МІЖНАРОДНО-ПРАВОВЕ СПІВРОБІТНИЦТВО У БОРОТЬБІ З ВІДМИВАННЯМ ГРОШЕЙ ВІД НАРКОБІЗНЕСУ




  • скачать файл:
Название:
МІЖНАРОДНО-ПРАВОВЕ СПІВРОБІТНИЦТВО У БОРОТЬБІ З ВІДМИВАННЯМ ГРОШЕЙ ВІД НАРКОБІЗНЕСУ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. З кожним роком зростає ступінь суспільної небезпеки й збільшуються розміри вчинення такого злочину міжнародного характеру, як відмивання «брудних» грошей. Переважною більшістю держав визнано, що відмивання грошей складає серйозну загрозу не лише для нормального функціонування фінансово-кредитної системи, але й підриває демократичні системи влади та управління. Внаслідок відмивання «брудних» грошей відбувається суспільно-небезпечна концентрація економічної, а з її використанням – і політичної влади в руках як окремих злочинців, так і їх груп. Допустити безкарне відмивання грошей сьогодні означає зробити вигідною торгівлю наркотиками, контрабанду, бандитизм та інші корисливі злочини, які є джерелами отримання «брудної» готівки.

Серед усіх таких джерел найбільшу загрозу для життєдіяльності суспільства вже протягом десятків років представляє незаконний обіг наркотиків. Злочинний наркобізнес випереджає за обігом світовий нафтовий ринок і поступається першістю тільки міжнародній торгівлі зброєю.

Поряд із тим, що незаконна торгівля наркотиками є одним із основних видів злочинної діяльності, яка має великі масштаби, загалом цей злочин створює цілий пласт соціально-економічних проблем, що негативно впливають на всі сфери суспільного життя. Однак, найбільшим злом, що приховане в наркобізнесі, міжнародне співтовариство визнає відмивання грошей від обігу наркотиків і наступне використання таких грошей для фінансування організованих кримінальних структур, у тому числі й терористичних угруповань. Запобігання фінансуванню тероризму – одне з головних завдань, що поставлені перед світовим співтовариством.

На відміну від відмивання грошей від наркобізнесу, що безперешкодно і без зволікань користується перевагами нових технологій і можливостей, механізми боротьби з ним розвиваються не так швидко. У зв’язку з тим, що відмивання грошей від наркобізнесу стало явищем міжнародного рівня, національне право жодної країни (в тому числі й України) не може самостійно дати відсіч цій загрозі. Названа обставина й визначає необхідність розробки адекватних міжнародних механізмів боротьби з цим явищем у світі загалом, вдосконалення нормативно-правової бази України і розвитку її співробітництва з іншими державами та міжнародними організаціями в зазначеній сфері зокрема. Це пов’язано також і з тим, що власний досвід України у боротьбі із відмиванням грошей від наркобізнесу є досить обмеженим, оскільки такого роду фінансових операцій (отримання коштів від незаконної торгівлі наркотиками) в Україні, порівняно з країнами Північної і Латинської Америки, Азії та Африки, небагато. Проте останніми роками намітилася загрозлива тенденція до поширення цього явища в нашій державі.

Таким чином, актуальність обраної теми дисертаційного дослідження зумовлена важливістю наукового аналізу стану міжнародно-правових проблем співробітництва держав в боротьбі з відмиванням грошей від наркобізнесу та необхідністю теоретичного обґрунтування напрямків подальшого розвитку національної системи протидії цьому злочину в Україні.

Стан наукової розробки теми дисертації. Попередні дослідження проблем боротьби з відмиванням грошей є досить різноманітними. Вони торкаються правових, політичних, економічних, соціальних та інших аспектів даного явища суспільного життя.

Певний внесок у дослідження окремих питань протидії відмиванню «брудних» грошей здійснили такі українські вчені, як О.О. Дудоров, М.І. Мельник, М.І. Хавронюк, А.С. Мацко, В.Т. Білоус, А.І. Римарук, В. Бутузов, І. Андрущенко, А. Музика, В. Корж, Г. Усатий, Є. Фесенко, А. Волобуєв, А. Литвинов, Л. Доля, В.М. Дрьомін, Є.Л. Стрєльцов, Н.А. Зелінська, М. Ларіч, І. Туркевич, С. Шапченко, Є. Ковалевська, а також вчені інших країн СНД: Ю.М. Лисенков, В.В. Капустін, А.В. Наумов, С.А. Синявський, Л.Н. Галенська, Є.Г. Ляхов,  Л.Н. Анісімов, Б. Болотський, А. Волеводз, Є. Воронов, Б. Калачев, Н. Іванов, Б. Волженкін, В. Михайлов, А. Федоров, В. Алієв, С. Бородін та інші.

Відповідний доробок у безпосереднє розроблення проблеми боротьби з відмиванням грошей зроблено кандидатськими дисертаціями А.С. Беніцького (досліджувались проблеми кримінально-правової кваліфікації легалізації (відмивання) грошових коштів та іншого майна, здобутих злочинним шляхом), М.В. Бондарєва (аналізувались кримінально-правові аспекти відповідальності за легалізацію грошових коштів та іншого майна, здобутого незаконним шляхом), та В.О. Романюка (досліджувались проблеми міжнародного співробітництва в боротьбі проти незаконного обігу наркотиків).

Окремої уваги заслуговує кандидатська дисертація О.В. Київець «Міжнародно-правове регулювання боротьби з відмиванням «брудних» грошей». У першому розділі автор досліджувала проблеми становлення міжнародної системи в боротьбі з відмиванням грошей, у другому – проблеми виникнення і розвитку міжнародної інституційної системи в боротьбі з відмиванням грошей, в третьому – подано аналіз рівня законодавчого регулювання протидії відмиванню грошей по регіонах (держави Європи, Азії, Америки, Африки). Також О.В. Київець досліджувала стадії і методи відмивання засобів в фінансовій системі держави, методи відмивання грошей за кордоном, підпільні банківські системи як один із методів відмивання грошей, а також роль міжнародних спеціалізованих організацій в боротьбі з відмиванням грошей (на прикладі ФАТФ).

Дослідження міжнародно-правових проблем боротьби з відмиванням грошей вимагає звернення до цілого ряду загальнотеоретичних питань міжнародного права. При цьому було використано праці провідних українських та російських вчених, зокрема В.Н. Денисова, В.І. Євінтова, Л.Д. Тимченка, В.Г. Буткевича, І.І. Карпеця, Р.А. Каламкаряна, Р.А. Мюллерсона, В.Н. Кудрявцева, І.П. Бліщенка, В.І. Муравйова, О.О. Мережка, Г.І. Тункіна, О.Ф. Висоцького, І.І. Лукашука, Г.В. Ігнатенка.

Разом з тим, до цього часу на монографічному рівні недослідженими залишилися питання міжнародно-правового співробітництва у боротьбі з відмиванням грошей саме від наркобізнесу та, зокрема, участь України у такому співробітництві.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Роботу виконано у відповідності з планами наукових досліджень кафедри міжнародного права Львівського національного університету ім. Івана Франка (№ 01024003572). Напрямки дисертаційного дослідження відповідають основним положенням Комплексної програми профілактики злочинності на 2001-2005 роки, затвердженої Указом Президента України від 25 грудня 2000 року № 1376, Концепції розвитку системи запобігання та протидії легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму на 2005-2010 роки, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 3 серпня 2005 р. №315-р, а також цілям програми проекту TACIS “Правничі студії в Україні: Київ та окремі регіони” EuropeAid/111910/C/SV/UA.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)