КОНСТИТУЦІЙНЕ ПРАВО ГРОМАДЯНИНА НА ОСВІТУ В УКРАЇНІ. СТАН І ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ




  • скачать файл:
Название:
КОНСТИТУЦІЙНЕ ПРАВО ГРОМАДЯНИНА НА ОСВІТУ В УКРАЇНІ. СТАН І ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Актуальність теми. В умовах становлення інформаційного суспільства, основним ресурсом розвитку якого є знання, право на освіту набуває все більш важливого особистісного та соціального значення. Не лише серед культурних прав, а й серед усього комплексу прав та свобод людини воно є найбільш динамічною складовою, про що свідчать і численні міжнародно-правові документи. Право на освіту не лише має характер конституційного права у більшості розвинених держав світу, а й стає об’єктом становлення нової галузі законодавства – освітнього законодавства. Воно посідає чільне місце в структурі конституційно-правового статусу людини і все більше визначає можливості та характер розвитку кожної людини і її соціокультурного оточення – економічної, політичної, культурної та інших сфер життєдіяльності сучасного суспільства. Визначення природи та тенденцій подальшого розвитку права на освіту в контексті загальноцивілізаційних змін постіндустріального характеру стає однією з найбільш актуальних проблем правової науки.

Для України ця проблема додатково актуалізується необхідністю здійснення модернізаційних реформ та інтеграцією до світової та європейської спільноти. Виконання цих завдань неможливе без реалізації в країні усього комплексу прав та свобод людини і громадянина, притаманних сучасній цивілізації. При цьому забезпечення права людини і громадянина на освіту відіграє у модернізаційних процесах вирішальну роль, оскільки виступає механізмом нарощування особистісного потенціалу та кадрового ресурсу українського суспільства. Забезпечення права на освіту та поступове розширення його змісту відіграє принципово важливу роль і з погляду утвердження України як незалежної та конкурентоспроможної держави. Зокрема серед практичних аспектів аналізу проблеми постають передусім питання удосконалення законодавчих засад забезпечення права на освіту, удосконалення організаційної діяльності виконавчих органів державної влади щодо забезпечення права громадян на освіту, а також системна адаптація освітньої діяльності до процесу становлення в Україні соціально орієнтованого ринкового суспільства.

Нормативно-правовий базис та зміст конституційного права на освіту досліджуються у працях вчених-юристів, таких, як: С. Алексєєв, М. Вітрук, А. Георгіца, С. Гусарєв, А. Колодій, В. Копєйчиков, О. Малько, М. Матузов, Н. Нижник, О. Скакун, О. Тихомиров. Ними на загальнотеоретичному рівні визначені загальні характеристики права на освіту як суб'єктивного юридичного права. Ряд науковців присвятили свої роботи дослідженню окремих аспектів суб'єктивного права на освіту

(О. Бандурка, К. Волинка, І. Голосніченко, М. Гуренко, Л. Дольникова, В. Кравченко, С. Лисенков, О. Лукашкова, О. Марцеляк, А. Олійник, В. Погорілко, П. Рабінович, В. Сіренко, Ю. Тодика, К. Толкачов, A. Хабібулін, М. Хавронюк, І. Шумак та інші).

Окремі елементи права на освіту в контексті соціальної та економічної ефективності освітньої сфери й інноваційних процесів у галузі освіти досліджували Г. Балашов, А. Валіцька, В. Вялих, Т. Данько, Г. Дмитренко, О. Кратт, Н. Типенко, Г. Тульчинський, В. Щетінін та інші. Загальним результатом цих досліджень є обґрунтування значущості розширення гарантій забезпечення права на освіту з погляду адаптації країни та індивіда до потреб соціально орієнтованого ринкового суспільства. Серед спектру досліджуваних проблем домінують питання економіки освіти, суб’єкт-об’єктний аналіз освітніх процесів та освітніх відносин, нормативно-організаційний аспект освітньої діяльності, взаємодія споживачів та виробників освітніх послуг в контексті формування нового правового поля освітньої діяльності, правове забезпечення становлення ефективних механізмів державного управління в освітній сфері.

Останнім часом з’являються роботи, присвячені узагальненій характеристиці конституційного права на освіту. Зокрема із цієї проблематики були підготовлені дисертаційні роботи В. Астахова, В. Боняк, О. Вінгловської, К. Грищенко, Л. Тарусової.

Незважаючи на наявність значного масиву наукових праць з проблематики права на освіту, до цього часу у національній юридичній науці не висвітлена низка аспектів конституційного права на освіту у соціальному контексті розвитку сучасної цивілізації та України. Вищевикладене зумовило вибір теми дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Наукова робота повністю відповідає проголошеному Конституцією України курсу на побудову демократичної, соціальної і правової держави, основним обов'язком якої є утвердження та забезпечення прав та свобод людини і громадянина. Робота виконана в межах програми науково-дослідної роботи юридичного факультету Запорізького національного університету на 2003-2007 рр. за спеціальною науково-дослідницькою темою «Основні напрями реформування законодавства України у контексті європейської інтеграції» (номер державної реєстрації 0104U004048).

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)