ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ПРАЦІ ЯК УМОВИ ТРУДОВОГО ДОГОВОРУ



Название:
ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ПРАЦІ ЯК УМОВИ ТРУДОВОГО ДОГОВОРУ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Актуальність теми дослідження. Однією з визначальних передумов належної реалізації і захисту конституційного права людини на безпечні і здорові умови праці в Україні, закріпленого ст. 43 Конституції України, є якісне й ефективне здійснення правового забезпечення безпеки праці кожного. Виходячи з того, що Україна  займає серед інших держав світу 90-92 місце за станом безпеки, гігієни праці і виробничого середовища, стає зрозумілим підвищений інтерес працюючих громадян до їх юридично гарантованої можливості безпечно здійснювати роботу, обумовлену трудовим договором. Не менший інтерес зазначене викликає і у держави, адже, безпека праці має особливе значення у процесі досягнення країною сталого розвитку й добробуту. Кожен роботодавець також опікується проблемою правового забезпечення безпеки праці як умови трудового договору, розуміючи, що нехтування з його боку дотриманням вимог безпеки праці неминуче тягне за собою підвищення рівня травмування й професійної захворюваності працівників, наслідком яких є значні економічні втрати. 

Сучасне правове забезпечення безпеки праці як умови трудового договору в нашій державі здійснюється згідно з нормами Конституції України, Кодексу законів про працю України, Закону України «Про охорону праці» й інших численних законодавчих і підзаконних актів. Попри значимість цих актів, нагальними залишаються проблемні питання щодо безсистемності їх прийняття, розпорошеності в законодавчому масиві, недосконалості змісту й малоефективного застосування у практичній діяльності підприємствами, державними органами з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду й ін.

Правовим питанням забезпечення безпеки праці, права кожного на безпечні і здорові умови праці, гарантіям його реалізації та захисту завжди приділялася увага вчених-правознавців, що знайшло своє відображення в ряді робіт дисертаційного рівня, науково-теоретичного й публіцистичного характеру. Однак, на сьогодні в Україні немає комплексного дослідження питань щодо визначення юридичної природи поняття «безпека праці» як соціально-правового явища, виявлення проблем недостатньої дієвості правового механізму забезпечення безпеки праці як умови трудового договору й пошуку шляхів їх вирішення.

Актуальність та недостатність висвітлення вказаних проблем і сприяли вибору теми даного дослідження.

Науково-теоретичною базою дослідження стали наукові праці з питань забезпечення безпеки, гігієни праці та виробничого середовища відомих вчених-правознавців у галузі трудового права радянського періоду таких, як: К. Абжанов, О.А. Абрамова, М.Г. Александров, О.К. Безіна, А.А. Бікєєв, В.І. Борисов, Л.Я. Гінзбург, С.А. Голощапов, О.Д. Зайкін, С.О. Іванов, А.Г. Касабова, Я.Л. Кисельов, Д.А. Колбасін, Л.Г. Коняхін, Е.Н. Коршунов, Р.З. Лівшиць, А.Р. Мацюк, Г.В. Муцинов, Н.О. Муцинова, В.Э. Паеглє, О.С. Пашков, Д.А. Сафіна, В.І. Семенков, О.В. Смирнов, Г.В. Смолін, А.А. Фатуєв, О.І. Цепін, Б.М. Чубайс та ін.

В основу дисертаційної роботи покладені дослідження українських вчених трудового права таких, як: В.М. Андріїв, А.Ю. Бабаскін, Ю.В. Баранюк, М.Д. Бойко, Н.Б. Болотіна, В.Я. Бурак, В.С. Венедиктов, І.О. Гуменюк, С.В. Дріжчана, О.М. Дуюнова, В.В. Жернаков, І.В. Зуб, М.І. Іншин, Д.О. Карпенко, З.Я. Козак, Д.М. Кравцов, В.В. Лазор, Л.І. Лазор, О.П. Лапай, О.Т. Панасюк, П.Д. Пилипенко, С.М. Прилипко, В.І. Прокопенко, О.І. Процевський, В.Г. Ротань, Б.С. Стичинський, Н.М. Хуторян, Г.І. Чанишева, С.М. Черноус, І.І. Шамшина, О.М. Ярошенко й ін.

Порівняльний аналіз законодавчих актів, що регулюють питання забезпечення безпеки праці й охорони здоров’я, було проведено з використанням досліджень зарубіжних вчених, у тому числі, у галузі трудового права, таких, як: Бенжамін О. Алі, К.М. Гусов, В. Зваард, І.Я. Кисельов, Є.В. Кряжев, О.А. Лукашева, А.С. Мордовець, Н. Паланд, Л.О. Сироватська, А.А. Тер-Акопов, Г.І. Угрюмова, В.М. Толкунова, В.Є. Шарков, Р. Шведес й ін.

Дослідження юридичної природи поняття «безпека праці», елементів правового механізму забезпечення права кожного на безпечні і здорові умови праці проводилося з використанням наукових досліджень українських вчених інших галузей права таких, як: В.І. Андрейцев, Г.І. Балюк, К.Г. Волинка, В.Д. Волков, Ю.Я. Кінаш, А.М. Колодій, В.В. Копєйчіков, В.А. Ліпкан, О.Ф. Скакун, М.О. Фролов й ін.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины