ЮРИСДИКЦІЯ МІЖНАРОДНИХ КРИМІНАЛЬНИХ СУДІВ І ТРИБУНАЛІВ



Название:
ЮРИСДИКЦІЯ МІЖНАРОДНИХ КРИМІНАЛЬНИХ СУДІВ І ТРИБУНАЛІВ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Міжнародна кримінальна юрисдикція являє собою порівняно нове правове явище в системі кримінального правосуддя, яка складалася століттями. В основі ідеї міжнародної кримінальної юрисдикції лежить споконвічне прагнення людства до миру та справедливості. Шлях до миру через торжество справедливості й шлях до справедливості за допомогою встановлення миру визначають безупинний розвиток цієї ідеї, всупереч перешкодам, що виникають внаслідок політичних подій і наукових догм.

Вирішення проблем співіснування міжнародної і національних кримінальних юрисдикцій, визначення їхніх меж і принципів взаємодії – одне з найбільш складних і актуальних завдань сучасної юридичної науки. Стає дедалі очевидно, що внутрішньодержавні судові системи не завжди здатні адекватно реагувати на злочини, що несуть реальну небезпеку людській цивілізації. Культура безкарності продовжує стимулювати подальше розширення масштабів насильства й зростання злочинності. Одним із важливих способів боротьби з безкарністю є створення системи міжнародної кримінальної юстиції.

У 2002 році розпочав свою діяльність постійний орган міжнародної кримінальної юстиції – Міжнародний кримінальний суд (МКС). Римський статут Міжнародного кримінального суду, що прийняла 17 липня 1998 року Дипломатична конференція повноважних представників під егідою ООН, має юрисдикцію стосовно осіб, відповідальних за найсерйозніші злочини, що викликають стурбованість міжнародного співтовариства. Ця історична подія ознаменувала собою велику перемогу міжнародного співтовариства в боротьбі з безкарністю та рішучий крок до утвердження в світі верховенства права. Питання про ратифікацію Римського Статуту МКС, підписаного Україною 20 січня 2000 року, залишається на порядку денному та пов’язане з вирішенням низки складних правових проблем. Дослідження юрисдикції міжнародних кримінальних судів і трибуналів набуває не тільки наукового, але й практичної значення.

Теорії кримінальної юрисдикції, що стали доктринальною основою сучасної концепції міжнародної кримінальної юрисдикції, розробляли відомі вчені ХІХ століття, зокрема А.-В. Гефтер, К. Грольман, М.А. Захаров, Л.А. Камаровський, М.М. Коркунов, Ф. Лист, Ф.Ф. Мартенс, Е.К. Симсон, М.С. Таганцев, Р. Фон-Моль. У ХХ столітті становлення концепції міжнародної кримінальної юрисдикції було пов’язане з іменами Х. Беллота, Доннедьє де Вабра, В. Пеллі, Н. Політиса та інших учених, що працювали в руслі так званої «уніфікаційної» течії.

Великий внесок у розвиток ідеї міжнародної кримінальної юстиції зробили такі вчені, як K. Амбос, Л. Арбур, М.Х. Арсанджані, К.Д. Аскін, M.Ч. Бассіуні, К.Л. Блейкслі, A. Бос, Л. Кафліш, A. Кассезе П. Сезаре, Р.С. Кларк, Дж. Кроуфорд, Г. фон Гебель, Ф. Кірш, K. Кіттічайсарі, Р. Мей, Т. Мерон, Дж.О.В. Мюллер, Дж. Мерфі, В.П. Нанда, А. Пеле, Р.Б. Філіпс, Л.Н. Сада, М. Шарф, Д.Дж. Шефер, В. Шомбург, Дж. Стоун, В. Точиловський, О. Тріфтерер, Е. Вільмшурст, Р.К Вьотцель, A. Ціммерман та інші.

У радянській та пострадянській юриспруденції теорію міжнародної кримінальної відповідальності розвивали праці М.С. Алексєєва, В.С. Верещетина, І.М. Іванової, Ю.М. Колосова, Н.С. Лебедєвої, Д.Б. Левіна, І.А. Ледях, Є.Г. Ляхова, В.П. Панова, А.І. Полторака, М.М. Полянського, B.В. Пустогарова, М.Ю. Рагинського, П.С. Ромашкіна, А.М. Трайніна, Г.І. Тункіна, Н.А. Ушакова, С.В. Черниченка, І.П. Бліщенка, Ю.Г. Васильєва, Р.А. Каламкаряна, Н.І. Костенка, І.І. Лукашука, Р.А. Мюллерсона, А.В. Наумова, Ю.А. Решетова, І.В. Фісенка та інших відомих вчених.

В українській юридичній науці до проблеми міжнародно-правової кримінальної юрисдикції вперше звернувся М.В. Буроменський. Важливі аспекти міжнародного кримінального правосуддя і боротьби з міжнародними злочинами розглядали у своїх працях В.Ф. Антипенко, М.М. Антонович, В.П. Базов, В.Г. Буткевич, С.М. Вихрист, С.В. Ісакович, О.В. Касинюк, Д.І. Кулеба, Н.А. Зелінська, А.А. Маєвська, В.Т. Маляренко, А.С. Мацко, С.М. Морозов, М.І. Пашковський, В.П. Пилипенко, М.Ф. Селівон, В.С. Семенов, Т.Л. Сироїд, Є.Л. Стрельцов, В.В. Фуркало, О.Н. Ярмиш та інші вчені. Проте дотепер вітчизняна правова наука на концептуальному монографічному рівні не розглядала проблему юрисдикції міжнародних кримінальних судів. У цьому контексті існує нагальна необхідність заповнити прогалини в наукових дослідженнях сутності юрисдикції міжнародних кримінальних судів і трибуналів, її юридичних підстав, видів, основних параметрів і тенденцій розвитку, чим зумовлюється актуальність теми, теоретичне значення та практична доцільність її обрання.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Спрямованість дисертаційного дослідження відповідає програмі наукових досліджень Одеської національної юридичної академії. Тема є складовою частиною загальної наукової теми «Правові проблеми становлення і розвитку сучасної Української держави» (номер державної реєстрації – 0101 V 001195) і відповідає проблематиці наукових досліджень кафедри міжнародного права і міжнародних відносин Одеської національної юридичної академії.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины