РЕФОРМУВАННЯ ТРУДОВОГО ЗАКОНОДАВСТВА В ЧАСТИНІ УКЛАДЕННЯ ТРУДОВОГО ДОГОВОРУ



Название:
РЕФОРМУВАННЯ ТРУДОВОГО ЗАКОНОДАВСТВА В ЧАСТИНІ УКЛАДЕННЯ ТРУДОВОГО ДОГОВОРУ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Актуальнiсть теми дослідження. Процес становлення України як незалежної демократичної правової держави безпосередньо пов’язаний з процесом напрацювання, розвитку та вдосконалення національної законодавчої бази, зокрема,  в частині аналізу значення та сутності трудового договору як основної підстави виникнення трудових правовідносин. Особливої ваги це питання набуває в умовах жорсткої конкуренції на ринку праці, що зумовлює поширення на практиці в процесі реалізації права на працю дискримінації за ознаками віку, статі тощо. Крім того, спостерігається запровадження багатьох інноваційних, досить часто протиправних, форм відбору працівників, наприклад, тестування, анкетування, застосування поліграфів. Чинне ж законодавство про працю України не містить ефективних механізмів захисту працівників від порушення їх трудових прав у процесі укладення трудового договору.  Зрозуміло, що такий підхід не сприяє економічній стабільності та соціальному благополуччю громадян і не слугує налагодженню належного функціонування ринку праці нашої держави. У зв’язку з цим, необхідність створення дієвого правового механізму регулювання трудових відносин слід розглядати в сучасних умовах як першочергове завдання на шляху поступу України до міжнародної спільноти на засадах рівноправного та цивілізованого партнерства. Адже забезпечення належного правового регулювання реалізації права громадян на працю, в першу чергу, засвідчує про  тенденції спрямування  політики держави на входження в міжнародні співтовариства, зокрема до Європейського Союзу. З огляду на це, потребує глибокого аналізу та дослідження реформування чинного законодавства про працю в сфері трудових відносин, зокрема в частині укладення трудового договору.

Проблеми правового регулювання виникнення трудових відносин на підставі трудового договору у своїх роботах досліджували М.Г. Александров, М.Й. Бару, Л.П. Гаращенко,                Я.І. Безугла, В.С. Венедиктов, Г.С. Гончарова, В.В. Жернаков, П.I. Жигалкiн, І.В. Зуб, М.І. Іншин, Р.I. Кондратьєв, В.В. Лазор, Л.І. Лазор, А.Р. Мацюк, В.П. Пастухов, В.I. Прокопенко,                     О.І. Процевський, П.Д. Пилипенко, В.Г. Ротань, Г.І. Чанишева, Н.М. Хуторян та iн.

Разом з тим, реформування чинного законодавства про працю в частині укладення трудового договору залишається недостатньо дослідженим. Становлення правової держави неможливе без клопiткої роботи по формуванню нової правової системи України. Вона лише тодi стане цивiлiзованою європейською державою, коли буде створено дiєвий правовий механiзм реалiзацiї трудових прав громадян. Тому на часi вирiшення правових проблем, що виникають при укладенні трудового договору, як головної підстави виникнення трудових відносин.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дана дисертацiйна робота виконана відповідно до планів науково-дослідної роботи НПУ ім. М. Драгоманова за напрямом дослідження “Проблеми гуманітарних наук” (протокол №5 засідання вченої ради університету від 27 січня 2005 року), а також вказана тема узгоджується з Державною програмою розвитку вищої освіти на 2005-2007 рр.

Мета і завдання дослiдження. Мета  дисертаційної роботи полягає у тому, щоб на основі комплексного аналізу чинного законодавства, доктринальних положень та юридичної практики визначити особливості правового регулювання укладення трудового договору з працiвниками та розробити конкретні пропозиції та практичні рекомендації по вдосконаленню законодавства, що регулює порядок укладення трудового договору та його різновидів.

Для досягнення цiєї мети у процесi дослiдження ставилися такi основнi завдання:

-   дослідити особливості передумов укладення трудового договору;

- провести аналіз правового регулювання трудового договору як підстави виникнення трудових відносин;

-  врахувати позитивний досвід законодавства зарубiжних країн, що регулює виникнення трудових відносин;

- виявити правовi проблеми, що виникають при застосуванні законодавства України, що регулює порядок виникнення трудових відносин на підставі трудового договору; особливості укладення окремих різновидів трудових договорів з працiвниками;

- обгрунтувати та внести пропозицiї по вдосконаленню законодавства України про працю,  яке регулює порядок виникнення трудових відносин на підставі трудового договору; особливості укладення окремих різновидів трудових договорів.

Об'єктом  дослідження є  трудові відносини, що виникають на підставі трудового договору.

Предметом дослідження є проблеми правового регулювання укладення трудового договору та його різновидів.

Методи дисертаційного дослідження. У процесі наукового дослідження використовувались загальнонаукові та спеціальні методи пізнання: діалектичний, формально-логічний, історичний, порівняльно-правовий та інші.

Діалектичний метод пізнання дозволив розглянути поставлені автором проблеми і провести дослідження в єдності, взаємозвязку та розвитку соціальних та правових чинників. Формально-логічний метод сприяв виявленню суперечливості в понятійному апараті та допоміг сформулювати висновки і рекомендації, які ґрунтуються на таких принципах логіки, як визначеність, послідовність і несуперечливість суджень. Метод аналізу та синтезу використовувався при дослідженні юридичної природи трудового договору. Формально-юридичний при формулюванні нових правових норм і удосконаленні вже існуючих.

У дисертації використаний також метод нормативно-порівняльного аналізу як внутрішнього трудового законодавства України, так і міжнародно-правових норм та законодавства країн з високорозвиненою економікою, а також країн з перехідною економікою (Центральної та Східної Європи, країн СНД), що регулює питання укладення трудового договору і його різновидів. Це дало змогу автору всебічно і критично оцінити зарубіжне законодавство і обґрунтувати можливість імплементації деяких норм зарубіжного законодавства в трудове право України.

За допомогою системно-структурного методу автором досліджено місце трудового договору в системі трудових правовідносин.

Емпіричну базу дослідження  становить: законодавство про працю України, в тому числі спеціальні нормативні акти, які регулюють особливості укладення окремих різновидів трудових договорів; законодавство зарубіжних країн; матеріали Міжнародної Організації Праці; постанови Пленуму Верховного Суду України; рішення Конституційного Суду України. 

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины