Захист профспілками соціально-трудових прав працівників в умовах ринкової економіки (теоретично-правовий аспект)



Название:
Захист профспілками соціально-трудових прав працівників в умовах ринкової економіки (теоретично-правовий аспект)
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Однією з найважливіших функцій трудового права є функція забезпечення захисту соціально-трудових прав працівників. Для цього й передбачаються форми самоорганізації працівників, основною з яких є професійні спілки. Стаття 36 Конституції України закріпила право громадян на участь у професійних спілках з метою захисту своїх трудових і соціально-економічних прав та інтересів. Важливість діяльності профспілок на сучасному етапі обумовлена тим, що в умовах проведення радикальних ринкових реформ постійно зростає їх значимість у сфері захисту прав працівників. У зв’язку з цим відбувається трансформація місця і ролі профспілок у сфері захисту соціально-трудових відносин як організацій, покликаних за своєю природою представляти та захищати права і законні інтереси найманих працівників.

Проблеми діяльності профспілок були досліджені в працях багатьох вчених, зокрема представників науки трудового права й науки управління в галузі організації та діяльності контрольно-наглядових органів: Александрова М.Г., Андрєєва В.С., Бандурки О.М., Венедиктова В.С., Гаращука В.М., Гоца В.Я., Гінзбурга Л.Я., Жернакова В.В., Іванова С.О., Лавриненка О.В., Лазор Л.І., Лівшиця Р.З., Островського Л.Я., Пашерстника А.Є., Пашкова О.С., Пилипенка П.Д., Прокопенка В.І., Процевського О.І., Скобєлкіна В.М., Ставцевої О.І., Стависького П.Р., Сироватської Л.О., Хуторян Н.М., Шебанової О.І., Шеломова Б.О., та ін. Проте,  незважаючи на інтенсивність та широкий спектр досліджень, присвячених різним аспектам діяльності профспілок у реалізації й захисті прав працівників, їх діяльність і правове регулювання сьогодні не має достатнього наукового обґрунтування. У науковій літературі останніх років ця проблема розглядалася поверхово, що, відповідно, не сприяло розробці законодавства із забезпечення діяльності професійних спілок, а також розробці рекомендацій з удосконалення відповідної правозахисної функції цих організацій. Демократизація України, використання світових стандартів захисту прав і свобод людини й громадянина, прагнення України стати повноправним учасником світової спільноти роблять наукові дослідження з проблем діяльності профспілок надзвичайно актуальними і суспільно значущими. Тому аналіз соціальної природи профспілок та їх місця в системі громадських об’єднань має важливе як теоретичне, так і практичне значення. Таким чином, необхідність активізації діяльності професійних спілок обумовлює актуальність глибокого й всебічного дослідження у сфері захисту соціально-трудових прав працівників в умовах ринкової економіки.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Напрямок дисертаційного дослідження належить до пріоритетних в науці трудового права. Проблема захисту профспілками соціально-трудових прав працівників визначена серед основних напрямків досліджень юридичної науки, затверджених загальними зборами Академії правових наук України, входить до плану наукових досліджень Національного університету внутрішніх справ, а також кафедри трудового, екологічного та аграрного права й науково-дослідної лабораторії з проблем кадрового забезпечення органів внутрішніх справ України.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины