гепато-остеодистрофічний синдром у молодняку великої рогатої худоби на відгодівлі



Название:
гепато-остеодистрофічний синдром у молодняку великої рогатої худоби на відгодівлі
Альтернативное Название: гепато- остеопороза дистрофический синдром у молодняка крупного рогатого скота на откорме
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Робота виконувалася протягом 2001–2006 рр. на базі Головного міжгосподарського підприємства Верхняцького міжрайонного об’єднання з виробництва яловичини (ТОВ “Е і М Красива Земля”) Христинівського району Черкаської області. Дослідження крові та вмісту рубця проводилися в лабораторії НДІ внутрішніх хвороб тварин, гістологічні – у лабораторії кафедри патологічної анатомії та ветсанекспертизи Білоцерківського ДАУ. Матеріалом для дослідження була кров 125 і 35 бичків віком 10–18 міс., які знаходилися на жомовій відгодівлі, відповідно, 70–120 днів (перша група), та 150–180 днів (друга група) лебединської, симентальської, чорно-рябої та абердино-ангуської порід. В окремих дослідах підбирався молодняк однієї породи. Для вивчення поширення і причин розвитку множинної внутрішньої і метаболічної патології (гепато- і остеодистрофії при сумісному перебігу) проведено клінічне дослідження 1000 бичків, досліджено 360 проб крові, 50 – сечі, 5 – вмісту рубця.


Робота складалася з таких етапів: а) вивчення клінічного статусу (1000), гемопоезу (150), показників А- (205) і D-вітамінного (8) та фосфорно-кальцієвого обмінів (160) і функціонального стану печінки (160) та нирок при тривалій (6–8 міс.) жомовій відгодівлі бичків; б) вивчення адаптації молодняку різних порід до тривалої жомової відгодівлі (45); в) вивчення інформативності функціональної діагностики патології печінки і нирок у бичків, хворих на остео- і гепатодистрофію (154); г) вивчення ефективності окремо виготовлених олійних розчинів вітамінів А, D2 і Е та вітамінно-мінерального преміксу для профілактики й лікування гепато-остеодистрофічного синдрому при відгодівлі бичків (93); д) експериментальне і теоретичне обґрунтування патогенезу гепато-остеодистрофічного синдрому у молодняку.


Показники морфологічного складу крові у молодняку визначали загальноприйнятими методами: кількість еритроцитів і лейкоцитів – меланжерним методом у лічильній камері з сіткою Горяєва, лейкограму виводили в мазках, фарбованих за Романовським – Гімзою. Вміст гемоглобіну визначали геміглобінціанідним методом, а гематокритну величину – методом мікроцентрифугування.


При дослідженні органів травлення провели аналіз 5 проб вмісту рубця, взятого від бичків на жомо-концентратній відгодівлі, в яких визначали: колір, запах, консистенцію, величину pH, загальну кількість ЛЖК (за методом Маркгама) і процентне співвідношення окремих кислот методом газової хроматографії на приладі “Хром – 5”, редуктазну активність – за реакцією з метиленовим синім.


При вивченні стану печінки використовували клінічні та лабораторні методи дослідження. Функціональний стан печінки оцінювали за результатами визначення у сироватці крові вмісту загального білка (n=160) – рефрактометрично, і колоїдно-осадових проб (n=328) – формолової, сулемової (за Грінстедом), з розчином міді сульфату (за Постніковим В.С.), активності індикаторних ферментів – аспарагінової (АСТ) (n=152) – кінетичним методом (Felding P.et al.) і аланінової (АЛТ) (n=134) трансфераз – методом Рейтмана і Френкеля, гамма-глутамілтрансферази (ГГТ) (n=85) – методом Szas, сечовини (n=115) – за колірною реакцією з діацетилмонооксимом. Рівень вітаміну А в сироватці крові визначали за методикою О. Бессея у модифікації В.І. Левченка.


При вивченні стану нирок у сироватці крові досліджували екскреторну за вмістом сечовини та фільтраційну функції – за вмістом креатиніну (n=154) в реакції Яффе (методом Поппера). Дослідження сечі (n=50) проводили індикаторними смужками “Nona PHAN” фірми “Lachema” (Чехія), визначаючи відносну густину, водневий показник (рН), уміст білка, нітритів, глюкози, кетонових тіл, жовчних пігментів (білірубіну, уробіліногену), крові.


Вивчення стану D-вітамінного і фосфорно-кальцієвого обміну проводили за вмістом у сироватці крові 25-дигідроксихолекальциферолу [25ОНD3] (n=8), загального кальцію (n=160), який визначали за допомогою набору реактивів Calcium Arsenazo III Reagent фірми “Eagle Diagnostics” (USA), неорганічного фосфору (n=157) – за реакцією з аскорбіновою кислотою (за Dyce), активність лужної фосфатази (n=50) – біотест-набором ALP–120 фірми “Lachema Diagnostic” (Чехія). Уміст заліза, міді та цинку в сироватці крові визначали методом атомно-абсорбційної спектрофотометрії на приладі AAS 30 (DDR).


Проводили морфологічне та біохімічне дослідження 10-ти проб крові бичків, хворих на кортико-церебральний некроз: визначали кількість еритроцитів, лейкоцитів, гемоглобіну, уміст загального кальцію, неорганічного фосфору. Досліджували показники функціонального стану печінки й нирок – уміст загального білка, сечовини, креатиніну, активність АСТ, колоїдно-осадові проби. Для підтвердження діагнозу проводили гістологічне дослідження головного мозку (доцент Папченко І.В.).


Для визначення ефективності лікувальних і профілактичних доз окремо виготовлених олійних розчинів ретинолу ацетату, ергокальциферолу та токоферолу ацетату було сформовано дослідну (n=18) та контрольну (n=12) групи. На першому етапі бичкам дослідної групи застосовували 3,44 %-ний олійний розчин ретинолу ацетату в дозі 250 МО на 1 кг маси тіла 1 раз в декаду та 10 %-ний розчин токоферолу ацетату – по 200 мг на добу (по 20 мл на декаду). Усього виконано 6 ін’єкцій. На другому етапі продовжували застосовувати ретинолу ацетат, але в дозі 100 МО/кг маси тіла (проведено 6 ін’єкцій). Одночасно застосовували 0,125 %-ний розчин ергокальциферолу внутрішньом’язово в добовій дозі 25–30 тис. МО (по 5–7 мл на декаду; в 1 мл препарату міститься 50 тис. МО вітаміну D2). Контрольна група бичків вітамінних препаратів не отримувала. Кров для дослідження брали перед початком дослідів, між етапами та через 7–8 днів після останнього введення препаратів.


Другий дослід проводили на 15-ти бичках, яким протягом 30-ти днів задавали з комбікормом вітамінно-мінеральний премікс виробництва ВАТ НВП “Укрзооветпромпостач” у добовій дозі 80–90 г (1 г препарату містить вітаміну D3 – 400 МО; вітаміну А – 2000 МО, макро- і мікроелементи). Контрольною була група з 5-ти бичків, які не отримували премікс. Кров для дослідження брали перед початком досліду, та через 8 днів після останнього введення преміксу. Ефективність препаратів оцінювали за змінами вмісту загального кальцію, неорганічного фосфору, функціонального стану печінки.


Одержані результати обраховували з визначенням середньої арифметичної (М), статистичної помилки середнього арифметичного (m), вірогідності різниці між середніми арифметичними двох варіаційних рядів за критерієм вірогідності (р) і таблицями Стьюдента. Корелятивний зв’язок між показниками визначали за коефіцієнтом кореляції (r) Пірсона (Ойвин И.А., 1960).


 


РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕНЬ ТА ЇХ АНАЛІЗ


Внутрішня і метаболічна патології у молодняку на відгодівлі, її причини та механізми розвитку


Тривала відгодівля молодняку на раціонах жомо-концентратного типу спричинила розвиток множинної внутрішньої і метаболічної патологій. Протягом 2001–2005 рр. у господарстві з 8449 голів молодняку, що були на відгодівлі, з різних причин вибуло 234 (2,77 %), у тому числі 103 (1,22 %) вимушено забиті через захворювання на остеодистрофію та кортико-церебральний некроз.


При клінічному дослідженні 1000 бичків виявлені симптоми, типові для остеодистрофії: збільшення зап’ясткових суглобів (34,1 % тварин), нерівність країв ребер (27,8 %), часткове розсмоктування хвостових хребців (24,2 %) і останньої пари ребер (17,4 %), “X”- або “О”-подібну поставу грудних кінцівок (16,2 %), кіфоз, залежування, звуження грудної клітки, алотріофагію. Окрім остеодистрофії, клінічно виявляли: гепатомегалію (у 64,6 % бичків нижній край печінки у 12-міжреберному проміжку знаходиться на 2–6 см нижче лінії маклака, а в 11-му ширина зони печінкового притуплення становить 12–16 см), болючість ділянки печінки (23,5 %) та нирок (1,8 %), анемічність кон’юнктиви (у 25,8 %) молодняку), у більшості бичків (73,2 %) зміни шкіри, волосяного покриву, що вказує на порушення А-вітамінного обміну. Загальноклінічним аналізом крові встановлено гіпохромію у 20,6 і мікроцитоз – у 51,8 % бичків.


Згодовування кислого жому за нестачі грубих кормів спричиняє розвиток гіпотонії рубця (5–7 скорочень за 5 хв), тенденцію до зменшення величини рН його вмісту (6,4±0,54), зміну співвідношення ЛЖК: зменшується відносна кількість оцтової кислоти (33,8±1,98 %), збільшується – пропіонової (28,4±0,36 %), масляної (25,9±2,25 %) і валеріанової (11,8±1,09 %). Зменшення величини рН вмісту рубця характеризує розвиток ацидотичного стану в організмі, що підтверджується зміною реакції сечі до нейтральної або кислої у 18 % бичків.


Внаслідок алотріофагії остеодистрофія ускладнюється травматичним ретикулоперитонітом (28,1 %), перикардитом (53,1 %), гепатитом і спленітом (6,3 %).


Тривала жомова відгодівля спричиняє розвиток патології нирок, яка характеризується гіпостенурією (у 100 % молодняку), незначною (у 74 %) або вираженою (у 6 % бичків) протеїнурією і мікрогематурією (28 %). Одержані результати є показником ураження гломерулярного апарату нирок. При забої молодняку спостерігали поодинокі випадки нефролітіазу.


 


Окрім патологій, традиційних для жомо-концентратного типу відгодівлі, нами встановлені й інші хвороби, зокрема кортико-церебральний некроз (В1-гіповітаміноз). У бичків спостерігали гіперестезію, атаксію, клонічні і тонічні судоми м’язів кінцівок і шиї, медіальну косоокість, тремтіння очних яблук. Більшість тварин витримували 2–4 напади судом, а потім гинули. При розтині двох трупів і діагностичному забої 3-х бичків під твердою мозковою оболонкою знаходили 30–50 мл прозорої рідини. Мозкова тканина набрякла, надмірно зволожена, мозочок переміщається до потиличного отвору. Навколо судин тканини мозку, нейроцитів і нервових ядер, у пучках м’якушевих нервових волокон спостерігали набряки. Діагноз підтверджувався лікувальним ефектом застосування 5%-ного розчину тіаміну хлориду на ранніх стадіях хвороби (з 18 бичків одужало 13) та профілактичним – препарату Rоvimix

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины