЇВНА


 


 


УДК 331.2:332.1:331.522.4(043.3)


 


 


 


 


 


 


 


 


ЗАРОБІТНА ПЛАТА ЯК ІНВЕСТИЦІЇ В МОДЕРНІЗАЦІЮ ЛЮДСЬКОГО ПОТЕНЦІАЛУ РЕГІОНУ


 


 


Спеціальність 08.00.05 – розвиток продуктивних сил і регіональна економіка


 


 


 


 


 


АВТОРЕФЕРАТ


дисертації на здобуття наукового ступеня


кандидата економічних наук


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


Чернігів – 2014






Дисертацією є рукопис.


 


Робота виконана в Чернігівському національному технологічному університеті  Міністерства освіти і науки України


 


Науковий керівник: доктор економічних наук, професор


Бутко Микола Петрович,


Чернігівський національний технологічний університет        Міністерства освіти і науки України,


завідувач кафедри менеджменту інноваційної діяльності та державного управління


                                       


Офіційні опоненти:    доктор економічних наук, професор


Удовиченко Володимир Петрович,


міський голова м.Славутич


 


кандидат економічних наук, с.н.с.


Новак Ірина Миколаївна,


Інститут демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи Національної академії наук України, провідний науковий співробітник


 


Захист відбудеться 24 жовтня 2014 року об 11 год. на засіданні спеціалізованої вченої ради К 79.051.01 в Чернігівському національному технологічному університеті за адресою: 14027, м. Чернігів, вул. Шевченка, 95, ауд. 224, І корпус


 


 


З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Чернігівського національного технологічного університету за адресою: 14027, м. Чернігів, вул. Шевченка, 95


 


Автореферат розісланий 24 вересня 2014 року


 


 


 


 



Вчений секретар


спеціалізованої вченої ради,


кандидат економічних наук, доцент                  Ж.В. Дерій


 





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ


 


Актуальність теми. Рівень заробітної плати регіону виступає найбільш вагомою ресурсною домінантою більшості населення, яка не тільки забезпечує якісний людський розвиток, але й дає змогу нарощувати наявний потенціал. Він характеризує економічні можливості працівників задовольняти свої матеріальні, духовні та інші потреби через придбання благ та послуг. Саме заробітна плата, як вид грошового доходу домогосподарств, є відображенням рівня життя та добробуту населення конкретної таксономічної одиниці, регіону і держави в цілому.


У контексті модернізації людського потенціалу регіонів України питання політики доходів і відповідної динаміки рівня заробітної плати, піднесення її інвестиційної спроможності актуалізують наукову проблему формування дієвого механізму трансформації заробітної плати регіонів у інвестиційний ресурс з метою стимулювання сталого розвитку регіонів країни.


Різні аспекти цієї важливої наукової проблематики в контексті завдань державної регіональної політики та визначення перспектив соціально-економічного розвитку регіонів України досліджуються як вітчизняними, так і зарубіжними науковцями. Це, насамперед, праці таких українських вчених, як Амоша О. І. , Антонюк В. П., Близнюк В. В., Богиня Д. П., Бутко М. П., Геєць В. М., Данилишин Б. М., Захарченко В. І., Заяць Т. А., Звягільський Ю. Л., Колот А. М., Куценко В. І., Лібанова Е. М., Новак І. М., Пепа Т. В., Семів Л. К., Соколик М. П., Стефанишин О. В., Чернюк Л. Г., Чухно А. А., Шкарлет С. М., Удовиченко В. П. та інші. Серед зарубіжних учених заслуговують на увагу роботи Д. Норта, Г. Беккера, М. Фрідмена, С. Фішера, Т. Шульца та інших.


Проте напрями його впливу на тенденції розвитку та відтворення людського потенціалу регіону не дають цілісного уявлення про вплив заробітної плати на процеси модернізації людського потенціалу регіону. Це обумовлює актуальність теми дисертаційного дослідження, визначення його мети, завдань та структури.


Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана згідно з планами науково-дослідних робіт Чернігівського національного технологічного університету, а саме з темою «Економічний простір регіону в інтеграційній стратегії розвитку» (номер державної реєстрації 0110U008150, 2010-2016 р.), де автором обґрунтовано методологічні засади формування інвестиційної спроможності заробітної плати та здійснено її оцінку на регіональному рівні.


Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка теоретико-методологічних засад та практичних рекомендацій щодо параметричної оцінки заробітної плати як інвестиційного ресурсу модернізації людського потенціалу регіону.


Відповідно до цієї мети в дисертації вирішувались такі основні завдання:


- розширити теоретичну сутність заробітної плати як економічної категорії, соціальної компоненти та відтворювального ресурсу людського розвитку, а також формування категорії регіональної економіки «людський потенціал»;


- поглибити теоретико-методологічні особливості прояву заробітної плати як інвестиційного ресурсу нарощування людського потенціалу регіону;


- розробити методологічні засади оцінки впливу заробітної плати на розвиток просторового людського потенціалу;


- дослідити динаміку та тенденції змін заробітної плати як компоненти розвитку продуктивних сил регіонів України;


- визначити вплив заробітної плати на рівень купівельної спроможності населення регіонів України;


- з урахуванням євроінтеграційного вектора України оцінити відповідність вітчизняної політики структури заробітної плати у порівнянні з країнами ЄС;


- дослідити інституційну архітектоніку формування заробітної плати у складі регіональних господарських систем;


- обґрунтувати прогнозні розміри заробітної плати в господарському контексті області;


- окреслити модернізаційні аспекти розвитку та відтворення людського потенціалу у складі регіональної економіки.


Об'єктом дослідження є процеси формування заробітної плати як інвестиційного ресурсу модернізації людського потенціалу регіону.


Предметом дослідження є теоретичні, методичні та прикладні складові прояву заробітної плати як головного джерела інвестицій у модернізацію людського потенціалу регіонів України.


АНОТАЦІЯ


Ревко А.М. Заробітна плата як інвестиції в модернізацію людського потенціалу регіону. – Рукопис.


Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.05 – розвиток продуктивних сил і регіональна економіка. – Чернігівський національний технологічний університет. – Чернігів, 2014.


Дисертаційна робота присвячена комплексному дослідженню теоретичних і практичних проблем формування заробітної плати як головного ресурсу модернізації людського потенціалу регіону. Здійснено класифікацію основних функцій заробітної плати в регіональному економічному просторі з виділенням таких, як відтворювальна, стимулююча, регулююча, соціальна, оптимізаційна та функція формування платоспроможного попиту. Розглянуто особливості реалізації цих функцій в умовах розвитку економіки регіону.


Розроблено авторську методику оцінювання інвестиційної спроможності заробітної плати, яка включає конкретні етапи, систему показників, які дають змогу дослідити, як у структурі доходів населення змінюється інвестиційна складова заробітної плати, яка може бути спрямована на розвиток та відтворення людського потенціалу регіонів України у порівнянні з деякими європейськими країнами.


Обґрунтовано концептуальні засади модернізації заробітної плати як головного інвестиційного ресурсу розвитку людського потенціалу регіону, які мають важливе значення як для країни в цілому, так і для окремих її регіонів, оскільки позиціонуються з антропоцентричним підходом, що дозволяє в умовах радикальних змін соціально-економічного середовища розглядати людину як вісьовий, системоутворювальний елемент ринкової економіки.


Ключові слова: заробітна плата, інвестиції, інвестиційна спроможність заробітної плати, людський потенціал регіонів, модернізація людського потенціалу, регіональна політика, соціальна складова регіональної політики.


 


АННОТАЦИЯ


Ревко А.М. Заработная плата как инвестиции в модернизацию человеческого потенциала региона. - Рукопись.


Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.00.05 - развитие производительных сил и региональная экономика. - Черниговский национальный технологический университет. - Чернигов, 2014.


Диссертация посвящена комплексному исследованию теоретических и практических проблем формирования заработной платы как главного ресурса модернизации человеческого потенциала региона. Осуществлена классификация основных функций заработной платы в региональном экономическом пространстве с выделением таких, как воспроизводственная, стимулирующая, регулирующая, социальная, оптимизационная и функция формирования платежеспособного спроса. Рассмотрены особенности реализации этих функций в условиях развития экономики региона.


Разработана авторская методика оценки инвестиционной способности заработной платы, которая включает конкретные этапы, систему показателей, которые позволяют исследовать, как в структуре доходов населения меняется инвестиционная составляющая заработной платы, которая может быть направлена на развитие и воспроизводство человеческого потенциала регионов Украины в сравнении с некоторыми европейскими странами.


Обоснованы концептуальные основы модернизации заработной платы как главного инвестиционного ресурса развития человеческого потенциала региона, которые имеют важное значение как для страны в целом, так и для отдельных ее регионов, поскольку позиционируются с антропоцентрической подходом, позволяющим в условиях радикальных изменений социально-экономической среды рассматривать человека как осевой элемент рыночной экономики.


Ключевые слова: заработная плата, инвестиции, инвестиционная способность заработной платы, человеческий потенциал регионов, модернизация человеческого потенциала, региональная политика, социальная составляющая региональной политики.


 


SUMMARY


Revko A. N. Wages as investments in mode ization of human potential of the region


Dissertation for the scientific degree of candidate of economic sciences, specialty 08.00.05 - development of productive forces and regional economy. - Che ihiv National Technological University. - Che igiv, 2014.


PhD thesis is devoted to the complex research of theoretical and practical problems in wage formation as the main resource in mode ization of the human potential of region. The basic functions of wages in the regional economic space has been classified with allocation such as reproducing, stimulating, regulating, social, optimization and function of effective demand. The features of the implementation of these functions has been considered in conditions of development regional economy.


The author’s method of evaluating of the investment capability of the wage has been worked out. It includes specific stages, the system of indicators that allow to investigate, how the investment component of the wages changes in the structure of incomes in Ukrainian regions in comparison with some European countries. The investment component of the wages can be directed on the development and reproduction of the human potential.


Conceptual bases of mode ization wages as the main investment resource in human potential development of the region, which are of importance as for the country in general and for its individual regions have been worked out. As they are positioned with anthropocentric approach it allows in conditions of radical changes of the socio-economic environment to consider a person as the system-element of a market economy.


 


Keywords: wages, investments, investment capability of the wages, human potential of regions, mode ization of human potential, regional policy, social component of regional policy.


 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)